Image default
Οικονομία

Γαλλία-ΗΠΑ: Άλλη μια κόντρα σε διεθνές επίπεδο για την οικονομία

Η Γαλλία απορρίπτει την ιδέα που διατύπωσαν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να επιτρέπεται στις εταιρίες να εξαιρεθούν από την προτεινόμενη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καλώντας την Ουάσινγκτον να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήγειρε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, σε επιστολή του που έγινε γνωστή την Τετάρτη, προκαλώντας κατάπληξη στη διεθνή κοινότητα διατυπώνοντας την ιδέα ενός «καθεστώτος ασφαλούς λιμένος» (safe harbor regime).

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι αυτό θα σημαίνει πως για τις αμερικανικές εταιρίες θα είναι προαιρετική η υπαγωγή τους στους κανόνες αυτούς -ανάλογα με το πώς εκείνες επιθυμούν- κάτι που δεν είναι αποδεκτό για τη Γαλλία και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου, κάλεσε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί επί της βάσης ότι οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και δήλωσε ότι εάν οι προσπάθειες στον ΟΟΣΑ αποτύχουν, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναβιώσουν τις συνομιλίες για έναν ευρωπαϊκό «ψηφιακό φόρο».

«Ειλικρινά δεν δίνω μεγάλη βάση στην αμερικανική πρόταση για μια προαιρετική λύση όπου οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να αποφασίσουν», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέδριο για τη γαλλική βιομηχανία μόδας. «Δεν έχω δει πολλές εταιρίες που ελεύθερα να δέχονται να φορολογηθούν. Μπορούμε πάντα να βασιστούμε στη φιλανθρωπία του κόσμου, αλλά αυτό δεν λειτουργεί ιδιαίτερα για τα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920, με στόχο να τους επικαιροποιήσει διεθνώς και να τους προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή.

Ωστόσο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι ήδη σε τροχιά σύγκρουσης για το θέμα αυτό, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές σαμπάνιας, τυριών και πολυτελών τσαντών ως αντίποινα για τον «ψηφιακό» φόρο της Γαλλίας, που θα αντικατασταθεί μόλις επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία του ΟΟΣΑ.

Βάσει της επιστολής του Μνούτσιν, οι ΗΠΑ τάσσονται σθεναρά υπέρ των προσπαθειών να αναδιαμορφωθούν οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο τίθενται σε δοκιμασία λόγω της ανόδου των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου. Πολλές κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευμένες που τέτοιες εταιρίες μπορούν νομίμως να εγγράψουν κέρδη σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή, όπως η Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες τους.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε τον Οκτώβριο να δοθεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ισχύς να φορολογούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στη χώρα όπου βρίσκεται ο τελικός καταναλωτής-πελάτης. Στόχος της πρότασης είναι να λειτουργήσει ως βάση για τη διαπραγμάτευση ενός πλαισίου συμφωνίας έως τον Ιανουάριο, με τη τελική συμφωνία να αναμένεται αργότερα το 2020.

Σχετικα αρθρα

Κίνα : Περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη το 2020 μέσω της βιομηχανικής ανασυγκρότησης

admin

Κερέ : H Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από διεθνείς παρόχους πληρωμών με κάρτα

admin

Φαρμακευτική κάνναβη: 2.250 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ

admin

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκαλούν ικανοποίηση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελαφρώς πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα της αγοράς

admin

ΕΦΚΑ : Πόσο ανέρχονται βασικός μισθός και ημερομίσθιο

admin

The Times: Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προετοιμαστεί επαρκώς για το Brexit

admin

Γεωργιάδης : Κάθε πλεόνασμα να περνά κυρίως στους φορολογικούς συντελεστές

admin

Χατζηδάκης : Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου

admin

Στην αγορά της Αμερικής εισέρχεται η Sunlight

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά έκλεισε η αγορά

admin

Κίνημα Αλλαγής : Η κυβέρνηση καθυστέρησε στο θέμα των χρεώσεων των τραπεζών

admin

Συντάξεις : Ποιες καταβάλλονται σήμερα

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Βρείτε εργασία και προσωπικό εύκολα και γρήγορα από το κινητό σας

admin

ΕΒΕΠ : Ζητά παρέμβαση υπέρ των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων

admin

Τι αλλάζει σε λίγες ημέρες τις ανέπαφες συναλλαγές και στις αγορές στο ίντερνετ

admin

Τέλος χρόνου για τη ρύθμιση χρεών σε δήμους σε 100 δόσεις

admin