Image default
Τράπεζες

Καραβίας: Οι τράπεζες θα φέρουν την ανάπτυξη που χρειάζεται η οικονομία

Δημοσιεύθηκε: 3 Δεκεμβρίου 2019 – 12:30

«Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, σε επιστολή προς τους εργαζόμενους της τράπεζας, στην οποία περιγράφει όλα τα έργα, μεγάλα και μικρά, στη χρηματοδότηση των οποίων συμμετέχει η Eurobank. 

Οπως αναφέρει η επιστολή:

«Ήδη από πέρυσι, όταν η ελληνική οικονομία έκανε τα πρώτα βήματα εξόδου από την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια υφεσιακή περίοδο, ορίσαμε τη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Τώρα, που η χώρα μας αποκτά ένα σταθερό και επιταχυνόμενο βηματισμό σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την προοπτική μεσοπρόθεσμης διατήρησής τους, δίνουμε καθημερινά περιεχόμενο σε αυτή τη δέσμευση, με συγκεκριμένες κινήσεις, πρωτοβουλίες, αποφάσεις, συνεργασίες και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Το έργο του Ελληνικού ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Ξεχωρίζει επίσης ως μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αλλαγή που συντελείται στην οικονομία και τη χώρα μας, για τις δυνατότητες που προσφέρει σε μεγάλη, διεθνή κλίμακα. Είναι από κάθε άποψη ένα εμβληματικό έργο. Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτικές του απαιτήσεις. Αποτελεί, επομένως, εξαιρετική στιγμή για την Τράπεζά μας ότι αναδείχθηκε στον τραπεζικό μοχλό αυτού του έργου. Είμαστε παρόντες με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των €2 δισ. μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η Eurobank θα διαθέσει περί τα €900 εκατ. για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν αυτή τη χρονική στιγμή. Επιπλέον, θα έχει κεντρικό ρόλο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, αποκλειστικού φορέα υλοποίησης του έργου, κατά €650 εκατ., όπως και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως €300 εκατ.

Συμβαίνουν όμως και πολλά ακόμη σημαντικά, σε μια οικονομία που ανασυγκροτείται μετά την κρίση.

Ο τομέας της ενέργειας, όπως έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank, θα έχει μείζονα ρόλο τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, η Τράπεζά μας ανέλαβε μαζί με την Goldman Sachs καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΔΕΗ, της ιστορικής και σημαντικότερης επιχείρησης ενέργειας στη χώρα, που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού των δραστηριοτήτων της. Ταυτόχρονα, η προτεραιότητα στη μετάβαση προς ένα φιλικό προς το περιβάλλον πρότυπο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών δημιουργεί ανάγκη σημαντικών επενδύσεων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και η Τράπεζά μας κινείται ενεργητικά και θα έχει ουσιαστική παρουσία στη χρηματοδότησή τους. Όπως ουσιαστική παρουσία έχουμε ήδη στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί ήδη σε κινήσεις πιο ενεργού αξιοποίησης των στοιχείων ενεργητικού που έχει στην κατοχή του και η Eurobank μαζί με την Deutsche Bank έχουμε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο προς το ΤΑΙΠΕΔ για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε επίσης η Τράπεζα του Τουρισμού, τόσο θεσμικά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ όσο και επιχειρηματικά μέσα από τις χρηματοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων και την κάθε είδους συνεργασία μαζί τους, από τη μεγαλύτερη έως την πιο μικρή κλίμακα. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινώσουμε νέες σημαντικές για την Τράπεζα συμφωνίες στον τουριστικό κλάδο.

Η αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργεί ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Και είμαστε παντού παρόντες. Πρόσφατα, όπως θα έχετε πληροφορηθεί, η Eurobank συνήψε κατ’ αποκλειστικότητα δάνειο €300 εκατ. ευρώ προς τον ΟΠΑΠ. Στο νοσοκομειακό κλάδο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η Τράπεζά μας, σε μια αναγνώριση της τεχνογνωσίας και της επάρκειας των στελεχών μας από ένα από τα κορυφαία Private Equity funds στον κόσμο, της CVC, έγινε αποκλειστικός χρηματοδότης των εξαγορών και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας αλλά σημαντικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει και πολλές που προετοιμάζουμε με σκληρή και εντατική καθημερινή δουλειά. Τα μεγάλα projects είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάχυσή της σε όλη την οικονομία, σε όλη την κοινωνία. Σε αυτή τη βάση, τα τελευταία χρόνια, θέσαμε ως προτεραιότητά μας, την ανάπτυξη εργασιών με τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Ανάπτυξη εργασιών που δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση αλλά και σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα, στη συνολική σχέση με τους πελάτες μας.

Πιο πρόσφατα, πήραμε την πρωτοβουλία να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τη στεγαστική πίστη, που είχε μείνει στο περιθώριο για σχεδόν μία δεκαετία. Η εισαγωγή ενός προϊόντος που δεν έχει ξαναπροσφερθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά, στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκειά του, αποδείχθηκε ότι πράγματι απαντά στις σημερινές συνθήκες και απόδειξη είναι τόσο η ανταπόκριση των πελατών μας αλλά και ότι ο ανταγωνισμός ακολούθησε γρήγορα και επακριβώς το πλαίσιο που θέσαμε. Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση της στεγαστικής πίστης θα συμβάλει στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας όπως και στην αύξηση της ζήτησης ακινήτων, ιδιαίτερα της κατοικίας, συνεισφέροντας στους αναπτυξιακούς ρυθμούς, παράλληλα με την κάλυψη μιας σημαντικής κοινωνικής ανάγκης.

Κι αυτός ο κατάλογος, όσο κι αν είναι μακρύς, πολύ απέχει από το να είναι εξαντλητικός. Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερης κλίμακας αλλά σημαντικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει και πολλές που προετοιμάζουμε με σκληρή και εντατική καθημερινή δουλειά. Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της σημασίας που έχει η περίοδος που διανύουμε για την Τράπεζά μας και για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας. Και όλοι μας, το σύνολο των εργαζομένων στη Eurobank, ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πρόκληση. Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας και μόνο μέσα από τις τράπεζες θα έρθει η ανάπτυξη με την ταχύτητα και τους ρυθμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η Eurobank έχει δέσμευση, επιχειρηματική προτεραιότητα και απόλυτη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει ως Τράπεζα της Ανάπτυξης», καταλήγει η επιστολή του κ. Καραβία.

Σχετικα αρθρα

Ξανά στο ταμπλό σήμερα η Πειραιώς με τιμή 4,785 ευρώ

admin

Β.Ψάλτης: «Η Alpha Bank έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin

ΕΚΤ:Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα φτίαξουμε ψηφιακό ευρώ

admin