Image default
Επιχειρήσεις

«Περασμένα μεγαλεία» για τον όμιλο Κοντομηνά

Σε κινήσεις συνεχούς αποεπένδυσης επιδίδεται ο όμιλος του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, εμφανίζοντας σαφή εικόνα συρρίκνωσης σε σχέση με το πάλαι ποτέ «ένδοξο παρελθόν» του.

Η χθεσινή ανακοίνωση της πώλησης του υπόλοιπου 50% που κατείχε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ήρθε να ολοκληρώσει την πλήρη διάθεση του γνωστού καναλιού στην Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, καθώς το πρώτο μισό του Alpha είχε δοθεί πριν από δώδεκα περίπου μήνες.

Νωρίτερα βέβαια από την πώληση του καναλιού Alpha στην Ελλάδα, είχε εκποιηθεί η συμμετοχή του ομίλου Κοντομηνά στον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου.

Μείωση ποσοστού συμμετοχής ωστόσο, είχαμε φέτος και στην εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία Intertech, όταν στα πλαίσια αύξησης κεφαλαίου, δεν συμμετείχε ο όμιλος Κοντομηνά, με τον επιχειρηματία κ. Κων/νο Αμοιρίδη (της Αμοιρίδης-Σαββίδης) να καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης και να αποκτά ρόλο στρατηγικού επενδυτή, κατέχοντας κάτι λιγότερο από 1/3 των μετοχών της εισηγμένης.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί το τι θα πράξει ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην ασφαλιστική εταιρεία Prime, η οποία έχει ως έδρα την Κύπρο. Και αυτό, γιατί η τοπική εποπτική αρχή είχε ζητήσει στις αρχές του έτους από τη γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αυξηθούν οι εποπτικοί δείκτες πάνω από τα όρια που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο Solvency II. Για τις «αναταράξεις» στη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, η στήλη «Χαμαιλέων» του Euro2day.gr είχε αναφερθεί από την 21η Φεβρουαρίου του 2019.

Ειδικότερα, ο δείκτης φερεγγυότητας της Prime είχε κλείσει στο τέλος του 2018 στο 91%, ωστόσο σύμφωνα με επόμενες ανακοινώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας ο ίδιος δείκτης είχε προσεγγίσει το 100% στα τέλη του φετινού Μαρτίου και δρομολογούνταν κινήσεις περαιτέρω βελτίωσής του.

Γενικότερα, ο όμιλος Κοντομηνά βρίσκεται σε σειρά εμπλοκών με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας απαιτήσεις, αλλά και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, με σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία να είναι δεσμευμένα από τους πιστωτές.

Χαρακτηριστική είναι η εμπλοκή του ομίλου στην «υπόθεση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», μια δικαστική περιπέτεια που ξεκίνησε κατά τα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εικόνα του ομίλου Κοντομηνά, δεν θυμίζει σε τίποτε την αντίστοιχη προηγούμενων δεκαετιών, όταν ο γνωστός επιχειρηματίας κατείχε τον ασφαλιστικό όμιλο Interamerican (ο κ. Κοντομηνάς θεωρείται από τους υποστηρικτές του ως ο πρωτεργάτης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα), ή όταν διέθετε παρουσία στο τραπεζικό σύστημα πότε μέσα από την Interbank και πότε μέσω σημαντικού ποσοστού στη Γενική Τράπεζα, την αποκαλούμενη τότε «Τράπεζα των Στρατηγών».

Ο κ. Κοντομηνάς είχε επιτύχει κατά το παρελθόν την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και μιας άλλης εταιρείας του, της Ιντερτύπ, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την «Επιφάνεια» του κ. Θοδωρή Καλούδη. Τόσο στην περίπτωση της Γενικής Τράπεζας, όσο και σε εκείνη της «Επιφάνεια-Ιντερτύπ» ο όμιλος Κοντομηνά είχε ρευστοποιήσει τις μετοχές του μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά, κατά την περίοδο της τρελής ανόδου (1998-2000).

Στα «συν» του κ. Κοντομηνά συγκαταλέγεται η επιτυχέστατη κίνηση πώλησης της Interamerican τόσο στην Ελλάδα (με αγοραστή την πολυεθνική Eureco), όσο και στην Κύπρο (στον όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας), ενώ αντίθετα σειρά άλλων προσωπικών του επιχειρήσεων υποχρεώθηκαν σε ζημίες.

Σχετικα αρθρα

Η P&G και τα προϊόντα της στηρίζουν το ΕΣΥ και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

admin

Συμμετοχή στον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αποκτά η ΔΕΠΑ

admin

Start-up γίνεται «κρυφό σχολειό» και παρέχει δωρεάν μαθήματα MBA

admin

Attica DPS: Αποκλειστική διάθεση της συλλογής Led Zeppelin x John Varvatos

admin

Βράβευση της IKEA στην Ελλάδα για την καινοτομία σε e-commerce και digital επικοινωνία

admin

Vodafone: Σε πιλοτική εφαρμογή το Vodafone Giga City 5G στα Τρίκαλα

admin

Πώς η Εθνική Ασφαλιστική βάζει πλαφόν στο σχέδιο Ηρακλής

admin

Ολοκληρώθηκε αύξηση κεφαλαίου 31,8 εκατ. στη SingularLogic

admin

Βόρεια Κορέα: Τη διεξαγωγή μιας ακόμη στρατιωτικής άσκησης μικρής κλίμακας επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

admin

Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ στο δίκτυο Γαλαξίας

admin

Αυστρία: Ξεκίνησε σήμερα το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

admin

Ανοίγουν σήμερα Δευτέρα στις 10.00 λιανικό εμπόριο (πλην εμπορικών κέντρων), πρακτορεία ΟΠΑΠ, σχολές οδηγών – Ολόκληρη η λίστα

admin

Η Royal Sugar φαβορί για εκμίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

admin

ΔΕΗ: Θετικό EBITDA 182 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο από ζημιές άνω από 66 εκατ. ευρώ

admin

Ο Ερντογάν μετατρέπει δύο αεροδρόμια σε νοσοκομεία κορονοϊού αλλά… θα ανοίξουν σε 45 μέρες

admin

Συμμετοχή Πειραιώς σε νέο πρόγραμμα της ΕΤΕπ για επενδύσεις

admin

Σφραγίζει το υδάτινο πάρκο Copa Copana το υπουργείο Τουρισμού

admin

Βρετανία: “Το πρόσωπο που κυβερνά τη χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ”

admin