Image default
Οικονομία

Το σχέδιο για τη 13η σύνταξη – Ποιοι θα πάρουν έως 1.000 ευρώ

Ελενα Λάσκαρη

Πριν από τα Χριστούγεννα, 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ. Μέσα στον Ιανουάριο στη συνέχεια, αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις  της κυβέρνησης για την ανακατανομή των 908 εκατ. ευρώ της λεγόμενης «13ης σύνταξης» την οποία κατέβαλε βιαστικά το περασμένο Πάσχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με έντονα ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2020, το ποσό των 908 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδότησε φέτος το εκλογικό επίδομα ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν προτίθεται να συντηρήσει πρακτικές επιδοματικής πολιτικής.

Οπως διαβεβαίωσε με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης  το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν». Το 2020, όμως, 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υποψήφιο για χρηματοδότηση τριών διαφορετικών εναλλακτικών, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν τους συνταξιούχους. Τα υπό επεξεργασία σενάρια αναφέρουν πως ένα μέρος των 908 εκατ. ευρώ εξετάζεται να ενσωματωθεί στις μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών των συνταξιούχων τις οποίες δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ενα δεύτερο «κομμάτι» αναμένεται να καλύψει τα αναδρομικά που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και ένα μέρος εξετάζεται να χρηματοδοτήσει ένα νέο μηχανισμό τύπου ΕΚΑΣ μέσω του οποίου θα ενισχύονται σε μόνιμη βάση στο τέλος κάθε έτους, έξτρα, οι συνταξιούχοι. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, θα αποκαλύψει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το μέρισμα

Φέτος τα Χριστούγεννα, είναι η σειρά ανέργων, πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες να λάβουν μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως περίπου 200.000 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων, πολύτεκνων οικογενειών και οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών συναρτώνται με τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ανοίγει παράθυρο μιας πρώτης μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το επόμενο έτος. Οπως δήλωσε (στον Σκάι) η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει νωρίτερα από το 2021 ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για κατάργησή της, από κοινού με το τέλος επιτηδεύματος, εντός της θητείας της. Οσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσής του το 2020 ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις του φόρου για τα αγροτεμάχια.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε τουλάχιστον 3.500 περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα εξαιρούνται, δημιουργώντας τεράστιες στρεβλώσεις και αδικίες στη μοιρασιά των φορολογικών βαρών. Σε περιοχές «φιλέτα», βίλες εκατομμυρίων φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ γκαρσονιέρας καθώς η φορολογητέα αξία του προσδιορίζεται από την Εφορία με συγκριτικά στοιχεία τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Αυτές οι τουριστικές περιοχές θα αποτελέσουν την πρώτη φάση επέκτασης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Σχετικα αρθρα

Συμβόλαιο συνεργασίας με το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε η ελληνική THEON SENSORS

admin

Η αναφορά Μητσοτάκη στο ψέμα Τσίπρα περί λογαριασμού για το πλεόνασμα

admin

Τρεις βραβεύσεις για τα προϊόντα ΔΕΛΤΑ στα Healthy Diet Awards 2020

admin

Κοροναϊός: Βαθιές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία το α’ τρίμηνο [γραφήματα]

admin

Σχέδιο «Ηρακλής» : Πώς θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις των δανείων

admin

Πόλεμος Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τα παλιά μνημόνια και τον κίνδυνο νέου

admin

Για άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών συνεταιριστικών τραπεζών μιλά ο Μιχάλης Κατρινης

admin

Γραμματέας Εμπορίου: Τα πράγματα στην αγορά καυσίμων είναι σταθεροποιημένα

admin

Γεννηματά: Να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων

admin

Πώς τα φωτοβολταϊκά μειώνουν το κόστος παραγωγής για τους αγρότες

admin

Πόθεν έσχες : Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

admin

Γεωργιάδης : Καταβολή των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες

admin

Αχτσιόγλου : Λίγο λιγότερη «μέριμνα» του κ. Μητσοτάκη θα την εκτιμούσαν οι εργαζόμενοι

admin

Επίδομα γέννας : Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

admin

Βρετανία : Συμφωνία διάσωσης της Flybe μεταξύ κυβέρνησης και μετόχων

admin

Κομισιόν: Ορόσημο η πλήρης άρση των capital controls

admin

Είναι επίσημο: Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Νέα 5ετή συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου

admin