Image default
Ευρώπη

Στην Βαρσοβία το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020 απονέμεται στην πόλη της Βαρσοβίας στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η Βαρσοβία, συμπεριλαμβάνοντας τα άτομα με αναπηρία και τις ανάγκες προσβασιμότητας στην προσπάθειά της να γίνει μια πιο προσβάσιμη πόλη, πέτυχε, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, μια ουσιαστική γενική βελτίωση όσον αφορά την ευκολία πρόσβασης.

Κατά την τελετή απονομής, η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, οι πόλεις που βραβεύονται μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Η Βαρσοβία, νικήτρια της 10ης διοργάνωσης των βραβείων, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, από το οποίο προκύπτει ότι μπορούν να γίνουν πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η δέσμευση μπορεί να είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 47 αιτήσεις για τη διοργάνωση του 2020. Η πόλη Καστεγιό ντε λα Πλάνα στην Ισπανία και η πόλη Σκελεφτέα στη Σουηδία έλαβαν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο αντίστοιχα. Η πόλη των Χανίων στην Ελλάδα, η πόλη Τάρτου στην Εσθονία και η πόλη Εβρέ στη Γαλλία έλαβαν ειδική μνεία. Αναγνωρίστηκαν η χρήση της τεχνολογίας από την πόλη των Χανίων για την παροχή προσβάσιμης στάθμευσης, η ενεργός συμμετοχή των δημοτών της πόλης Τάρτου όσον αφορά την προσβασιμότητα και, τέλος, το έργο της πόλης Εβρέ σχετικά με τις κρυφές αναπηρίες.

Ιστορικό

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, που διοργανώνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020.

Το βραβείο ξεκίνησε το 2010 με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος αυτής της ετήσιας διοργάνωσης είναι να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη ζωή των πόλεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει αποδεδειγμένα βελτιώσει την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στο αστικό περιβάλλον και έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κατά την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία πραγματοποιείται φέτος στις 29 Νοεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Οι νικητές των προηγούμενων βραβείων: 2011, Άβιλα (Ισπανία)· 2012, Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)· 2013, Βερολίνο (Γερμανία)· 2014, Γκέτεμποργκ (Σουηδία)· 2015, Μπόρας (Σουηδία)· 2016, Μιλάνο (Ιταλία)· 2017, Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)· 2018, Λυών (Γαλλία)· και 2019, Μπρέντα (Κάτω Χώρες).

Σχετικα αρθρα

«Η πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα»

admin

Brexit: Συμφωνούμε σε όλα πλην ΦΠΑ, λέει ο Μπαρνιέ – Δεν υπολόγισε το DUP

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η άρση των capital controls στην Ελλάδα

admin

Ο Τζόνσον τώρα απειλεί να αποσύρει από το κοινοβούλιο το ν/σ του Brexit

admin

Είσοδος AEGEAN AIR – Βασιλάκη στη Lamda Development και στην επένδυση του Ελληνικού

admin

ΔΕΕ: Αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία

admin

Γερμανική προεδρία, νέες ευρωπαϊκές ευκαιρίες

admin

Μοσκοβισί: Χρειάζεται «σοβαρός καλλωπισμός» του συμφώνου σταθερότητας

admin

Ασημακοπούλου: Απρόθυμα τα κράτη–μέλη να υποδεχθούν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

admin

31/10: Συνέδριο economix.gr και ΤΕΕ για στερεά και υγρά απόβλητα – WASTE 2019

admin

«Μονοπάτια Πολιτισμού»: Σημαντική διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για την Πολιτιστική Κληρονομιά

admin

Η αναπόφευκτη διανομή πλούτου

admin

Έρευνα: Ο no1 απειλή που βλέπουν οι CEOs

admin

Γαλλο-ιταλική πρόταση για οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που δεν δέχονται μετανάστες

admin

Φθηνότερος ο φόρος άνθρακα της ΕΕ από τον φόρο Μακρόν

admin

Η Γαλλία προτείνει την κεντρική τραπεζίτη Σιλβί Γκουλάρ ως Επίτροπο στην Ε.Ε.

admin

Πρόσβαση στις ηχογραφήσεις των Eurogroup υπόσχεται ο Βαρουφάκης

admin

Συμφωνία επί της αρχής για τη μεταρρύθμιση του ESM

admin