Image default
Πολιτική

Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: Να ζητήσουμε αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ

Αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές από την Τουρκία πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Με το κρίσιμο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η κυρία Φώφη Γεννηματά καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την Ε.Ε. την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην γειτονική χώρα.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε την σύγκληση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική αντιμετώπισης των ενεργειών της Τουρκίας που ως κόκκινη γραμμή θα έχουν την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τω συνόρων της χώρας.
«Απευθύνομαι στον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε μόνο δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις και ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υποτιμάτε την υπόθεση. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο. Απαιτείται εθνική γραμμή» είπε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει «είναι σήμερα αναγκαίος ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ μας όσο ποτέ γι αυτό και επιμένω στην σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μια κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας παντού. Είμαστε εδώ ενεργά παρόντες έτοιμοι να συμβάλουμε».
«Επιδιώκουμε τον διάλογο αλλά αυτό δεν σημαίνει εκπτώσεις. Η προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων μας είναι οι κόκκινες γραμμές που αν παραβιαστούν από την γειτονική χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Υπηρετούμε αυτή την θέση διαχρονικά και γύρω από αυτή την θέση μπορεί να υπάρξει ομοψυχία για να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Υποχωρήσαμε στις Πρέσπες, δώσαμε στον Ερντογάν τα κλειδιά του μεταναστευτικού και την δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο. Εως εδώ» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
«Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να λάβει την δέουσα απάντηση» επανέλαβε για να υπογραμμίσει «Ας συμφωνήσουμε σε αυτό. Απαιτούμε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα θα πρέπει να σταματήσει. Απαιτούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ. Να φέρει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητώντας να μην αναγνωρίσει θαλάσσιες ζώνες που έχουν παρανόμως οριοθετηθεί. Να επιβληθούν κυρώσεις και να καλέσει τις αρχές Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες εκτός ανθρωπιστικές. Να ξεκαθαριστεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εκ μέρους Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας».
Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πιέσει την Ε.Ε. στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να αλλάξει η στρατηγική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.
Η κλυρία Γεννηματά αναφέρθηκε και στο υπο συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα το καταψηφίσει καθώς διαφωνεί με την συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, παρουσίασε την πρότασή του κόμματός της με μια σειρά μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Γεννηματά: Καταθέτουμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020

admin

Αναστασιαδης: Βρίσκει έδαφος η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία – ΑΟΖ έχουν μόνο τα κυρίαρχα κράτη

admin

Παυλόπουλος στους αθλητές με αναπηρία: «Αποτελείτε παράδειγμα για όλους»

admin

Μητσοτάκης: Η συμπαράσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι περισσότερο απαραίτητη και δεδομένη από ποτέ

admin

Προανακριτική Novartis: Πλήρη άγνοια για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων δηλώνει η γραμματέας του Φρουζή

admin

Αλέξης Τσίπρας: Ο ποντιακός χορός πριν πετάξει για Πρωτοχρονιά στο Παρίσι

admin

Μητσοτάκης προς Κινέζους: Να κάνουμε τον Πειραιά το σημαντικότερο λιμάνι στην Ευρώπη

admin

Πρόεδρος της επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

admin

Δημήτρης Κρεμαστινός: Τι έγραφε για τον κορωνοϊό 10 ημέρες πριν νοσηλευτεί

admin

Το Politico για τον Μαργαρίτη Σχοινά: Από τα πιο επιφανή και αγαπητά μέλη της Κομισιόν

admin

Κορωνοϊός: Υπουργοί βουλευτές και ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται στην πρόσκληση Μητσοτάκη και δωρίζουν τον μισό μισθό τους

admin

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Πέτσας: Δεν απειλείται καμία δομή της ΕΡΤ

admin

Πόθεν Έσχες – Γεραπετρίτης: Αυτά είναι τα εισοδήματά μου για το 2018

admin

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: Αν χρειαστεί θα δράσουμε στρατιωτικά απέναντι στην Τουρκία

admin

Ο Καρτερός «ξαναχτυπά» και βγάζει εμπάθεια στον Τσιόδρα

admin

Γεννηματά: Η κρίση μετράει το μπόι όλων μας, επιλέξαμε τον δικό μας προοδευτικό δρόμο

admin

Μενδώνη: Τα μεγάλα έργα για τον Πολιτισμό έχουν ήδη απεμπλακεί

admin