Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

Αποκαλυπτήρια του περιβόητου business plan της ΔΕΗ (ΚΟ) – ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ” href=”https://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85″>ΔΕΗΔΕΗ 1,92% προγραμματίζει στις 16 Δεκεμβρίου η διοίκηση της εταιρείας.

Πρόκειται να παρουσιάσει το πενταετές επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο που επικαιροποίησε η McKinsey & Company, στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημόσιας εταιρείας. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενό του αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές τον Ιανουάριο, οπότε και η εταιρεία θα αποπειραθεί την έκδοση ομολόγου.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, το ενδιαφέρον του business plan θα εστιάζεται:

1. Στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης αναμένεται να δώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των 14 μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει πει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, έως και το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 Γιγαβάτ σε σύνολο 3,9 Γιγαβάτ, ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Βέβαια, επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση, δεν αποκλείεται το business plan να προβλέπει το κλείσιμο νωρίτερα κι άλλων μονάδων.

2. Στη διείσδυση των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας:

Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξησή του στο 10% έως το 2022, ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο το ότι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.

3. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους:

Με δεδομένες και τις αλλαγές που πέρασαν στον τελευταίο νόμο για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και την ευελιξία των προσλήψεων καθώς και του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας εκτιμάται ότι θα υποδεικνύει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού.

Πηγές κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση περί των 5.000 εργαζομένων είτε με κίνητρα εθελουσίας, είτε με μετακίνηση στο δημόσιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Άνοιξη, οπότε και δεν αποκλείεται να κλείσουν οι πρώτες μονάδες.

4. Στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7-2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔEH, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.

Το business plan πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

5. Στην εμπορική πολιτική:

Έμφαση θα δίνεται επίσης και στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση έχει προϊδεάσει για τιμολογιακά πακέτα που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.

Η ΔEH ήδη έχει μπει επίσης στην αγορά και με προϊόντα φυσικού αερίου και αυτή η στρατηγική αναμένεται να ενδυναμωθεί.

Σχετικα αρθρα

7evenkill: Τα Tesla που βασίζονται σε ονόματα της ελληνικής Μυθολογίας

admin

Swiss Med: Κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια 3.000.000 self test

admin

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής «υιοθετεί» το παιδί της οικογένειας στη Μακρινίτσα μετά το διπλό φονικό

admin

Self Test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά από Δευτέρα- Οι ΚΑΔ και η διαδικασία

admin

Μηδενικά ενοίκια τον Απρίλιο για κλειστές επιχειρήσεις – Η τροπολογία

admin

ΠΥΡΚΑΛ: Τα χρυσά χρόνια, η εγκατάλειψη και το σχέδιο αναγέννησης

admin

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνέργειες επιχειρήσεων

admin

Αυτές είναι οι 20 εταιρείες που προτιμούν οι Millennials – Η λίστα για το 2021

admin

Αποκαλυπτική έρευνα για την Microsoft: Τι απάντησαν 132.0000 εργαζόμενοι

admin

Ανδριόπουλος (Dimand): «Στρατηγική η απόφασή μας να ασχολούμαστε με αστικές αναπλάσεις»

admin

Agrino: Βραβεύτηκε για την Κοινωνική της Ευθύνη

admin

S&P: Υποβάθμισε την Ελλάκτωρ σε CCC+ με αρνητικό outlook

admin