Image default
Επιχειρήσεις

Νομικοί πονοκέφαλοι στην κυβερνητική λύση για τη Λάρκο

Για τη μεθεπόμενη εβδομάδα μεταθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τις ανακοινώσεις της τελικής λύσης για τη ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η φόρμουλα για την υπαγωγή της χρεοκοπημένης βιομηχανίας παραγωγής νικελίου στο καθεστώς της εκκαθάρισης εν λειτουργία και στη συνέχεια της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, βρίσκεται στη φάση της νομικής επεξεργασίας. Αν και πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα προσδοκούσαν οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι σήμερα, εντούτοις φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο η κατάληξη των οριστικών και λεπτομερών πτυχών της απόφασης.

Πάντως όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να επιλύσει τα θέματα προκειμένου να σταλεί η πρόταση στην Κομισιόν, και στη συνέχεια, αφού συναινέσουν οι Βρυξέλλες, να τρέξει τις διαδικασίες. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την πτωχευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες σπασίματος της εταιρείας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του σχεδίου του 2014. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφαση της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της σπάζοντας την σε δύο κομμάτια.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης θα αποπειραθεί να περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει η βιομηχανία, αλλά και να πείσει τους συνδικαλιστές για την ανάγκη εκκαθάρισης της σε συνδυασμό με λύσεις που δεν θα απειλούν τις θέσεις εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Η RWE επιστρέφει Ελλάδα για την «πράσινη» ΔΕΗ

admin

Yπόθεση Praxia: Πού πήγαν τα λεφτά;

admin

Attica Group: Στις 18/12 η ΓΣ για τη διανομή κερδών

admin

Πρωτοποριακό TEDx για τις πωλήσεις από την Interamerican

admin

Η κοινοπραξία EBRD-Dimand-Prodea προσωρινός ανάδοχος για τον Πύργο Πειραιά

admin

Η Praktiker Hellas συμμετέχει στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατων

admin

Pasal: Η ΑΜΚ, ο νέος μέτοχος και τα σχέδια επέκτασης

admin

Δωρεάν απεριόριστα data για 10 ημέρες από την Cosmote

admin

Τα ελληνικά ξενοδοχεία προσεγγίζουν οι ασφαλιστικές

admin

Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

admin

Παΐρης: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού ως 8,96 εκατ. ευρώ

admin

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από Deutsche Telekom και STEM Education

admin

Ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη Wind

admin

Τοποθετήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ

admin

Στις 3 Οκτωβρίου η εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση της Folli Follie

admin

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Aviareps

admin

Νέα κεφαλαιακή «ένεση» από PIMCO στην Qualco

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin