Image default
Οικονομία

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

Μπορεί στο Eurogroup της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ αλλά η κουβέντα δεν πρόκειται να πάει παρακάτω.

Η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s- SMP’s) και οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστούν το νέο έτος. Η συζήτηση και για τα  δύο αιτήματα της Αθήνας θα ανοίξει το επόμενο διάστημα αφού πρώτα οι Βρυξέλλες «μοντάρουν» το σχέδιο της νέας συμφωνίας.

Βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν εμπόδια από το σκληρό πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, την Γερμανία και την Ολλανδία που δεν βιάζονται να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των Αθηνών ξεκινώντας έτσι τις καθυστερήσεις…

Αύριο ολοκληρώνεται η τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αρχίζει για την κυβέρνηση η επόμενη.

Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα γίνει το νέο έτος διότι απαιτείται έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας.

Ως προς το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης του ποσού των 767 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε μέρος αυτών των χρημάτων  να κατευθυνθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει η βούληση στους κόλπους της ευρωζώνης να αποτελέσει το εν λόγω αίτημα αντικείμενο συζήτησης στο τραπέζι των 19, αλλά εάν γίνει αυτό προβλέπεται να γίνει το 2020 και δεν θα αφορά τη χρήση της τωρινής εκταμίευσης.

Να σημειωθεί ότι το αρχικό αίτημα της ελληνικής πλευράς προέβλεπε συνυπολογισμό των εσόδων από τα κέρδη του ευρωσυστήματος στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε ως εξής: τα κέρδη από τα ANFAs και τα SMPs να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν.

Με βάση, βέβαια, τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, τα λεφτά από τα ANFAs και τα SMPs «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα. Επομένως η Ελλάδα έχει αυτή την δυνατότητα πλην όμως θα χρειαστούν πολλές ακόμα συζητήσεις προετοιμασίας για το συγκεκριμένα θέμα. Ενδεχομένως η ελληνική πλευρά να κληθεί να προσδιορίσει τις επενδύσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν αυτά τα έσοδα.

Όσον αφορά στη μείωση  των  πρωτογενών πλεονασμάτων επί των οποίων έχει δεσμευθεί η χώρα, από 3,5% του ΑΕΠ το χρόνο μέχρι και το 2022 σε επίπεδο μεταξύ 2-2,5%, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός του 2020,χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κανείς δεν βιάζεται μόνο η Ελλάδα η οποία το 2020 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,58% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη από 3,78% του ΑΕΠ που είναι η εκτίμηση για το 2019.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός 3 μηνών για φέτος – Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

admin

Στις συμπληγάδες της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας η Wall Street

admin

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας: To Πεκίνο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια

admin

Επίδομα 600 ευρώ: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τους επιστήμονες

admin

Τι αλλάζει από το 2020 με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους

admin

Fitch: Credit positive το σχέδιο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Κλίμα ανάρρωσης από τον κοροναϊό και στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τηλεπικοινωνιακές δαπάνες : Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες σε σταθερό, κινητό και ίντερνετ

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Πόσο ελκυστικοί είναι οι μισθοί στη Γερμανία;

admin

Εθνική Τράπεζα : Νέες διευκολύνσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις – Αναστολή δόσεων έως την Πρωτοχρονιά

admin

HSBC: Raise Greece to overweight, cut Egypt to neutral

admin

Bonus στους συνταξιούχους: Ποιοι θα δουν έως 800 ευρώ στους λογαριασμούς τους

admin

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street

admin

Επίδομα παιδιού : Εγκρίθηκε κονδύλι 193 εκατ. ευρώ

admin

Άρχισαν οι πληρωμές για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

admin

Twitter: Εκτοξεύτηκαν τα έσοδα, σε ένα τρίμηνο έβγαλε 1,01 δισ. δολάρια

admin

Τσακαλώτος : Ο προϋπολογισμός έχει τρωτά σημεία

admin