Image default
Οικονομία

Σχέδιο «Ηρακλής» : Πώς θα γίνουν οι τιτλοποιήσεις των δανείων

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής». Η ψήφιση του νόμου για το «Ηρακλή» θα βάλει τις συστημικές τράπεζες σε μια νέα εποχή και θα τους δώσει τη δυνατότητα να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μπορεί να οδηγήσει στη ρύθμιση κόκκινων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ σε σύνολο 75 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ποσοστού να μειώσει στο τέλος του έτους άνω του 40% του συσσωρευμένου αποθέματός τους.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα προβλέπει την αυστηρή εποπτεία, από ειδική διεύθυνση που αναμένεται να συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών,  των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια που θα τιτλοποιηθούν.

Σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το εργαλείο-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πιάσουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, που έχουν δείκτες NPLs άνω του 5% (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών) έχουν μειώσει τα NPLs τους κατά 60% σε μέσον όρο από τα τέλη του 2015, έναντι 16% για τις τράπεζες με δείκτη NPLs κάτω του 5%, ενώ αναμένεται επιτάχυνση των πωλήσεων το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) εστιάζει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Ηρακλής» σημαντική συστημική λύση προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός ανέφερε ότι οι τράπεζες  θα τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το σχέδιο «Ηρακλής».

 Οι τιτλοποιήσεις

Καταλύτη για τη ζήτηση και την πορεία των τιμών στην αγορά ακινήτων τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσουν οι μαζικές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα.

Στα πλάνα των τραπεζών είναι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων. Τα χαρτοφυλάκια αυτά συνοδεύονται από προσημειωμένα ακίνητα και έτσι ο αριθμός των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια και θα ανατεθούν σε funds εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 250.000.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προχωρούν στην πώληση πακέτων ακινήτων που έχουν ήδη περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Όσον αφορά τις πωλήσεις δανείων που συνδέονται με ακίνητα, μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν πουλήσει μόλις τρία πακέτα, αλλά με δεδομένη την πίεση από τον επόπτη για ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών τους όχι μόνο από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και από τα ακίνητα που περιέρχονται στην κατοχή τους, η μεγάλη μάχη θα δοθεί τα δύο επόμενα χρόνια.

Εκπρόσωποι της αγοράς του real estate εκτιμούν ότι η μεταβίβαση σε funds δανείων που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο των τιμών, σε μια περίοδο που διαπιστώνονται ήδη οι πρώτες υπερβολές.

Όπως εκτιμούν, η τάση αυτή θα αναχαιτιστεί όταν αναπτυχθεί η δευτερογενής αγορά, δηλαδή όταν τα ακίνητα που έχουν ήδη αγοραστεί ή πρόκειται να αγοραστούν από τα funds διατεθούν μαζικά πλέον προς πώληση.

Σχετικα αρθρα

Σήμερα παρουσιάζεται το νέο business plan της ΔΕΗ

admin

Athens Capital Hotel – MGallery: Το νέο ξενοδοχείο που ανοίγει στο Σύνταγμα

admin

«Καυτά» θέματα από τους δικηγόρους στον υπουργό Οικονομικών

admin

Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές ομόλογο

admin

Μειώνει τα επιτόκια η Alpha Bank

admin

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου στο Ελληνικό

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει με τις e-αποδείξεις για διαζευγμένους

admin

Προαναγγελία Γεωργιάδη : Έρχονται μειώσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών

admin

Φοροελαφρύνσεις : Έρχεται «καταιγίδα» ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους

admin

ΕΛΤΑΤ : Στο 16,7% υποχώρησε η ανεργία τον Αύγουστο

admin

Αχτσιόγλου κατά Βρούτση: Επιχείρηση απαξίωσης του Ασφαλιστικού με fakenews

admin

ΣΕΒΕ: «Πρωταθλήτρια» εξαγωγών η Στερεά Ελλάδα

admin

H Kύπρος εξόφλησε πλήρως το ρωσικό δάνειο ύψους €1,58 δισ.

admin

Κομισιόν : «Καμπάνα» για αφορολόγητο όριο και ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Καταβάλλονται νωρίτερα, πότε θα δουν οι συνταξιούχοι τα ποσά στους λογαριασμούς τους

admin

ΑΑΔΕ : Τρενάκι και σκάφος φοροδιαφυγής σε Ηλεία και Λευκάδα

admin

Συντάξεις: Τι σημαίνουν οι νέες προτάσεις για τις επικουρικές – Τα δύο μοντέλα ασφάλισης

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin