Image default
Οικονομία

Συζητούνται σήμερα στο ΣτΕ οι τριετίες των κατώτατων μισθών

Mετά από αναβολή δύο μηνών συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κρίσιμο θέμα της προσφυγής που κατέθεσαν ο ΣΕΒ και άλλοι επτά περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε πριν από 10 μήνες (18/2/2019) με αφορμή την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019), αλλά αφορούσε και τη διατήρηση των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια. Επισημαίνεται ότι μόλις πρόσφατα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ενσωματώθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, παρατάθηκε η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τις 31-12-2019.

Μαζί με την ισχύ της ΕΓΣΣΕ παρατάθηκαν και όλοι οι συμφωνηθέντες κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.ά.) που τη συνοδεύουν. Μάλιστα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη θέση του προς τη ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως δεν θα θιγούν οι τριετίες με την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η εγκύκλιος για τις τριετίες

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε από την πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τον Φεβρουάριο του 2019 δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Οι τριετίες στους κατώτατους μισθούς, αλλά και στα ημερομίσθια αφορούν αυξήσεις των αμοιβών που έχουν σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, άρα και της προσαύξησης του μισθού τους ανά τριετία η οποία με βάση την ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας κλιμακώνεται ως εξής: αναγνώριση μέχρι 6 τριετίες με 5% αύξηση του ημερομισθίου (για κάθε τριετία) για τους εργατοτεχνίτες και αναγνώριση μέχρι 3 τριετίες με 10% αύξηση του μισθού για κάθε τριετία για τους υπαλλήλους.

Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία 845 ευρώ.

Το 2020 η νέα ΕΓΣΣΕ

Ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να ξεκινήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η ισχύς της σημερινής σύμβασης εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως η επόμενη αύξηση στους κατώτατους μισθούς και στα ημερομίσθια θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ιούνιο του 2020 και αφού προηγηθεί μια διαδικασία διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020. Και μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να διενεργήσει μια αξιολόγηση της ελάχιστης αύξησης των μισθών και να βελτιώσει την υπάρχουσα βάση πληροφόρησης. Αναφέρεται ακόμη ότι οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να συνεχίσουν την παρακολούθηση της εξέλιξης της αγοράς εργασίας και των μισθών και προτίθενται να προβούν σε επαναξιολόγηση της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% τον Φεβρουάριο του 2019.

Σχετικα αρθρα

«Ελλάδα ξανά»: Επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων με ελάχιστη αμοιβή στις 3.000 ευρώ

admin

Επίδομα ενοικίου : Ποιοι πρέπει να κάνετε αίτηση

admin

Κοροναϊός : Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά έκλεισε η αγορά

admin

Επίδομα θέρμανσης : Εγκρίθηκε η καταβολή του εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο

admin

Πέτσας : Περιμένουμε απάντηση των ειδικών για άνοιγμα της εστίασης στις 25/5 – Τι είπε για τον τουρισμό

admin

Κατώτατος μισθός : Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την αύξησή του

admin

Ασφαλιστικό: Λύση για συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τι προβλέπει η διαδικασία

admin

Επίδομα Παιδιού : Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα

admin

British American Tobacco Hellas: Νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος o Vitalii Kochenko

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χαμηλοί τόνοι στο άνοιγμα της συνεδρίασης

admin

Η Αργεντινή σταματάει την αποπληρωμή χρεών προς το ΔΝΤ

admin

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα

admin

e-ΥΜΣ: Σύσταση Ανώνυμων Εταιρειών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

admin

Συντάξεις : Ποιοι δικαιούνται επιστροφή εισφορών – Τι γίνεται με το εφάπαξ

admin

Εφορία : Ερχεται νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις για παλαιές και νέες οφειλές

admin

Γιατί δεν τράβηξε η πλατφόρμα για την α’ κατοικία -Πιέζει για βιώσιμη λύση η κυβέρνηση

admin

Aποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ και οι προθεσμίες αιτήσεων

admin