Image default
Οικονομία

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

Μπορεί στο Eurogroup της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ αλλά η κουβέντα δεν πρόκειται να πάει παρακάτω.

Η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s- SMP’s) και οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστούν το νέο έτος. Η συζήτηση και για τα  δύο αιτήματα της Αθήνας θα ανοίξει το επόμενο διάστημα αφού πρώτα οι Βρυξέλλες «μοντάρουν» το σχέδιο της νέας συμφωνίας.

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν εμπόδια από το σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, την Γερμανία και την Ολλανδία που δεν βιάζονται να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των Αθηνών ξεκινώντας έτσι τις καθυστερήσεις…

Αύριο ολοκληρώνεται η τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αρχίζει για την κυβέρνηση η επόμενη.

Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα γίνει το νέο έτος διότι απαιτείται έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας.

Ως προς το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης του ποσού των 767 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε μέρος αυτών των χρημάτων  να κατευθυνθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση στους κόλπους της ευρωζώνης να αποτελέσει το εν λόγω αίτημα αντικείμενο συζήτησης στο τραπέζι των 19, αλλά εάν γίνει αυτό προβλέπεται να γίνει το 2020 και δεν θα αφορά τη χρήση της τωρινής εκταμίευσης.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα της ελληνικής πλευράς προέβλεπε συνυπολογισμό των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε ως εξής: τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.

Με βάση, βέβαια, τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, τα λεφτά από τα ANFAs και τα SMPs «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα. Επομένως η Ελλάδα έχει αυτή την δυνατότητα πλην όμως θα χρειαστούν πολλές ακόμα συζητήσεις προετοιμασίας για το συγκεκριμένα θέμα. Ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να κληθεί να προσδιορίσει τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν αυτά τα έσοδα.

Όσον αφορά στη μείωση  των  πρωτογενών πλεονασμάτων επί των οποίων έχει δεσμευθεί η χώρα, από 3,5% του ΑΕΠ το χρόνο μέχρι και το 2022 σε επίπεδο μεταξύ 2-2,5%, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός του 2020,χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κανείς δεν βιάζεται μόνο η Ελλάδα η οποία το 2020 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,58% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη από 3,78% του ΑΕΠ που είναι η εκτίμηση για το 2019.

Σχετικα αρθρα

Στα 5,74 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά κρατικά έσοδα

admin

Brexit : Προετοιμάζονται οι επιχειρήσεις για μη συμφωνία – Καμπανάκι για εμπορικό χάος και εγκληματικότητα

admin

Παραμένει ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

admin

Ακίνητα : Διπλό «αναπτυξιακό σοκ» με πάγωμα ΦΠΑ και έκπτωση φόρου για αποδείξεις

admin

Πέτσας: Στόχος η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων

admin

Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός του ’20 δημιουργεί αισιοδοξία για τις επόμενες μέρες της οικονομίας

admin

Το κέρδος της αναβάθμισης και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

admin

Τι ισχύει για την ασφάλιση πωλητών λαϊκών αγορών

admin

Σημαντικές συναντήσεις και συζητήσεις του Μ. Βορίδη στη Λακωνία

admin

Χρηματιστήριο: Υποχωρεί κάτω από τις 880 μονάδες η αγορά

admin

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν σταδιακά την Κύπρο

admin

Η εταιρεία ΔΡΟΜΕΑΣ υπέγραψε συμβάσεις 5 εκατ. ευρώ με τον γερμανικό στρατό

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

admin

Ψηφιακό χρήμα : Αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο στους πολέμους του μέλλοντος

admin

Ανάπτυξη 1,8% για φέτος, 2,3% το 2020 προβλέπει η Kομισιόν

admin

Εκκαθαριστικά συντάξεων: Αυτή είναι η αίτηση για την ένσταση στον ΕΦΚΑ

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε

admin

ΑΑΔΕ: «Όργιο» φοροδιαφυγής στο χώρο της ενοικίασης δωματίων

admin