Image default
Επιχειρήσεις

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στην Ε.Ε. για την εμπλοκή των Kινέζων στο 5G

Με μια διπλωματική κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί που συμμετείχαν στο χθεσινό Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. αφενός δεν απέκλεισαν συγκεκριμένες εταιρείες από την προμήθεια συστημάτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), όπως την κινεζική Huawei, και αφετέρου ξεκαθάρισαν πως τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίζουν για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν και μη τεχνικά ζητήματα.

Η διπλωματική ανακοίνωση μπορεί να μην καλύπτει απολύτως τις ΗΠΑ, που καταβάλλουν έντονη προσπάθεια ώστε να κλείσουν οι πόρτες της Ευρώπης (και της Ελλάδας) στη Huawei. Δεν καλύπτει, όμως, ούτε και την κινεζική πλευρά.

Οι υπουργοί που εποπτεύουν την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. επισημαίνουν, επίσης, πως συνεχίζεται η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση θεμάτων που συνδέονται με την ασφάλεια των δικτύων. Προσθέτουν, όμως, πως οι τεχνολογικές αλλαγές που συνδέονται με το 5G απαιτούν «επισταμένη μελέτη» των κινδύνων που συνοδεύουν κάθε προμηθευτή εξοπλισμού. Όπως, μάλιστα, εξηγούν, με δεδομένες τις ευρύτατες εφαρμογές του 5G στην οικονομία, οι κυβερνήσεις μπορούν να λαμβάνουν υπόψη, κατά την επιλογή της υποδομής για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, και «μη τεχνολογικά ζητήματα όπως το νομικό και πολιτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο λειτουργούν προμηθευτές τρίτων χωρών».

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη να βασιστούν τα κράτη-μέλη σε πληθώρα προμηθευτών, ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από μία εταιρεία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους από πιθανή δυσλειτουργία των συστημάτων.

Στο χθεσινό συμβούλιο, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφασίστηκε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επανεκκινήσει την προσπάθεια για αύξηση της ρύθμισης στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω του Διαδικτύου όπως η WhatsApp, ο Messenger (ελέγχονται από τη Facebook), το Skype (ανήκει στη Microsoft) κ.α. Όπως φαίνεται, θα γίνει νέα απόπειρα για ρύθμιση θεμάτων που συνδέονται με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών καθώς η πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει εν μέσω αντιδράσεων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς και από ορισμένα κράτη-μέλη.

Σχετικα αρθρα

Sunlight: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Λάμπρος Μπίσαλας

admin

Κ. Δομαζάκης: Η Creta Farms οδηγείται σε κατάρρευση

admin

Πλαστικά Θράκης: Μεταφορά γραμμής παραγωγής από τις ΗΠΑ στην Ξάνθη

admin

Βουλγαρία: Βουλευτής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

admin

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή και τα ομόλογα της MLS

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ευρώπης

admin

Daimler: Στοχεύει στην παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων χωρίς επικίνδυνους ρύπους

admin

WSJ: Οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία είναι περισσότεροι

admin

Φωτοβολταϊκό 2MW στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις Αχαρνές

admin

Unibios: Οι μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου βασικών μετόχων μετά την ΑΜΚ

admin

MIG: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με Farallon και Oak Hill

admin

Metaxa Hospitality Group: Με τέσσερα ξενοδοχεία το 2020

admin

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Creta Farms ο Δ. Τσίρμπας

admin

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες σαλάμια «Γαλαξίας» λόγω κρουσμάτων Listeria

admin

Στρατηγική συνεργασία EMMA CAPITAL – ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε.

admin

Εκτιμήσεις της Moderna για παρασκευή 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου έως το τέλος του έτους

admin

Τα ελληνικά ξενοδοχεία προσεγγίζουν οι ασφαλιστικές

admin

Στα 298,9 εκατ. τα κέρδη της Prodea Investments το 2019

admin