Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

Αποκαλυπτήρια του περιβόητου business plan της ΔΕΗ (ΚΟ) – ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ” href=”https://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85″>ΔΕΗΔΕΗ 1,92% προγραμματίζει στις 16 Δεκεμβρίου η διοίκηση της εταιρείας.

Πρόκειται να παρουσιάσει το πενταετές επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο που επικαιροποίησε η McKinsey & Company, στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημόσιας εταιρείας. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενό του αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές τον Ιανουάριο, οπότε και η εταιρεία θα αποπειραθεί την έκδοση ομολόγου.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, το ενδιαφέρον του business plan θα εστιάζεται:

1. Στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης αναμένεται να δώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των 14 μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει πει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, έως και το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 Γιγαβάτ σε σύνολο 3,9 Γιγαβάτ, ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Βέβαια, επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση, δεν αποκλείεται το business plan να προβλέπει το κλείσιμο νωρίτερα κι άλλων μονάδων.

2. Στη διείσδυση των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας:

Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξησή του στο 10% έως το 2022, ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο το ότι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.

3. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους:

Με δεδομένες και τις αλλαγές που πέρασαν στον τελευταίο νόμο για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και την ευελιξία των προσλήψεων καθώς και του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας εκτιμάται ότι θα υποδεικνύει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού.

Πηγές κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση περί των 5.000 εργαζομένων είτε με κίνητρα εθελουσίας, είτε με μετακίνηση στο δημόσιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Άνοιξη, οπότε και δεν αποκλείεται να κλείσουν οι πρώτες μονάδες.

4. Στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7-2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔEH, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.

Το business plan πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

5. Στην εμπορική πολιτική:

Έμφαση θα δίνεται επίσης και στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση έχει προϊδεάσει για τιμολογιακά πακέτα που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.

Η ΔEH ήδη έχει μπει επίσης στην αγορά και με προϊόντα φυσικού αερίου και αυτή η στρατηγική αναμένεται να ενδυναμωθεί.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Οι μολυσματικές ασθένειες, μια μείζονα απειλή για τους Αμερικανούς

admin

Στη Notos Com οι μάρκες Shiseido και Dolce & Gabbana

admin

Κονγκό: Δεύτερος θάνατος από τον ιό Έμπολα

admin

Ryanair: Ξεκινά το 40% των πτήσεων 1η Ιουλίου με υποχρεωτική μάσκα

admin

Βρούτσης: Πώς θα καταβληθούν τα 800 ευρώ – Προθεσμίες για επιχειρήσεις -Η κάλυψη των ανέργων

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής

admin

Intrakat: Απόσχιση του κλάδου μεταλλικών κατασκευών

admin

Νέο κατάστημα Nova στο Βόλο

admin

BEAT to Work: Μια νέα υπηρεσία για επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

admin

Σελόντα: Ελαβε πιστοποίηση «Fish from Greece»

admin

Lamda: Μέσα στον Δεκέμβριο η αύξηση κεφαλαίου

admin

Στους 45.719 οι νεκροί παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τις 900.000 τα κρούσματα κορονοϊού

admin

Λουξεμβούργο: Η δικαιοσύνη εμποδίζει τη μεταφορά ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ

admin

Honeywell: Δανειοδοτική συμφωνία $6 δισ. με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας

admin

Ξεκινά η δωρεάν διάθεση στα νοσοκομεία αναφοράς χλωροκίνης από την Uni-pharma SA

admin

Γεωργιάδης: Θα κανονίσουμε συνάντηση με την ΕΕΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Online απόβαση της H&M στην ελληνική αγορά

admin

Πάγωσε η αγορά ακινήτων περιμένοντας την αναστολή ΦΠΑ

admin