Image default
Επιχειρήσεις

Ολοι οι όροι της πώλησης Νηρέα – Σελόντα στην Andromeda

Με συμβολικό τίμημα απέκτησε η Andromeda Seafood το 74,34% της Νηρεύς και το 79,62% της Σελόντα από τις Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, λόγω των μικρών, πλην όμως κρίσιμων, αλλαγών, που επήλθαν στη μεταξύ τους συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Andromeda δέχθηκε να αναλάβει το σύνολο του υφιστάμενου δανεισμού των Νηρεύς και Σελόντα, ήτοι δάνεια που ξεπερνούν ελαφρώς τα 360 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 330 με 335 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους όρους της δεσμευτικής συμφωνίας, που είχε υπογραφεί πριν από 17 μήνες η Andromeda αναλάμβανε πλήρως δανεισμό 346 εκατ. ευρώ, δεσμευόμενη για άμεση αποπληρωμή 40 εκατ. ευρώ.

Με τις αλλαγές, αναλαμβάνει υψηλότερο δανεισμό, αλλά θα αποπληρώσει, άμεσα, 50 εκατ. ευρώ καθώς το τίμημα, που θα εισπράξει από την Μπιτσάκος (51 εκατ. ευρώ), θα κατευθυνθεί, σχεδόν στο σύνολο του, στις πιστώτριες τράπεζες.

Στις 30 Ιουνίου η Νηρεύς είχε συνολικό δανεισμό 162,3 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 140 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία η Σελόντα είχε δανεισμό 201,3 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 192 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός της Σελόντα αυξήθηκε από την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας ( SPA) μεταξύ τραπεζών και Andromeda Seafood ως την 30 Ιουνίου 2019, λόγω των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση Euro2day.gr ότι η αύξηση του δανεισμού θα οδηγήσει σε αλλαγές των όρων της συμφωνίας.

Από την υπογραφή του SPA ως σήμερα οι τιμές των μεσογειακών ψαριών έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ωθώντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα –αθροιστικά- EBITDA των δύο ομίλων από τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της χρήσης 2017.

Η επιδείνωση της αγοράς και της λειτουργικής κερδοφορίας οδήγησε την Andromeda να ζητήσει την εξάλειψη του τιμήματος 10 εκατ. ευρώ, που προέβλεπαν οι όροι του SPA για την αγορά του 74,34% της Νηρεύς. Οι τράπεζες αποδέχθηκαν το σχετικό αίτημα και μεταβίβασαν το παραπάνω ποσοστό έναντι συμβολικού τιμήματος. Για το 79,62% της Σελόντα προβλεπόταν εξ’ αρχής συμβολικό τίμημα.

Επομένως, η συνολική επιχειρησιακή αξία των Νηρεύς και Σελόντα αποτιμήθηκε όσο και ο καθαρός τους δανεισμός (σ.σ. περίπου 330 -335 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, όμως, τα EBITDA της τρέχουσας χρήσης θα υπολείπονται κατά τουλάχιστον 50% των επιπέδων της χρήσης 2017.

Για τις τράπεζες η μεταβίβαση των Νηρεύς και Σελόντα έναντι συμβολικού τιμήματος έχει μικρή σημασία. Μεγαλύτερη έχει η αποφυγή διαγραφής μέρους των δανειακών τους απαιτήσεων τους, μετά την ανάληψη του συνόλου του δανεισμού από την Andromeda.

Η Andromeda, βάσει της συμφωνίας, δεσμεύεται να καλύψει δύο Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια αθροιστικού ύψους 90 εκατ. ευρώ (60 εκατ. για Σελόντα, 30 εκατ. ευρώ για Νηρεύς). Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για κεφάλαιο κίνησης και την υλοποίηση των επενδύσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η εταιρεία.

Οι αλλαγές στο τίμημα που καταβλήθηκε για το 74,34% της Νηρεύς δεν προκαλούν ουσιαστικές μεταβολές στις παραμέτρους της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς.

Σχετικα αρθρα

Η Intracom Telecom εγκαθιστά τα V-Band Ραδιοσυστήματά στον ΑΔΜΗΕ

admin

Τα επόμενα στάδια για τη διάσωση της Creta Farms

admin

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

admin

Στις 31 Ιανουαρίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Λύση για ΛΑΡΚΟ εντός Γενάρη επιδιώκει το ΥΠΕΝ

admin

Στον «αέρα» 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα λόγω Thomas Cook

admin

Lamda: Τα οφέλη από τη Lamda Malls που οδεύει προς ΧΑ

admin

Alpha Trust: Χωρίς δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου από 31/12

admin

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Θετική εκτίμηση για το 2020

admin

Παρουσία του ReGeneration στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

admin

Συνεργασία Interamerican- Ευρωκλινικής και στα ογκολογικά- αιματολογικά περιστατικά

admin

Δωρεάν το ρεύμα στα Volvo

admin

Κ. Αγγελόπουλος: Οι γιοι μου μπλοκάρουν την αποζημίωση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής

admin

Sunlight: Κέρδη προ φόρων €6,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Μείωση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο για Ικτίνος Ελλάς

admin

Creta Farms: Ανέκτησε σήματα και πατέντες

admin

Εστίαση και… κατεψυγμένα τονώνουν τα έσοδα της Vivartia

admin

Στην Deloitte το ισχυρότερο σε αξία εμπορικό σήμα στις εμπορικές υπηρεσίες

admin