Image default
Οικονομία

Ταμεία: Τι αλλάζει στο “καθεστώς” της ασφαλιστικής ενημερότητας των επαγγελματιών

Του Δ. Κατσαγάνη

Τέλος στις ασαφείς προϋποθέσεις του νόμου Κατρούγκαλου προκειμένου να λάβει ένας επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Και αυτό γιατί βασικός όρος για να είναι ένα μέλος εταιρείας (πλην Α.Ε.), ένας ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης ή ένας αμειβόμενος με “μπλοκάκι” ασφαλιστικά ενήμερος θα είναι –σύμφωνα με το βασικό σενάριο– η εμπρόθεσμη πληρωμή των μηνιαίων εισφορών που ο ίδιος έχει επιλέξει και όχι των εκάστοτε κατώτατων εισφορών, όπως ισχύει σήμερα. Πληρώνοντας κάθε αυτοαπασχολούμενος τις προκαθορισμένες εισφορές του κάθε μήνα, θα μπορεί να προβαίνει απρόσκοπτα σε ένα πλήθος κρίσιμων οικονομικών συναλλαγών, όπως να λάβει ή να ανανεώσει δάνειο άνω των 6.000 ευρώ, να μεταβιβάσει ένα ακίνητο ή αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης.

Η σχεδιαζόμενη αλλαγή αυτή στο “καθεστώς” λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας αναμένεται –σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ” από στελέχη του υπ. Εργασίας– να συμπεριληφθεί στο ίδιο ν/σ με το καινοτόμο και επωφελές –σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό– για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σύστημα προκαθορισμένων εισφορών.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κ”, εκείνο το οποίο εξετάζεται από αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας είναι να αποκτά κάποιος επαγγελματίας ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον καταβάλλει τις εισφορές κάθε μήνα κατά την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου, βάσει της κλίμακας την οποία ο ίδιος θα επιλέγει (και όχι πληρώνοντας τις εκάστοτε κατώτατες εισφορές όπως ισχύει σήμερα), χωρίς να αποκλείεται να προβλεφθεί ένα περιθώριο καθυστέρησης έως δύο δόσεων.

Παράλληλα με την εμπρόθεσμη καταβολή των προεπιλεγμένων εισφορών, ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει και να πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης αυτής, όλες τις οφειλές οι οποίες αντιστοιχούν στο διάστημα προ των εκάστοτε τρεχουσών εισφορών.

Τι ισχύει σήμερα

Αντίθετα, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016), αλλά και τη μετέπειτα τροποποίησή του σε σχέση με το θέμα αυτό (2019), οι προϋποθέσεις για τη λήψη ενημερότητας είναι εξαιρετικά πιο σύνθετες. Και αυτό γιατί δεν απαιτείται μόνο η εμπρόθεσμη καταβολή των εκάστοτε ελαχίστων εισφορών, αλλά και των εκάστοτε ληξιπρόθεσμων, βάσει της εκάστοτε τελικής ετήσιας εκκαθάρισης, ασφαλιστικών κρατήσεων.

Συγκεκριμένα, πρέπει ταυτόχρονα ένας επαγγελματίας να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προ του 2017 ή, αν έχει, να τις έχει ρυθμίσει και να πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης αυτής. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει καταβάλει όλες τις εισφορές του 2017 αλλά και του 2018, όπως αυτές έχουν προκύψει από την τελική εκκαθάρισή τους, και ταυτόχρονα να εξοφλεί, εμπρόθεσμα κάθε μήνα, τις κατώτατες εισφορές κύριας (175 ευρώ/μήνα).

Σχετικα αρθρα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κατατίθεται την Τετάρτη σε διαβούλευση, οι κερδισμένοι των φορο-ελαφρύνσεων

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,66%

admin

Με οριακή άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για να τερματιστεί σύντομα ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας

admin

Πετρέλαιο : Νέα «βουτιά» για το αμερικανικό αργό στην ασιατική αγορά

admin

Φόροι: Ερχονται ραβασάκια από την εφορία για τα αναδρομικά

admin

Κοροναϊός : Σχέδιο Μάρσαλ προτείνει η Κομισιόν – Μαίνεται ο διχασμός της ΕΕ για το ευρωομόλογο

admin

Κοροναϊός : Η ανεργία στις ΗΠΑ χτυπάει «κόκκινο», όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν παίρνουν επίδομα

admin

Αμερικανικές και άλλες πιέσεις προς τον Ιβάν Σαββίδη

admin

Ρωσία – Ουκρανία: Νέα 5ετή συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου

admin

Ερχεται παγκόσμια οικονομική ύφεση; Τι να περιμένουμε, γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα

admin

Κορονοϊός : Η ΕΚΤ μετέθεσε κατά ένα εξάμηνο τη διαδικασία αναθεώρησης στρατηγικής

admin

Πάγια ρύθμιση : Τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες

admin

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις

admin

«Κατεδαφίζονται» τα ξενοδοχεία: Χάνεται τζίρος 4,5 δις ευρώ, κινδυνεύουν 45.142 θέσεις εργασίας

admin

Economist: Μεγάλη πρόκληση ο κοροναϊος για κυβερνήσεις και πολίτες

admin

Προθεσμία ενός μήνα για συζητήσεις της Άργος με εκδοτικές εταιρείες

admin

ΟΟΣΑ : Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020

admin