Image default
Πρώτο Θέμα

Economist: «Καλή βαθμολογία» στην ελληνική κυβέρνηση

Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην 4η αξιολόγηση της μετα-προγραμματικής εποπτείας επικαλείται έκθεση του Economist Intelligence Unit, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο, στο πρώτο του τεστ απέναντι στους θεσμούς, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και τελικά ανταπεξήλθε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα μέσα του 2019.

Η μονάδα ανάλυσης του Economist στέκεται ως εκ τούτου στο γεγονός ότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου πιθανότατα θα αποφασιστεί η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (μέσω ANFAs και SMPs), όπως αυτά αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο τόνος στην 4η αξιολόγηση είναι αξιοσημείωτα διαφορετικός από εκείνον στην προηγούμενη αξιολόγηση, που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2019. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την “ταχεία εκκίνηση” της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και έκανε λόγο για εμβληματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός “φιλικού προς την ανάπτυξη αφηγήματος” το οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποδεχθεί θετικά».

Στο πλαίσιο αυτό, το EIU υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι εντός στόχων, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019, άνετα πάνω από τη δέσμευση του 3,5%, και η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2020 θα εκπληρωθεί επίσης ο στόχος του 3,5%, με την εφαρμογή νέων -φιλικών προς την ανάπτυξη- μέτρων, που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ. Το EIU επισημαίνει σε αυτό το σημείο ότι και τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα πετύχαινε τους δημοσιομομικούς στόχους, ωστόσο, στηριζόμενη στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις.

Πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, διαπιστώνει ο Economist, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο “Ηρακλής” είναι μόνο μία παράμετρος της λύσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει τις συστάσεις της Κομισιόν για μια σειρά ενεργειών που αφορούν από τη διασφάλιση της εκτέλεσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των δικαστών που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις αφερεγγυότητας.

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται βελτίωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν υψηλές σε βάρος της ανάπτυξης, παρατηρεί το EIU, σημειώνοντας ότι αναμένεται η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη δραστική τους μείωση.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στην “ανεξέλεγκτη αύξηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης” τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θεσμοθετεί μέτρα για τον περιορισμό των περιπτώσεων που αφορούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκτός θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Ο Economist στέκεται στο εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υποστήριξη τόσο των επενδυτών, όσο και των εκλογέων, δεν θα κρατήσει απαραίτητα για μακρά περίοδο, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να μειώσει το δημόσιο χρέος

Σχετικα αρθρα

Όπισθεν ολοταχώς για νέο μνημόνιο και ΔΝΤ!

admin

Τι υπάρχει «δεξιά» της Δεξιάς ;

admin

Οι ελληνικές συζητήσεις στο ΔΝΤ στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να βλέπουν τη συμφωνία να παίρνει μήνες

admin

Καταρρέουν τα κρατικά έσοδα

admin

Θα είναι βίαιο το τέλος του bull market;

admin

ICAP: Η κρίση «βούλιαξε» την αγορά ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

admin

Η καταστροφή στην Καταλονία μπορεί ακόμη να αποφευχθεί

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί

admin

Saarbrücker Zeitung: Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη μόνη της -Η απόφαση αποχώρησης έχει ληφθεί

admin

Αλβανία : Πρωτεύουσα της κάνναβης, ή υποψήφια στην Ευρώπη…

admin

Η πολιτική απειλή της Ιταλίας στην Ευρώπη

admin

Γιατί πήγε το πετρέλαιο στα $75

admin

Πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου 2019

admin

Η ευρωζώνη πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να πεθάνει

admin

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Η Ευρώπη πέφτει σε παγίδα στασιμότητας…

admin

Η Οδύσσεια του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε

admin