Image default
Οικονομία

Χ. Σταϊκούρας: Σε πέντε άξονες ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Άνοιγμα του δρόμου για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και ανάπτυξη 2,8% το 2020, προέβλεψε από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, “η Ελλάδα βήμα-βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, το κλίμα βελτιώνεται, η ρεαλιστική αισιοδοξία επιστρέφει, εγκαθίσταται μετριοπάθεια, σοβαρότητα και αξιοπιστία”.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση έχει θέσει έναν καθαρό οδικό χάρτη με πέντε κεντρικούς στόχους για το μέλλον.

Πρώτον, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

“Το 2019 ο στόχος είναι για ρυθμό ανάπτυξης 2% και για το 2020 2,8%. Το 2020 θα είναι καλύτερη χρονιά σε όρους οικονομικής μεγέθυνσης, τουλάχιστον διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι επίσης η αύξηση των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα”.

Δεύτερον, η υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων με απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία στις δαπάνες, βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, και περισσότερο χώρο για μείωση των φόρων.

“Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι παρά το άνω του 1 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κενό για το 2020, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιστροφή φόρων 1,2 δισ. ευρώ. η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να μειωθούν τα βάρη για τους συνεπείς φορολογούμενους. Αυτό θα επιτευχθεί με διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ελέγχους στο πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το δημοσιονομικό χώρο επ ωφελεία του συνόλου. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσωπο”.

Τρίτος στόχος είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. “Η κυβέρνηση προωθεί συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού. Στόχος είναι η νομοθέτηση την επόμενη εβδομάδα. με το σχήμα αυτό τα NPLs θα μειωθούν ίσως και άνω του 40% του συσσωρευμένου αποθέματός τους στα τέλη του 2019. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ένα συνολικό σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους”.

Τέταρτος στόχος η ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς. “Προωθούμε τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, το πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη λειτουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων”.

Πέμπτος στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Τα πρώτα δείγματα των πρώτων 130 ημερών της κυβέρνησης είναι θετικά, και έχουν θετικό αντίκτυπο σε επενδυτές, μετόχους, αγορές, οίκους αξιολόγησης, αλλά και την κοινωνία.

“Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους θεσμούς. Όχι ταύτιση απόψεων αλλά σύγκλιση σε ρεαλιστικές θέσεις”, κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικα αρθρα

Επανήλθαν δριμύτεροι οι πωλητές – Βυθίστηκε στο κόκκινο το Χρηματιστήριο

admin

120 δόσεις : Δεύτερη ευκαιρία δίνει για όσους έχουν τη ρύθμιση

admin

Le Figaro: Η Άννα Διαμαντοπούλου μπορεί να ηγηθεί του ΟΟΣΑ

admin

Ενιαίος φόρος επί της αγοράς μετοχών σε Γερμανία, Ελλάδα και ακόμη 8 χώρες

admin

Αramco: Μετά την άνοδο η πτώση – Στα 10 δολάρια η μετοχή

admin

Δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες με το νέο Κώδικα Φερεγγυότητας

admin

Κοροναϊός : Σκέψεις για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Lockdown : Για κίνδυνο λουκέτων προειδοποιούν οι έμποροι – Να ανοίξουν τα μαγαζιά με ραντεβού

admin

Lockdown : Ποιες οικονομικές δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή από το Σάββατο

admin

Σταϊκούρας : Στα μέσα Οκτωβρίου το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Πρώτη κατοικία : Μπλόκο στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας

admin

Πρώτη κατοικία : Έντονες διαβουλεύσεις για την προστασία της – Τι θα γίνει με την επιδότηση δανείων

admin

ΣΕΒ για brain drain : Έτσι θα επαναπατριστούν 500.000 νέοι

admin

Κοροναϊος : Πυρετός συσκέψεων πριν το κρισιμότερο Eurogroup για την ενότητα της Ευρώπης

admin

Συντάξεις : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής – Τα πρόστιμα

admin

Προστατεύοντας τις μέλισσες και αντιμετωπίζοντας τη νοθεία στο μέλι

admin

Καύσιμα : Αυξήσεις στις τιμές λόγω Μ. Ανατολής και βιοαιθανόλης

admin