Image default
Ευρώπη

Ενέργεια: Οι τρεις αγωγοί φυσικού αερίου της Μόσχας και οι αντιδράσεις

Τρεις διαφορετικούς άξονες φαίνεται να ενσωματώνει η Μόσχα στον σχεδιασμό της για την ενεργειακή εξάπλωση και κυριαρχία σε ευρύτερες ζώνες της Ευρώπης και της Ασίας. Η ενεργειακή πολιτική του Κρεμλίνου δημιουργεί μεν τις υποσχέσεις για φθηνότερο φυσικό αέριο αλλά καλλιεργεί παράλληλα και έντονες αντιδράσεις αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια, την ενδεχόμενη πίεση της Μόσχας και την εξάρτηση ευρύτερων γεωγραφικών ζωνών από αυτή.

Η αρχή έχει γίνει με τον Nord Stream 2, τον αγωγό με συνολικό μήκος 1.225 χλμ που θα έχει αφετηρία τη Ρωσία και τερματισμό τη Γερμανία. Ύστερα από τις νομοθετικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η γερμανική Bundestag προκειμένου να εξυπηρετήσει τη διέλευση του αγωγού αλλά και τη συγκατάθεση της Δανίας, ο Nord Stream 2 φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Φυσικά, ακόμη παραμένει πλήρως ανακριβής η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο αγωγός, με την ρωσική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του επόμενου έτους αλλά τις συνθήκες να μην φαντάζουν απόλυτα ευνοϊκές.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο βήμα της ρωσικής πλευράς στην προσπάθειά της να διευρύνει την ενεργό ενεργειακή παρουσία της είναι ο The Power of Siberia που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα εξ’ αποστάσεως από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζίπινγκ. Ο αγωγός θα έχει μήκος 3.000 χιλιόμετρα και θα συνδέεται με το ενεργειακό δίκτυο της Κίνας. Το συμβόλαιο μεταξύ Gazprom και China National Petroleum Corporation αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια και αφορά την προμήθεια 38 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο στόχος της ρωσικής πλευράς είναι να φτάσει την ανώτατη παραγωγική δυναμικότητά της έως το 2025.

Ο τρίτος αγωγός που βρίσκεται πιο κοντά στη γειτονιά μας και παρουσιάζει αντίστοιχο ενδιαφέρον είναι ο TurkStream. Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και, υπό αυτό το πρίσμα, έχει προγραμματιστεί στις 8 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθούν εγκαίνια στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δίνει το έναυσμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη διακλάδωση που αφορά χώρες της Ν.Α. Ευρώπης – δηλαδή, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Οι τρεις αγωγοί φαίνεται να συγκροτούν ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειακής εξάπλωσης και εγείρουν δικαιολογημένες ανησυχίες που έχουν σαφώς διατυπωθεί τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild που επικαλείται κύκλους της Γερουσίας, οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν με οικονομικές κυρώσεις τις εταιρείες που εμπλέκονται στον Nord Stream 2 μέσω σχετικού νομοσχεδίου που θα εγκριθεί πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό αφορά κυρίως τις διεθνείς εταιρείες, όπως ενδεχομένως την Allseas (Ελβετία) και την Uniper (Γερμανία).

Σημειώνεται ότι η ουκρανική πλευρά επενδύει ιδιαίτερα σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων την οποία αντιμετωπίζει ως ανάχωμα για τη δική της διαπραγμάτευση για ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Naftogaz και Gazprom.

Σχετικα αρθρα

Stop στα αιολικά σε Natura ζητούν από την Κομισιόν 3 ΜΚΟ

admin

Μέρκελ: Με την ομπρέλα ΟΗΕ η επιστροφή προσφύγων στη Συρία

admin

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την εμπορική πολιτική της ΕΕ

admin

ΑΘΗΝΑ – Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και της βίας

admin

Στις 3 Οκτωβρίου η ακρόαση Σχοινά στις αρμόδιες επιτροπές

admin

ΟΟΣΑ: Αυξάνεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

admin

Δικαστική απόφαση ακυρώνει το πρόστιμα 13 δισ. ευρώ της ΕΕ στην Apple – Δήλωση Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ

admin

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εμπορίου: Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας

admin

Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια εστιατόρια στο Μιλάνο;

admin

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί τη Μάλτα να αποσύρει διώξεις κατά δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε

admin

Τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης «έχουν πιθανόν περάσει», λέει η Λαγκάρντ

admin

Δένδιας: Θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

admin

Ιταλία: σήμερα η απόφαση του Κινήματος Πέντε Αστέρων για το συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα

admin

Διαψεύδει ο Τζόνσον τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της επικείμενης πρότασης επί του Brexit

admin

Νέα σύμβαση για διασφάλιση πρόσβασης σε πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό από την Επιτροπή

admin

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

admin

Brexit: Διπλή ήττα για τον Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

admin

Εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Τζόνσον

admin