Image default
Τράπεζες

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

Σε τροχιά συγχωνεύσεων με τις τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μπουν τους επόμενους μήνες οι μικρότερες που έχουν αδειοδοτηθεί -21 στο σύνολο- από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά και την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες.

Η αγορά των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και ήδη υπάρχουν οι τρεις δυνατοί παίχτες, οι οποίοι θα έχουν – όταν ολοκληρωθούν τα deals Eurobank αλλά και Alpha Bank – συνολικά υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Το σκηνικό, λοιπόν, έχει στηθεί και περιορίζονται τα περιθώρια ανάπτυξης για τις μικρότερες εταιρείες, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών έχουν αποκτήσει , σε συντριπτικό βαθμό, στέγη στις εταιρείες που έστησαν από το μηδέν οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες.

Οι leaders

Πρόκειται για την Intrum Hellas, στην οποία πέρασαν κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με την τράπεζα Πειραιώς, 27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, την εταιρεία FPS, η οποία εντός του επόμενου διμήνου – μετά την ολοκλήρωση του deal της Eurobank με τον ξένο επενδυτή – θα βρεθεί με υπό διαχείριση NPEs ύψους 26-27 δισ. ευρώ και την νέα Cepal τα υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια της οποίας θα ανέλθουν – όταν ολοκληρωθεί το project Galaxy της Alpha Bank και μεταφερθούν και επιπλέον 7 δισ. ευρώ NPEs της τράπεζας – στην περιοχή των 26-27 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη αλλά σε απόσταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εταιρεία μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (έχει πάρει σχετικό χαρτοφυλάκιο από την ΔΕΗ) είναι ο όμιλος Qualco, ο οποίος διαχειρίζεται δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Κάποιες θα κλείσουν

«Όσο θα βαθαίνει η δευτερογενής αγορά δανείων τόσο πιο σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός και ήδη τα μεγαθήρια που δημιουργούνται θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια σειρά από λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία, μη αφήνοντας εκ των πραγμάτων χώρο για πολυδιάσπαση της αγοράς», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος των εν λόγω εταιρειών και προσθέτει: «Σήμερα, έχουν πάρει άδεια λειτουργίας 21 εταιρείες. Όταν οι τρεις ελέγχουν 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το παιχνίδι είναι για λίγους και δεν αποκλείεται όσες δεν καταφέρουν να προσδεθούν στο άρμα των μεγάλων να βρεθούν εκτός αγοράς».

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσες εταιρείες δεν έχουν πίσω τους κάποιο ισχυρό ως προς τα κεφάλαια ξένο εταίρο – fund ή εταιρεία private equity.

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι

Η νέα αγορά που διαμορφώνεται αποκτά σιγά-σιγά μέγεθος και ως προς τους εργαζόμενους, το σύνολο των οποίο θα ξεπεράσει με τις προγραμματισμένες ήδη κινήσεις των τραπεζών τα 3.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς θα υπάρξει ανάγκη για νέο προσωπικό σε βάθος 10ετίας.

Σχετικα αρθρα

Who Are the Trade War Losers? Just Look at the Earnings Rolling In

admin

Goldman Sachs: Πλήγμα 3% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

admin

Το Μαξίμου καλεί τους τραπεζίτες για τις χρεώσεις στις συναλλαγές

admin

Μιχαηλίδης (ΕΤΕ): Είμαστε ικανοί και θα πετύχουμε

admin

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο δανεισμός σε νοικοκυριά

admin

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να μάθει γερμανικά

admin

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

admin

Intrum Hellas: Αγοράζει δάνεια 2,4 δισ. από την PQH

admin

Η Deutsche Bank αντικαθιστά χιλιάδες υπαλλήλους με ρομπότ

admin

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

DG Comp και SSM τοποθετούνται για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση

admin

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εγιναν ρυθμίσεις προβληματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ

admin

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

admin

Eurobank Κύπρου: Κέρδη 24,2 εκατ. και σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019

admin

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin