Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

Αποκαλυπτήρια του περιβόητου business plan της ΔΕΗ προγραμματίζει στις 16 Δεκεμβρίου η διοίκηση της εταιρίας.

Πρόκειται να παρουσιάσει το πενταετές επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο που επικαιροποίησε η McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημόσιας εταιρίας. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές τον Ιανουάριο, οπότε και η εταιρία θα αποπειραθεί την έκδοση ομολόγου.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, το ενδιαφέρον του business plan θα εστιάζεται:

1. Στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης αναμένεται να δώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των 14 μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει πει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200 – 300 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως και το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 Γιγαβατ σε σύνολο 3,9 Γιγαβάτ, ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Βέβαια επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση, δεν αποκλείεται το business plan να προβλέπει το κλείσιμο νωρίτερα κι άλλων μονάδων.

2. Στη διείσδυση των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας:

Σήμερα η εταιρία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξηση του στο 10% έως το 2022 ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.

Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω με δεδομένο το ό,τι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.

3. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους:

Με δεδομένες και τις αλλαγές που πέρασαν στον τελευταίο νόμο για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και την ευελιξία των προσλήψεων καθώς και του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας εκτιμάται ότι θα υποδεικνύει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού.

Πηγές κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση περί των 5.000 εργαζομένων είτε με κίνητρα εθελουσίας, είτε με μετακίνηση στο δημόσιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Άνοιξη οπότε και δεν αποκλείεται να κλείσουν οι πρώτες μονάδες.

4. Στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7 – 2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔΕΗ, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.

Το business plan πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

5. Στην εμπορική πολιτική:

Έμφαση θα δίνεται επίσης και στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση έχει προϊδέασει για τιμολογιακά πακέτα που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.

Η ΔΕΗ ήδη έχει μπει επίσης στην αγορά και με προϊόντα φυσικού αερίου και αυτή η στρατηγική αναμένεται να ενδυναμωθεί.

Σχετικα αρθρα

ΟΛΠ: Συνάντηση Διοίκησης με Πατούλη για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας στον Πειραιά

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Επεκτείνει τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη η EY

admin

Τελεσίδικα στον Μ. Δομαζάκι η διοίκηση της Creta Farms

admin

Euroxx: Στις 24/9 η ΓΣ για την απορρόφηση της «Αττικές Επενδύσεις»

admin

Εκπαιδευτική ημερίδα της Limra στην Εθνική Ασφαλιστική

admin

Δεύτερος γύρος για την πώληση της Wind Hellas

admin

Σφακιανάκης: Αύξηση 27,1% στα EBITDA 9μήνου

admin

Νάκας: Στις 11 Νοεμβρίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου

admin

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα

admin

Eurowings: Νέες πτήσεις σε Σαντορίνη και Κω από Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη

admin

Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

admin

Ο Πειραιάς homeport για το MSC Lirica το 2021

admin

Η ΕΥ χορηγός του 1ου Θερινού Σχολείου Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας

admin

Αύξηση στη διακίνηση φορτίων το 2019 για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

admin

Νίκας: Πράσινο φως στις αλλαγές για την ΑΜΚ από τη Γενική Συνέλευση

admin

ΑΒΑΞ: Πούλησε τη JPA AE στην Sterner Stenhus

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπουτάρης

admin