Image default
Επιχειρήσεις

Η έξυπνη συνταγή για μείωση χρεώσεων στην κινητή

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις πρωθυπουργικές παραινέσεις για μείωση των τιμολογίων στη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία και τη δημόσια απάντηση των επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, μια είδηση από τη Νότια Αφρική δείχνει πώς ακριβώς λειτουργεί η ρύθμιση σε μια δύσκολη αγορά. Αντί για πρωθυπουργικές παρεμβάσεις, στη Νότια Αφρική επέλεξαν διαφορετικό δρόμο, με την κινητοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όμως, η τελευταία δεν έστειλε «κομάντος» στις εταιρείες του κλάδου, ούτε πραγματοποίησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Αντίθετα, έψαξε τα στοιχεία για το κόστος των data, ζήτησε πληροφορίες από τις ίδιες τις εταιρείες και τη Δευτέρα εξέδωσε μια πολυσέλιδη έκθεση με την οποία καλεί τους δύο μεγαλύτερους «παίκτες», τη Vodacom (θυγατρική της Vodafone) και την MTN, να μειώσουν τις τιμές στα data 30% έως 50%. Στην αγορά της Νοτίου Αφρικής υπάρχουν πέντε αδειοδοτημένοι πάροχοι. Εκτός από τους δύο που προαναφέρθηκαν, έχουν άδειες οι Cell C, Telkom (Mobile) και Rain (Pty) Ltd.

Μία περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Νοτίου Αφρικής, 24 σελίδων, είναι δημόσια διαθέσιμη από τη Δευτέρα, ώστε να διαπιστώσουν και οι καταναλωτές τι πραγματικά συμβαίνει με τις τιμές.

Αντίθετα στην ελληνική περίπτωση, περιοριστήκαμε στις παραινέσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη. Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών, η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), δεν έχει δώσει σημεία ζωής! Ούτε επικαλέστηκαν στοιχεία της ΕΕΤΤ τα κυβερνητικά στελέχη που ζητούν μειώσεις τιμών στα data, ενώ δεν αναφέρθηκε το ποσοστό μείωσης που θα τους ικανοποιεί!

Οι διοικήσεις των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών (OTE, Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς) επισήμαναν την προηγούμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Infocom World, πως η υψηλή φορολογία (που κυμαίνεται μεταξύ 39% – 49% του λογαριασμού στα συμβόλαια κινητής!) είναι ο κύριος λόγος για τις υψηλές τιμές. Πρόσθεσαν, επίσης, πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις τιμές που αναφέρονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους και στις τιμές που πραγματικά πληρώνουν οι καταναλωτές. Παραδέχθηκαν, μάλιστα, πως με δική τους ευθύνη έχει καλλιεργηθεί αυτό το φαινόμενο που αδικεί τη χώρα μας στις διεθνείς συγκρίσεις τιμών. Ωστόσο ο κ. Πιερρακάκης, που ήταν στο ίδιο πάνελ, επέμενε πως ακόμα και χωρίς τη φορολογία, οι τιμές είναι υψηλές και μπορούν να μειωθούν. Ετσι και οι επικεφαλής των τριών εταιρειών υποστήριξαν πως «θα συμβάλουν» στην ευρύτερη κυβερνητική προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Στη Νότια Αφρική, πάντως, προτίμησαν να μιλήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν επί χρόνια στοιχεία διεθνών ερευνών που αμφισβητούνται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνίων («συγκρίνουν διαφορετικά πράγματα», είπαν την Τρίτη οι επικεφαλής των ομίλων) και να μην αιωρούνται αρνητικά στοιχεία κατά των επιχειρήσεων για το κόστος των data.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Νοτίου Αφρικής θεωρεί πως οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι πρέπει να έλθουν σε συμφωνία μαζί της, ώστε να μειώσουν το κόστος των data κατά 30% – 50%, παρά το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες το έχουν ήδη μειώσει περίπου κατά 70% σε ορισμένα πακέτα. Μάλιστα, τους έδωσε προθεσμία δύο μηνών για να συμφωνήσουν στις μειώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις. Στην ίδια έκθεση αναφέρει πως οι συμφωνίες χονδρικής μεταξύ παρόχων και των εικονικών παρόχων (MVNOs) περιέχουν δυσμενείς όρους για τους τελευταίους και ζήτησε να αλλάξουν.

Στην αρχική τους απάντηση προς την Επιτροπή, οι Vodacom και MTN αποδίδουν την αργοπορία στις μειώσεις τιμών σε καθυστερήσεις στην παραχώρηση πρόσθετου φάσματος. Στην Ελλάδα, η ΕΕΤΤ δεν θεώρησε χρήσιμο να πραγματοποιήσει ή να δημοσιοποιήσει αντίστοιχη μελέτη.

Σχετικα αρθρα

ΕΥΑΘ: Πτώση τζίρου 9,5% στο εξάμηνο

admin

Συμφωνία Creta Farms-τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση

admin

Έλον Μασκ: Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε την Amazon

admin

Προσωρινό «λουκέτο» στην ΠΡΕΣΤΟ ΑΒΕΕ από τον ΕΦΕΤ

admin

Επίδομα 125 εκατ. ευρώ δίνει η Αίγυπτος για όσους εργάζονται στον τομέα υγείας

admin

Πούτιν προς κυβερνητικά στελέχη: Να αποφεύγουμε τα λάθη που έκαναν άλλοι

admin

Τα μέτρα στην Αλβανία παρατείνονται “μέχρι τη λήξη της επιδημίας”

admin

Βρούτσης: Πρόστιμο σε εργοδότες 1200 ευρώ ανά εργαζόμενο αν δουλέψει ενώ έχει αναστολή σύμβασης

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως στην διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου από τη ΓΣ

admin

Ξανανοίγει τις πόρτες της η εστίαση – Τα εμπόδια και οι προκλήσεις

admin

Κίνηση-ορόσημο για την κοινή πορεία Public-MediaMarkt με επένδυση 1,5 εκ.

admin

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

admin

Ρωσία: Εκτινάχθηκαν οι επιθέσεις χάκερ στον ιστότοπο του Δήμου Μόσχας για… άδεις κυκλοφορίας εν μέσω κορονοϊού

admin

Folli Follie: Σε εκούσια εκκαθάριση η FF Group Sourcing Limited

admin

Athens Capital – ΜGallery: Ενα έργο τέχνης στο Σύνταγμα

admin

Μυτιληναίος: Το ισχυρό 10ετές συμβόλαιο με την Gazprom

admin

Airbnb: Αποζημιώσεις 25% για κρατήσεις έως 14/3 που ακυρώθηκαν

admin

Εκτακτο μέρισμα 1 ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ

admin