Image default
Επιχειρήσεις

Νικολάου: H πρόταση της Energean είναι προς το συμφέρον της Κύπρου

«Ανοίξτε τον ανταγωνισμό στο φυσικό αέριο, επωφεληθείτε από την ευκαιρία που σάς δίνεται για ασφάλεια στον εφοδιασμό, τερματισμό της απομόνωσης και εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών τιμών από μια εταιρεία με ελληνικές καταβολές που θέλει να φέρει αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο!».

Το μήνυμα αυτό έστειλε με εμφατικό τρόπο από το βήμα του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, Τεχνικός Σύμβουλος της Energean και πρώην μέλος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Ο Δρ. Νικολάου παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της Energean για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021. Η εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE: ENOG) και του Τελ Αβίβ (TASE: אנאג) εταιρεία κατέθεσε πρόσφατα τις σχετικές αιτήσεις προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου. Το Energean Power FPSO έχει δυναμικότητα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια 5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ με έναρξη από το 2021.

Η αγορά της Κύπρου εκτιμάται ότι αρχικά θα απαιτήσει 0,5 έως 0,6 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως. Ο αγωγός θα έχει μήκος περί τα 200 χλμ και θα μεταφέρει αέριο από το Βόρειο Καρίς, στο οποίο πρόσφατα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου με απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων την οποία θα αναλάβουν η Energean και οι συνεργάτες της. Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Μάλιστα, η Energean έχει υπογράψει Επιστολές Προθέσεων (Letter of Intends) και με τος τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού συνδυασμένου κύκλου στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, τις PEK, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation.

«Έχουμε το αέριο, έχουμε την υποδομή, έχουμε τους πελάτες και δεν χρειαζόμαστε καμία επιχορήγηση. Είμαστε σε θέση να φτιάξουμε ένα έργο το οποίο όχι μόνο θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου προς όφελος των καταναλωτών στη βάση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο αλλά και θα ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Νικολάου.

Και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean κατέληξε τονίζοντας: «Το σχέδιό μας δεν αντιστρατεύεται τον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις μια αγορά, δεν κλείνεις τον ανταγωνισμό. Τον χρησιμοποιείς για να γίνεσαι καλύτερος, φθηνότερος και αποτελεσματικότερος».

Σχετικα αρθρα

Στη Βουλή η διακυβερνητική συμφωνία για τον East Med

admin

ΟΤΕ: Εκδοση επταετούς ομολόγου 500 εκατ. ευρώ

admin

Βόρεια Κορέα: Τη διεξαγωγή μιας ακόμη στρατιωτικής άσκησης μικρής κλίμακας επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

admin

Δανεισμός προσωπικού στην Intrum από την Πειραιώς

admin

WSJ: Οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ιταλία είναι περισσότεροι

admin

Ιράν: Στους 4.958 αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό

admin

Η Ολλανδία προτείνει δημιουργία ταμείου για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό

admin

Συνεργασία του Μητέρα με το Αρεταίειο Νοσοκομείο

admin

Ανεβάζει στροφές η αγορά έτοιμων γευμάτων

admin

Ντ. Κόουπ:«Ισχυρές οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΠΑΠ»

admin

H εταιρεία PNOĒ εντάσσεται στο δίκτυο της Endeavor

admin

Ανοιξε το πρώτο υποκατάστημα της Optima Bank

admin

Στέλιος Χατζηιωάννου: Προσφέρει 5 εκατ. λίρες σε όποιον παράσχει πληροφορίες ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία easyJet-Airbus

admin

Στρατηγική Συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Hellenic American Leadership Council

admin

Πεσμένη κατά 10% η ελληνική οινοπαραγωγή το 2019

admin

Ryanair: 3.000 απολύσεις- Ανόητη η καραντίνα στη Βρετανία

admin

Οι απεργίες στον ΟΤΕ και η… αμηχανία της διοίκησης

admin

Β. Σ. Καρούλιας: Ανανέωση συνεργασίας με το κτήμα Κυρ-Γιάννη

admin