Image default
Οικονομία

Γαλλία-ΗΠΑ: Άλλη μια κόντρα σε διεθνές επίπεδο για την οικονομία

Η Γαλλία απορρίπτει την ιδέα που διατύπωσαν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να επιτρέπεται στις εταιρίες να εξαιρεθούν από την προτεινόμενη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καλώντας την Ουάσινγκτον να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήγειρε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, σε επιστολή του που έγινε γνωστή την Τετάρτη, προκαλώντας κατάπληξη στη διεθνή κοινότητα διατυπώνοντας την ιδέα ενός «καθεστώτος ασφαλούς λιμένος» (safe harbor regime).

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι αυτό θα σημαίνει πως για τις αμερικανικές εταιρίες θα είναι προαιρετική η υπαγωγή τους στους κανόνες αυτούς -ανάλογα με το πώς εκείνες επιθυμούν- κάτι που δεν είναι αποδεκτό για τη Γαλλία και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί επί της βάσης ότι οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και δήλωσε ότι εάν οι προσπάθειες στον ΟΟΣΑ αποτύχουν, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναβιώσουν τις συνομιλίες για έναν ευρωπαϊκό «ψηφιακό φόρο».

«Ειλικρινά δεν δίνω μεγάλη βάση στην αμερικανική πρόταση για μια προαιρετική λύση όπου οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να αποφασίσουν», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέδριο για τη γαλλική βιομηχανία μόδας. «Δεν έχω δει πολλές εταιρίες που ελεύθερα να δέχονται να φορολογηθούν. Μπορούμε πάντα να βασιστούμε στη φιλανθρωπία του κόσμου, αλλά αυτό δεν λειτουργεί ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920, με στόχο να τους επικαιροποιήσει διεθνώς και να τους προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή.

Ωστόσο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι ήδη σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα αυτό, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές σαμπάνιας, τυριών και πολυτελών τσαντών ως αντίποινα για τον «ψηφιακό» φόρο της Γαλλίας, που θα αντικατασταθεί μόλις επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Βάσει της επιστολής του Μνούτσιν, οι ΗΠΑ τάσσονται σθεναρά υπέρ των προσπαθειών να αναδιαμορφωθούν οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο τίθενται σε δοκιμασία λόγω της ανόδου των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου. Πολλές κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευμένες που τέτοιες εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράψουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε τον Οκτώβριο να δοθεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ισχύς να φορολογούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στη χώρα όπου βρίσκεται ο τελικός καταναλωτής-πελάτης. Στόχος της πρότασης είναι να λειτουργήσει ως βάση για τη διαπραγμάτευση ενός πλαισίου συμφωνίας έως τον Ιανουάριο, με τη τελική συμφωνία να αναμένεται αργότερα το 2020.

Σχετικα αρθρα

Επιστρέφονται χρήματα που παρακρατήθηκαν εκ παραδρομής από συνταξιούχους του ΟΓΑ

admin

Φορολογική κλίμακα 2020: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

admin

Τι σκοπεύουν να κάνουν τα McDonald’s στην Ευρώπη

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανακάμπτουν οι μετοχές στο άνοιγμα της αγοράς

admin

Oxfam: 2.153 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερο πλούτο από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

admin

Ευρωπαϊκή προστασία των παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών ζήτησε ο Μ. Κεφαλογιάννης

admin

Σε υψηλό έξι εβδομάδων οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων

admin

Σταϊκούρας : Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup

admin

Γεωργιάδης: Έρχονται φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Αίτημα για αλλαγή διοίκησης στη Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

admin

Eurogroup : Συνεδρίαση την Τετάρτη για τον κοροναϊό

admin

Ισχυρό πλήγμα από τον κοροναϊό και στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Με ελληνική συμμετοχή το έργο φυσικού αερίου στην Κύπρο

admin

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Τα στοιχεία για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα

admin

Α. Γεωργιάδης: Στοίχημα της κυβέρνησης η γρηγορότερη μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή

admin

Στο Πρωτοδικείο η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Βαράγκης

admin

Πελάτες της Thomas Cook καταγγέλλουν… ομηρία από ξενοδοχείο

admin

ΗΠΑ: Πιθανή επανένταξη της Ρωσίας στην G7

admin