Image default
Οικονομία

Η έγκριση της “δόσης” των 767 εκατ. σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup

Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή -ιδιαίτερα “βαριά” από άποψη θεματολογίας για το μέλλον της ΕΕ – συνεδρίαση του Eurogroup. Το αντικείμενο που έχει το άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον είναι η έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το Eurogroup θα συζητήσει την σχετική έκθεση που εκπόνησε η Κομισιόν και τέθηκε μία εβδομάδα πιο πριν, στο τραπέζι του EWG. “Αναμένεται επίσης να συζητήσει κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των συναρτώμενων με πολιτικές μέτρων για το χρέος”, επισημαίνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου αναφορικά με το πακέτο “δόσεων” των 767 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες συνάντηση με τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni (που παρέλαβε πλέον τη “σκυτάλη” από τον Pierre Moscovici), ενώ για σήμερα έχουν προαναγγελθεί συναντήσεις με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και με τον Ιρλανδό ομόλογό του Paschal Donohoe.

Οι ελληνικοί στόχοι

Πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευράς είναι μία καθαρή (δηλαδή χωρίς τους γνωστούς από το παρελθόν αστερίσκους), έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης και του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ που τη συνοδεύει. Και τούτο ώστε να δοθεί το σήμα για τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης: για μία δήλωση του Eurogroup που θα ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης μέρους του εν λόγω πακέτου (640 εκατ. ευρώ περίπου των κερδών ομολόγων) ούτως ώστε να μην οδεύουν στην απομείωση του χρέους, αλλά σε συμφωνημένες επενδύσεις.

Στην εν λόγω πρόθεση άλλωστε αναφέρθηκε χθες σε τοποθέτησή του στην Αθήνα και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού που συνοδεύει τον ΥΠΟΙΚ αλλά και εκπροσωπούσε τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο του Euroworking Group .

Τα λεφτά τον Ιανουάριο

Η έγκριση του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ απαιτεί πέρα από την σημερινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και την ομαλή διεξαγωγή των ανάλογων συζητήσεων σε κράτη-μέλη όπως η Γερμανία που προβλέπουν κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά από όλα αυτά η τελική απόφαση από τον ESM αναμένεται να λάβει χώρα, σύμφωνα με αρμόδιες πήγες, μέσα στον Ιανουάριο.

Παράλληλα θα “τρέχουν” μία σειρά από τεχνικές συζητήσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για την αλλαγή χρήσης μέρους του ποσού αυτού (640 εκατομμύρια ευρώ περίπου ανά εξάμηνο). Δηλαδή αντί να τροφοδοτούν την αποπληρωμή του χρέους να στηρίζουν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας.

Η σχετική απόφαση είναι επιθυμητό από ελληνικής πλευράς να ληφθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Περιλαμβάνει πέραν της επίλυσης των τεχνικών θεμάτων που υπάρχουν (αφού είναι μία νέα διαδικασία), και την επιλογή (από κοινού με τους θεσμούς) ενός αποδεκτού πακέτου επενδύσεων προς στήριξη.

Αργότερα μέσα στο 2020 θα κλιμακωθεί και το δεύτερο μεγάλο ελληνικό αίτημα: η αλλαγή στόχων περί πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά (από 3,5% στο 2% του ΑΕΠ).

Τα μεγάλα θέματα της συνόδου

Η απουσία ενστάσεων για το ελληνικό ζήτημα είναι η βασική επιδίωξη της χώρας μας. Ωστόσο, τα “φώτα” στο Eurogroup στρέφονται αλλού: στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και στις κινήσεις που γίνονται για τη θωράκισή της με επίκεντρο και τις τράπεζες και όχι μόνο.

Στην τελευταία αυτή Σύνοδο για φέτος έχει προγραμματιστεί διπλή ατζέντα (σε κανονική και διευρυμένη σύνθεση), με την επίσημη ανακοίνωση θα περιλαμβάνει πέραν του ελληνικού ζητήματος την μεταπρογραμματική εποπτεία σε Κύπρο και Ισπανία.

Επίσης, το Eurogroup θα εξετάσει τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2020 στα κράτη μέλη (σ.σ. για την Ελλάδα δεν υπάρχουν εντάσεις), αλλά και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους. Επίσης θα ανανεώσει για μία διετία την θητεία του Hans Vijlbrief ως Πρόεδρο του EWG.

Τα μεγάλα θέματα θα συζητηθούν σε διευρυμένη σύνθεση που θα ακολουθήσει νωρίς το απόγευμα. Το Eurogroup θα συντάξει έκθεση για τη Σύνοδο Κορυφής (13 Δεκεμβρίου) για τη δέσμη νομικών εγγράφων που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ESM, την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης (συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων), τη συμφωνία για ένα δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο αλλά και για την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Έως 25 εκατ. θέσεις εργασίας κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, προειδοποιεί ο ILO

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών της πλατφόρμας

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Σερβία: Κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Βελιγράδι -Για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων

admin

Κτηματολόγιο: Σε αυτές τις περιοχές λήγει η προθεσμία

admin

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κοροναϊό

admin

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

admin

Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο της Wall Street

admin

Εφάπαξ : Ποιοι συνταξιούχοι θα το λάβουν σαν δώρο Χριστουγέννων

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Τελευταίο Eurogroup για Μοσκοβισί : Έγιναν λάθη με την Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Ιδού τι προκάλεσε τη μεγάλη διάρκεια της ελληνικής κρίσης -«Καρφιά» προς εσωτερικό και εξωτερικό

admin

Ανοδικά στο 9μηνο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών στο κλείσιμο της αγοράς

admin

Ο τουρισμός «παίρνει εξιτήριο» την 1η Ιουλίου – Τα μεγάλα διλήμματα και τα στοιχήματα

admin

Αποδείξεις: Παραμένει η υποχρέωση για το 30% του εισοδήματος

admin

Σε χαμηλό 9ετίας ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία

admin

Η Δανία έδωσε την άδεια για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

admin