Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Eurogroup: Θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση

Τη θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup,  όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη θέσει το θέμα αλλαγής χρήσης των χρημάτων αυτών, με στόχο να αξιοποιηθούν ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, γεγονός που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις σημείωσε παραπέμποντας στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον μήνα Νοέμβριο στις 107 μονάδες, με την ανοδική τάση να προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση στον κλάδο των υπηρεσιών και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Παρατήρησε επίσης πως η βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συμβαίνει σε μια περίοδο που οι προσδοκίες στην υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, κάμψη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει θετικό, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έκλεισε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ η χώρα δανείζεται – όπως σημείωσε –  με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει πλέον στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και είναι μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης», ενώ «συμβάλλουν, επίσης, στην επιδίωξή μας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Το νομοθετικό έργο των επόμενων ημερών

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής Άμυνας», που αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5. Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν: 

  • Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».
  • Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ. 
  • Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών. 
  • Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου. 
  • Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. 

Σημειώνεται ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) γεγονός που – όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας – θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. «Είχαμε εξαρχής δηλώσει ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η σύνθεση των απόψεων, ώστε να καταστεί δυνατή και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα. Προφανώς δεν προβλέπει όσα ακριβώς θέλαμε. Κάναμε όμως ό,τι χρειαζόταν για να πετύχουμε την αναγκαία συναίνεση που μας φέρνει επιτέλους κοντά σε μία μεγάλη θεσμική τομή, ώστε οι Έλληνες εκλογείς εκτός Επικρατείας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έστω και αφού χρειάστηκε να περάσει μισός περίπου αιώνας από τότε που το προέβλεψε το Σύνταγμά μας» ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως «η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει τους άξονες του νομοσχεδίου που προβλέπει βήματα για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής -της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)- η οποία θα έχει ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες και θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα προβλέπεται:

  • Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.
  • Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα παραστεί στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Την Παρασκευή θα απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, θα απευθύνει ομιλία στην Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία για την Διαφάνεια» που διοργανώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη συνέχεια θα παραστεί στην εκδήλωση έναρξης των εργασιών της νέας μεταμοσχευτικής μονάδας του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ).

Την Τρίτη, θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Σχετικα αρθρα

Το τελευταίο στάδιο του εύκολου χρήματος της Ευρώπης

admin

Αύξηση 5,3% τον Οκτώβριο στις πωλήσεις αυτοκινήτων

admin

Άλμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με δύναμη από την Κομισιόν

admin

Ολα στο τραπέζι, και η μείωση του κόστους δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία

admin

Χρηματιστήριο : Υψηλά κέρδη 3,63%, πάτησε τις 600 μονάδες

admin

Μπαρνιέ για Brexit : Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρεθούμε στο χείλος του γκρεμού

admin

Η WIND αντλεί 525 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με ομόλογο πενταετούς διάρκειας

admin

Σημαντικές επαφές στο Βερολίνο για την Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών

admin

Ανεβάζει στροφές η αγορά ακινήτων και ζεσταίνονται τα δημόσια ταμεία

admin

Εννιά μήνες στα αζήτητα ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

admin

Η υποτιμημένη οικονομική απειλή από τον Λευκό Οίκο

admin

Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του χρέους;

admin

Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

admin

Γερμανοί βιομήχανοι ενώνουν τη φωνή του με Γάλλους και Ιταλούς για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

admin

Μεγάλες προσδοκίες ενόψει της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν

admin

Ξεκινάει η καταβολή της δόσης του ΚΕΑ για τον Αύγουστο

admin

Παγίδες φόρου πίσω από τις κάρτες

admin

Η «Σούπερ Τρίτη»… εκτίναξε τη Wall Street

admin