Image default
Επιχειρήσεις

Νομικοί πονοκέφαλοι στην κυβερνητική λύση για τη Λάρκο

Για τη μεθεπόμενη εβδομάδα μεταθέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τις ανακοινώσεις της τελικής λύσης για τη ΛΑΡΚΟ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η φόρμουλα για την υπαγωγή της χρεοκοπημένης βιομηχανίας παραγωγής νικελίου στο καθεστώς της εκκαθάρισης εν λειτουργία και στη συνέχεια της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, βρίσκεται στη φάση της νομικής επεξεργασίας. Αν και πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα προσδοκούσαν οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι σήμερα, εντούτοις φαίνεται πως έχει ακόμη δρόμο η κατάληξη των οριστικών και λεπτομερών πτυχών της απόφασης.

Πάντως όλα δείχνουν πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να επιλύσει τα θέματα προκειμένου να σταλεί η πρόταση στην Κομισιόν, και στη συνέχεια, αφού συναινέσουν οι Βρυξέλλες, να τρέξει τις διαδικασίες. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την πτωχευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες σπασίματος της εταιρείας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ορυκτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά του σχεδίου του 2014. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφαση της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της σπάζοντας την σε δύο κομμάτια.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Για αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Ουσιαστικά θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ με τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου ο Κωστής Χατζηδάκης θα αποπειραθεί να περιγράψει το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει η βιομηχανία, αλλά και να πείσει τους συνδικαλιστές για την ανάγκη εκκαθάρισης της σε συνδυασμό με λύσεις που δεν θα απειλούν τις θέσεις εργασίας.

Σχετικα αρθρα

Η Vodafone ανοίγει νέο κύκλο στη μάχη της συνδρομητικής TV

admin

Αίγυπτος: Στα 160 τα νέα κρούσματα και 14 επιπλέον νεκροί

admin

Εφυγε από τη ζωή η «τρομερή κυρία της βιομηχανίας» Καίτη Κυριακοπούλου

admin

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίζεται τη μεταβατική λύση για το εμπόριο

admin

Flexopack: Στα €3,49 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Ο Ερρίκος Τζαβάρας των ΕΛΤΑ ζήτησε οι εταιρείες ταχυμεταφορών να ενταχθούν στις πληττόμενες!

admin

Οι προσφορές της Cosmote για τη Black Friday

admin

Προσωρινό «λουκέτο» στην ΠΡΕΣΤΟ ΑΒΕΕ από τον ΕΦΕΤ

admin

Στρατηγική Συνεργασία EY- InvestGR Forum για το online 3rd InvestGR Forum 2020

admin

Η Volvo θα ανοίξει το εργοστάσιο και τα γραφεία της στη Σουηδία την επόμενη εβδομάδα

admin

Αύξηση κερδών για τον όμιλο Ιασώ

admin

Μύλος στην ΟΜΕ–ΟΤΕ για την νέα σύμβαση εργασίας

admin

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

admin

Aegean: «Kαίει» 40 εκατ. ευρώ το μήνα – Ζητά ορατότητα για κρατικά εργαλεία στήριξης

admin

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

admin

Σ. Αραβία: Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

admin

Γαλλία: Παροχή όλων των μέσων για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας

admin

ΤΕΝΕΡΓ: Ο Γεώργιος Κούβαρης εξελέγη νέο μέλος στο ΔΣ

admin