Image default
BLOOMBERG

ΕΕ: H «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» τα αλλάζει όλα στις εκπομπές αερίων και την οικονομία

Η φρενίτιδα των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα έλθουν τους επόμενους μήνες, δεν θα αφήσει λίθο επί λίθου, στην προσπάθεια εφαρμογής της Πράσινης Διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έστρεψαν την προσοχή τους σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ουδετεροποιημένη ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (μηδενικές εκπομπές αερίων). Πρόκειται για μια δέσμευση η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την τεχνολογία αλλά και την πολιτική βούληση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς ένα αειφόρο μέλλον, που θα είναι ουδέτερο ως προς τις αλλαγές στο κλίμα και που θα εξοικονομεί πόρους», σημείωσε σε ένα έγγραφό της που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα.

«Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη παγκοσμίως, είναι προφανή, σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντίστοιχα, το κόστος της παγκόσμιας αδράνειας σχετικά με το θέμα, θα ήταν κάτι απαράδεκτο», προστίθεται στη δήλωση της ομάδας, η οποία πραγματοποιεί έρευνες σε ηγέτες γνωστών εμπορικών οίκων, όπως ο Ζαν Πολ Αγκόν της L’ Oreal , ο Τζο Κάσερ της Siemens AG, ο Χέλγκι Λουντ της BP plc κλπ.

Το πλάνο της μηδενικής εκπομπής αερίων συζητά αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθώντας να απωθήσει την πίεση που ασκεί μια ομάδα χωρών της κεντρικής Ευρώπης υπό την καθοδήγηση της Πολωνίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν επισήμως στο στόχο των μηδενικών εκπομπών την Πέμπτη.

Μια μέρα νωρίτερα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τα ρυθμιστικά και νομοθετικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτόν τον φιλόδοξο στόχο. Πρόκειται για το περίφημο «Ευρωπαϊκό Πράσινο Σχέδιο»

Πριν τις ανακοινώσεις, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας (ΕΣΤ) υπογράμμισαν ότι η ΕΕ επιδιώκει να κερδίσει παγκόσμια στήριξη για τη μετάβαση σε μια περιβαλλοντικά ουδέτερη κατάσταση, μεταξύ άλλων μέσα από ένα παγκόσμιο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα. Όσο αυτό δεν υπάρχει, το ευρωπαϊκό μπλοκ πρέπει να υιοθετήσει προστατευτικά μέτρα«για την αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό επίπεδο στις εκπομπές αερίων», όπως σημειώνεται σε άλλο σημείο του εγγράφου.

Οι Βρυξέλλες ήδη εξετάζουν τέτοια μέτρα, όπως η επιλεκτική προσαρμογή στις κρατικές ενισχύσεις προς εταιρείες, η αλλαγή των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές από χώρες με χαλαρότερους ελέγχους τέτοιων εκπομπών. Ένα αναθεωρημένο σχέδιο πρόκειται να μοιραστεί στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες σήμερα, Δευτέρα, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ ως προς την ακριβή διατύπωση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν.

Η στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου σε αυτό το πακέτο αποτελεί παράγοντα- κλειδί για την επιτυχία του, καθώς οι ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα σε αυτή την εβδομάδα ουσιαστικά θα αποτελέσουν στη συνέχεια νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες πρέπει να εναρμονιστεί κάθε μεγάλη επιχείρηση.
Οι αεροπορικές εταιρείες κι η ναυτιλία είναι πιθανό να πληγούν από υψηλότερους φόρους στα καύσιμα, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα κόστη που θα συνεπάγεται η μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα. Η φρενίτιδα των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα έλθουν τους επόμενους μήνες, δεν θα αφήσει λίθο επί λίθου, στην προσπάθεια εφαρμογής της Πράσινης Διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικα αρθρα

Στα 100 δισ. δολάρια η αποτίμηση της Tesla. Πιο κοντά στο υπέρογκο bonus ο Έλον Μασκ

admin

H περιφρόνηση των γυναικών στοιχίζει 700 δισ. το χρόνο στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία

admin

Η Ιταλία ρίχνει 390 εκατομμύρια δολάρια στην Alitalia, καθώς η διάσωση καθυστερεί

admin

Ανησυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες από τη «βουτιά» στις πωλήσεις στην Ευρώπη

admin

Bloomberg: Σταθερή φορολογία ανακοινώνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδυτών

admin

Σε χαμηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο παρά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Morgan Stanley βλέπει να κατρακυλούν οι αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια

admin

Ο χρυσός παραμένει στα ύψη καθώς οι αναταράξεις στις αγορές συνεχίζονται

admin

John Wobensmith: Η «τέλεια καταιγίδα» της παγκόσμιας ναυτιλίας θα περάσει

admin

Αναταράξεις στη στερλίνα με φόντο τα σενάρια μείωσης επιτοκίων

admin

Οι συνδρομές της New York Times αντιστάθμισαν τη μείωση των διαφημίσεων

admin

Δεύτερο χειρότερο μετά τον Λίβανο το ελληνικό χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο

admin

Η Mega-IPO που όλοι περιμένουν είναι επιτέλους έτοιμη να βγει στην αγορά

admin

Το ράλι της στερλίνας θα είναι περιορισμένο ακόμη και αν επιτευχθεί η συμφωνία για το Brexit

admin

Στην πλάστιγγα των αγορών οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου

admin

Ν. Καραμούζης: Ο τραπεζίτης που φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Θησαυρός για τους μετόχους το άνοιγμα των πετρελαϊκών στις Ανανεώσιμες

admin

Στο ραντάρ των αγορών και πάλι η απειλή εμπορικού πολέμου

admin