Image default
Επιχειρήσεις

Famar: Ολο το παρασκήνιο της πώλησης από την KKR

Αντιμέτωπο με γεγονότα, που διατάραξαν τη λειτουργία του ομίλου Famar και έθεσαν επ’ αμφιβόλω το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάταξή του, βρέθηκε το private equity fund, KKR, στους επτά μήνες, που μεσολάβησαν, από την απόκτηση του φαρμακευτικού ομίλου ως την απόφαση για έναρξη διαδικασίας -τμηματικής- πώλησής του.

Όπως είναι γνωστό η KKR, μέσω της Pillarstone, ανέλαβε τον έλεγχο του ομίλου Famar, μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης, που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2018. Με την αναδιάρθρωση οι υποχρεώσεις του ομίλου μειώθηκαν από 234 εκατ. ευρώ σε 118 εκατ. ευρώ και η KKR δεσμευόταν, ως νέος μέτοχος της Famar Holding Sarl, να βάλει για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις το ποσό των 57,6 εκατ. ευρώ. Αυτά τουλάχιστον είχαν ανακοινωθεί τότε.

Η KKR έγινε, μέσω της θυγατρικής της, Pillarstone BidCo SCA, ο άμεσος μέτοχος της Famar Holding Sarl και παρείχε, μέσω της επίσης θυγατρικής της, KAG Ελλάδας, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους 26,3 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του 2019, όπως αναφέρει η έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα χρήσης 2018 της ελληνικής θυγατρικής Φαμάρ ΑΒΕ, η λειτουργία του ομίλου Famar διαταράχθηκε, λόγω εκτάκτων γεγονότων, που είχαν σημαντική επίδραση στο επιχειρησιακό του πλάνο. Αυτά αφορούσαν σε δύο υποχρεωτικές διακοπές της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου της Μαδρίτης και στην επιμόλυνση παραγωγικού χώρου του εργοστασίου της Famar L’Aigle.

Τα προαναφερθέντα γεγονότα δημιούργησαν, εκ νέου, έντονη ανάγκη για ρευστότητα, με αποτέλεσμα η KKR, μέσω της θυγατρικής της KAG Ελλάδας, να δανείσει επιπρόσθετα 8,8 εκατ. ευρώ, στις 31 Μαΐου 2019.

Τα παραπάνω κεφάλαια κατευθύνθηκαν στις μονάδες της Γαλλίας, προκειμένου «να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των δραστηριοτήτων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση διαχείρισης.

Μετά τα παραπάνω γεγονότα και με δεδομένες τις δυσκολίες για μια ριζική αναδιάρθρωση των γαλλικών δραστηριοτήτων του ομίλου η KKR επαναξιολόγησε τις συνθήκες και τον Ιούνιο του 2019 αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του ομίλου Famar. Ταυτόχρονα, άλλαξε η διοίκηση με τον Patrick Puy να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο, αντικαθιστώντας τον Ian Muir.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, υπογράφηκαν, σύμφωνα με την έκθεση διαχείρισης της Φαμάρ ΑΒΕ, δύο συμφωνίες αποκλειστικής διαπραγμάτευσης, που καλύπτουν ολόκληρο τον όμιλο Famar, χωρισμένο σε βόρειο και νότιο μέρος. Στις 18 Νοεμβρίου, η διαδικασία πώλησης του βόρειου μέρους του ομίλου ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με αποτέλεσμα την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που αφορά στις πέντε παραγωγικές μονάδες σε Γαλλία, Ολλανδία και Καναδά.

Η έκθεση διαχείρισης δεν διευκρινίζει αν οι πέντε προαναφερόμενες μονάδες πωλήθηκαν στην Delpharm ή σε κάποιον άλλο επενδυτή, ούτε αναφέρεται στους όρους της συναλλαγής.

Τι θα κρίνει την ομαλή συνέχεια για την εν Ελλάδι ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ

Η διαδικασία πώλησης του Νότιου μέρους του ομίλου (δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) βρίσκεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της Φαμάρ ΑΒΕ, σε εξέλιξη. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η KKR εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για το Νότιο τομέα με την Elements Capital.

Η εν Ελλάδι εταιρεία του ομίλου, Φαμάρ ΑΒΕ, έκλεισε τη χρήση 2018 με πωλήσεις 131,27 εκατ. ευρώ ( 4,49%), μικτά κέρδη 37,4 εκατ. ευρώ ( -7,37%) και καθαρά κέρδη 4,81 εκατ. ευρώ (οριακά χαμηλότερα από το 2017). Ο δανεισμός διαμορφώθηκε στα 44,26 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 4 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 27,2 εκατ. ευρώ. Μέρος (8,2 εκατ. ευρώ) του προαναφερθέντος δανεισμού έχει αποπληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2019.

Η εταιρεία συνεχίζει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε ειδικές συμφωνίες με πελάτες, οι οποίοι στηρίζουν τη δραστηριότητά της.

Εντούτοις, η ικανότητα του ομίλου και συνεπώς της Φαμάρ ΑΒΕ, ως εγγυητή των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με την αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας εξαρτάται άμεσα από τα εξής:

1) την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του Νοτίου μέρους το οποίο περιλαμβάνει τις Εταιρείες του ομίλου Φαμάρ στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

2) την οικονομική στήριξη του ομίλου, εκφρασμένη από τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Famar Holding Sarl να μη ζητήσει την αποπληρωμή των ενδοομιλικών δανείων, ούτε τη διακοπή της χρηματοδότησης πριν την επίτευξη της πώλησης

Την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας, η οποία εγείρει σημαντικές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα του ομίλου Φαμάρ και συνεπώς της εταιρείας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, επισημαίνει και ο ορκωτός ελεγκτής.

Σχετικα αρθρα

Πιστοληπτική ικανότητα «Α-» για την Accredited Insurance

admin

Παραμένει το γεωπολιτικό ρίσκο-Τα βλέμματα στη σινοαμερικανική ένταση

admin

Έρευνα: Ορατό το «λουκέτο» για μια στις τρεις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα

admin

Διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας από την Alpha Bank

admin

Nissan: Υψηλό το κόστος από το κλείσιμο των εργοστασίων στη Βαρκελώνη

admin

Μειώθηκαν στα 274 εκατ. ευρώ οι ζημιές της ΔΕΗ στο H1

admin

Η ιταλική κεντροαριστερά υπέρ της χρήσης των κονδυλίων του ESM για την υγεία

admin

Κορονοϊός: Καθολικό Πάσχα σε άδειες εκκλησίες και έρημες πλατείες

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Στις 18/11 η ΕΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,75 ευρώ/μετοχή

admin

Prodea ΑΕΕΑΠ: Που θα κριθεί το μέγεθος της ΑΜΚ

admin

Επενδύσεις 27 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Κρι Κρι

admin

Ο Ζούκερμπεργκ εξηγεί γιατί το Facebook δεν κάνει τίποτα για τις δημοσιεύσεις του Τραμπ

admin

Ιδιωτικά σχολεία: Τι θα ισχύσει για εργοδότες και καθηγητές – Τι θα πληρώσουν οι γονείς

admin

Εργο υποδομής για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης υλοποιεί η ΕΥΑΘ

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ

admin

H COSMOTE βάζει τέλος στο… «λακωνικό» ιντερνετ!

admin

Τι προβλέπει το business plan της ΔΕΗ

admin

Η κυβέρνηση Σάρατζ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Λιβύη

admin