Image default
Πρώτο Θέμα

Deutsche Bank: Γιατί το ευρώ είναι το νόμισμα που κανείς δεν θέλει να έχει

Το ευρώ εισβάλλει στην επικράτεια του δολαρίου ως το διεθνές νόμισμα του παγκόσμιου δανεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει κανείς να το διακρατεί.

«Κανείς δεν θέλει πλέον να κρατά μετρητά σε ευρώ ως στοιχείο του ενεργητικού, αλλά όλοι το θέλουν ως υποχρέωση», γράφει σε σημείωμά του ο George Saravelos, παγκόσμιος επικεφαλής νομισματικής έρευνας της Deutsche Bank. Ως αποτέλεσμα, η ζώνη του ευρώ «αναδύεται ως ο νέος παγκόσμιος προμηθευτής ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντικαθιστώντας σταδιακά το δολάριο», ανέφερε.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για διεθνή δανεισμό, διατραπεζική χρηματοδότηση και διασυνοριακές μεταφορές. Αυτό βοηθά στην προστασία του ευρώ κατά τη διάρκεια περιόδων διάθεσης για ρίσκο, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στην αστάθεια και την ανατίμηση του νομίσματος όταν επιστρέφει η αποφυγή των ρίσκων.

Το carry trade περιλαμβάνει δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλής απόδοσης και τοποθέτηση των χρημάτων σε άλλα με υψηλότερα επιτόκια ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία με ισχυρότερες αποδόσεις. Λειτουργεί καλά όταν η μεταβλητότητα είναι χαμηλή.

Τα carry trades που πραγματοποιήθηκαν με ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα αποδόσεις για όλα πλην τριών από τα 23 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το -, έναντι 10 για τις συναλλαγές με δολάριο.

Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs Group έχει προτείνει ορισμένα dollar-neutral carry trades, στηριζόμενη στις πιθανότητες σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% φέτος και η αστάθεια στο ζεύγος ευρώ-δολαρίου έπεσε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Η έλλειψη διακυμάνσεων των τιμών αποδίδεται στις σταθερές προοπτικές για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς και στους εξασθενημένους φόβους για ύφεση.

Ο Saravelos της Deutsche Bank υποστηρίζει ότι οι εκροές που βασίζονται στην αυξημένη χρήση του ευρώ ως νομίσματος χρηματοδότησης για υποχρεώσεις διατηρούν το νόμισμα προστατευμένο όταν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ανάληψη κινδύνου. Το ευρώ θα έπρεπε να ανατιμάται έναντι του δολαρίου και να προσεγγίζει τα 1,40 δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσθεσε. Το κοινό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,1% την Τετάρτη, στα 1,1076 δολάρια.

«Παρά την τεράστια αύξηση των εξωτερικών λογαριασμών, το ευρώ παραμένει αδύναμο», ανέφερε. «Αυτό είναι πρωτοφανές».

Σχετικα αρθρα

Ο ρόλος του ευέλικτου ωραρίου στις επιλογές καριέρας

admin

Η Μέρκελ και το σκάνδαλο παρακολούθησης

admin

Το φθινόπωρο το ραντεβού του ΣΥΡΙZΑ με το τελικό ξεκαθάρισμα

admin

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

admin

Η μάχη των αριθμών πριν τη μάχη της διαπραγμάτευσης

admin

Οι ευρωπαίοι περιφρονούν περισσότερο τους εθνικούς ηγέτες από τους αξιωματούχους της ΕΕ

admin

Πιάνει δουλειά ο γαλλο-γερμανικός άξονας

admin

Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ

admin

DW: Ποιες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα ;

admin

Η ιρλανδική ανάκαμψη πρότυπο για την Ελλάδα

admin

Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα

admin

Η Ευρώπη έχει μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε Αγώνες Πείνας

admin

Τι συμβαίνει με την Τρ. Πειραιώς ;

admin

Πώς κέρδισαν οι αγορές τον Erdogan

admin

Έτοιμοι ή όχι για την επόμενη ύφεση;

admin

Σεισμικά κύματα από την Ρώμη στην Ευρώπη!

admin

Η ΕΚΤ θέλει υψηλότερο όριο για τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests

admin

Η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit φαίνεται μελοδραματική

admin