Image default
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης προς Συμβούλιο της Ευρώπης: Έτσι θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα για μετανάστες στα νησιά

Θα επιβάλλεται και η «διοικητική κράτηση» και δεν παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου μεταφέροντας μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, επιβεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Απαντώντας σε γραπτό ερώτημα που απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες προς το παρόν είναι ανοικτού τύπου, εντούτοις η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτές τις δομές.
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης απέστειλε ερώτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 25 Νοεμβρίου ζητώντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην απάντηση προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απέστειλε στις 29 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 46/36/2019, όσοι άνθρωποι καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις νέες δομές που θα λειτουργήσουν σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει επίσης ότι στον νέο νόμο προβλέπεται η περίπτωση της «διοικητικής κράτησης» αλλοδαπών (σ.σ η κράτηση ενός φυσικού προσώπου με απόφαση διοικητικής αρχής), η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί από τις ελληνικές αρχές περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις εγγυήσεις που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι η «διοικητική κράτηση» θα χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση και μόνο για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση που απέστειλε στην Επίτροπο Μιγιάτοβιτς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να οργανώσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό σχέδιο για τη μετανάστευση στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με βάση το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Σχετικα αρθρα

Έντονη η αντίδραση της Λευκωσίας – Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αμμόχωστο

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποχαιρετά» τον σπουδαίο Γιάννη Σπανό

admin

Απαλλάσσονται από εισφορά περίθαλψης οι δικαιούχοι εξωιδρυματικού επιδόματος, απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας

admin

Ευάγγελος Βενιζέλος: « Η υπόθεση Novartis είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών»

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κικίλια στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στον κορονοϊό

admin

Σύγκρουση αύριο στη Βουλή για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας

admin

Απάντηση Κικίλια σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν διορίζω τον κουμπάρο μου στο ΚΕΕΛΠΝΟ

admin

Γεωργιάδης: Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει επένδυση που έχει εγκρίνει το ελληνικό κράτος

admin

Φραγκογιάννης για τη Volkswagen: Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για επενδύσεις – Προχωράμε σε μελέτη βιωσιμότητας

admin

ΗΠΑ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ

admin

Πόθεν έσχες: Τι δηλώνουν Τσακαλώτος και Σταθάκης

admin

Μητσοτάκης σε παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης: Είμαστε εδώ για να καταγράψουμε τις απόψεις σας

admin

Νίκη Κεραμέως: «Περιστατικά βίας δεν έχουν θέση στα σχολεία»

admin

Γεωργιάδης-Κορωνοϊός: Θα πατάξουμε την αισχροκέρδεια – Δεν είναι η ώρα για «αρπαχτές»

admin

Ο Καρτερός «ξαναχτυπά» και βγάζει εμπάθεια στον Τσιόδρα

admin

Μητσοτάκης: Τετ-α-τετ με την Ιβάνκα Τραμπ στο Νταβός

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καλά με την ανάγνωση των αριθμών

admin

Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος, θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο

admin