Image default
Τράπεζες

Κλιμακώνεται η δικαστική μάχη χαρακωμάτων Ομίλου Μαντωνανάκη-τραπεζών-ΕΤΑΔ

Σε καθημερινή μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η δικαστική διαμάχη του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη με τις πιστώτριες τράπεζες και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών αφορούσε κίνηση της Eurobank να οδηγήσει σε πλειστηριασμό τις μετοχές του ξενοδοχειακού ομίλου. Πλειστηριασμός ο οποίος απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση ύστερα από άμεση αντίδραση των μετόχων του ομίλου.

Η αναγγελία του πλειστηριασμού αναρτήθηκε στις 8:50 το βράδυ της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου,  με ημερομηνία διεξαγωγής την 4η Δεκεμβρίου και επισπεύδουσα  την τράπεζα «Eurobank Ergasias Α.Ε». Η τιμή προσφοράς είχε προσδιοριστεί σε 29.260.000 ευρώ έναντι οφειλών 300 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο που είχαν λάβει οι εταιρείες «Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία ΗΛΙΟΣ Α.Ε», «Τουριστική Ξενοδοχειακή Εμπορική Α.Ε» και οι Παντελής Κ. Μαντωνανάκης, Άννα Κ. Μαντωνανάκη και Κωνσταντίνος Π. Μαντωνανάκης.

Ο πλειστηριασμός, ωστόσο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση από την προηγούμενη Τετάρτη (27/11/2019) όπως ανέφερε στο Euro2day.gr νομική πηγή που εκπροσωπεί τον όμιλο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή την απόφαση αναστολής του πλειστηριασμού έλαβε το ίδιο δικαστήριο που ενέκρινε την προκήρυξή του. Καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να έπαιξε ο ελάχιστος χρόνος που μεσολαβούσε μεταξύ αναγγελίας και διεξαγωγής αλλά και  η τιμή προσφοράς.

Από την πλευρά του ομίλου σημειώνεται πως η τιμή προσφοράς είχε οριστεί στα 29,26 εκατ. ευρώ όταν  μια από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς) αποτίμησε την αξία στα 400 εκατ. ευρώ. Σημείωναν, επιπλέον, πως ο όμιλος έχει στα χέρια του, ήδη, δύο αποφάσεις δικαστηρίων που του επιδικάζουν 80 και 75 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αναμένεται η έκδοση άλλων δύο μέχρι το τέλος του χρόνου και συνολικά από δικαστικές αποφάσεις έως και 800 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αναφέρει νομική πηγή του ομίλου, στην περίπτωση που διεξάγονταν ο πλειστηριασμός, κάποιος θα μπορούσε να καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ και θα αποκτούσε άμεσα 155 εκατ. ευρώ (χρήματα από τις δύο δικαστικές αποφάσεις που είναι άμεσα απαιτητά από την ΕΤΑΔ) και θα πρόσβλεπε στα ποσά που αναμένει ο όμιλος ότι θα του επιδικαστούν από δικαστικές αποφάσεις που ακολουθούν.

Σε μάχη χαρακωμάτων, εν τω μεταξύ, εξελίσσεται η κόντρα του ομίλου με τράπεζες και ΕΤΑΔ καθώς  εξελίσσεται η νομική τους διαμάχη και η έκδοση νέων αποφάσεων.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή η Alpha φέρεται να μπλόκαρε πρόσφατα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ομίλου Μαντωνανάκη λίγο πριν λήξουν οι προθεσμίες καταβολής ποσών απαραίτητων για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο όμιλος κατάφερε να ξεμπλοκάρει άμεσα τους λογαριασμούς του λίγο πριν εκπνεύσει σχετική προθεσμία και πρόλαβε να πληρώσει όσα του αναλογούσαν για την έκδοση των αποφάσεων.

Ανοιχτό, εξ’ άλλου, παραμένει το νομικό μέτωπο του ομίλου με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) από το οποίο ο όμιλος προσδοκά να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των πιστωτριών τραπεζών του. Όπως αναφέρουν επενδυτικοί κύκλοι, η ταχύτητα με την οποία θα εκδοθούν οι  σχετικές αποφάσεις και τα χρήματα που θα επιδικαστούν θα κρίνουν ίσως τα πάντα.

Σχετικα αρθρα

ETE: Κατέβαλε εισφορές 36 εκατ. ευρώ

admin

Citigroup: Στα $4,98 δισ. ενισχύθηκαν τα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Η κυβερνητική γραμμή στη μάχη για το zero risk στον «Ηρακλή»

admin

Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητικό» το outlook των τουρκικών τραπεζών

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 28η AGROTICA

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin

Καραβίας: Οι τράπεζες θα φέρουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η οικονομία

admin

Πειραιώς: Κατέβαλε τοκομερίδιο €165,466 εκατ. για τα CoCos

admin

Alpha: Οι τρεις λόγοι που βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Γ. Χαντζηνικολάου: Εχουμε σημαντικούς λόγους να νιώθουμε αισιόδοξοι

admin

Στις 24 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Νέα συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό

admin

Στα 6 σεντς ανά ευρώ η αποζημίωση για τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής

admin

Πληρωμές εγγυήσεων προς τις τράπεζες ετοιμάζει το δημόσιο

admin

Ποιες χρεώσεις καταργεί η Alpha Bank

admin