Image default
Τράπεζες

Ερχονται συγχωνεύσεις στις εταιρείες διαχείρισης NPEs

Σε τροχιά συγχωνεύσεων με τις τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μπουν τους επόμενους μήνες οι μικρότερες που έχουν αδειοδοτηθεί -21 στο σύνολο- από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά και την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες.

Η αγορά των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και ήδη υπάρχουν οι τρεις δυνατοί παίχτες, οι οποίοι θα έχουν – όταν ολοκληρωθούν τα deals Eurobank αλλά και Alpha Bank – συνολικά υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Το σκηνικό, λοιπόν, έχει στηθεί και περιορίζονται τα περιθώρια ανάπτυξης για τις μικρότερες εταιρείες, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών έχουν αποκτήσει , σε συντριπτικό βαθμό, στέγη στις εταιρείες που έστησαν από το μηδέν οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες.

Οι leaders

Πρόκειται για την Intrum Hellas, στην οποία πέρασαν κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με την τράπεζα Πειραιώς, 27 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, την εταιρεία FPS, η οποία εντός του επόμενου διμήνου – μετά την ολοκλήρωση του deal της Eurobank με τον ξένο επενδυτή – θα βρεθεί με υπό διαχείριση NPEs ύψους 26-27 δισ. ευρώ και την νέα Cepal τα υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια της οποίας θα ανέλθουν – όταν ολοκληρωθεί το project Galaxy της Alpha Bank και μεταφερθούν και επιπλέον 7 δισ. ευρώ NPEs της τράπεζας – στην περιοχή των 26-27 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη αλλά σε απόσταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εταιρεία μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (έχει πάρει σχετικό χαρτοφυλάκιο από την ΔΕΗ) είναι ο όμιλος Qualco, ο οποίος διαχειρίζεται δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Κάποιες θα κλείσουν

«Όσο θα βαθαίνει η δευτερογενής αγορά δανείων τόσο πιο σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός και ήδη τα μεγαθήρια που δημιουργούνται θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια σειρά από λύσεις με μεγαλύτερη ευελιξία, μη αφήνοντας εκ των πραγμάτων χώρο για πολυδιάσπαση της αγοράς», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος των εν λόγω εταιρειών και προσθέτει: «Σήμερα, έχουν πάρει άδεια λειτουργίας 21 εταιρείες. Όταν οι τρεις ελέγχουν 80 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το παιχνίδι είναι για λίγους και δεν αποκλείεται όσες δεν καταφέρουν να προσδεθούν στο άρμα των μεγάλων να βρεθούν εκτός αγοράς».

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσες εταιρείες δεν έχουν πίσω τους κάποιο ισχυρό ως προς τα κεφάλαια ξένο εταίρο – fund ή εταιρεία private equity.

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι

Η νέα αγορά που διαμορφώνεται αποκτά σιγά-σιγά μέγεθος και ως προς τους εργαζόμενους, το σύνολο των οποίο θα ξεπεράσει με τις προγραμματισμένες ήδη κινήσεις των τραπεζών τα 3.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς θα υπάρξει ανάγκη για νέο προσωπικό σε βάθος 10ετίας.

Σχετικα αρθρα

Η νέα διοικητική ομάδα της Alpha Bank-Αποχωρεί ο Γ. Αρώνης

admin

Κέρδη 89,4 εκατ. στο εννεάμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

admin

Citigroup: Αύξηση 7% στα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

admin

Bild: Ο κόμης… Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας

admin

Τρ. Κύπρου: Προς αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

admin

Με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεις στην Ελληνική Τράπεζα!

admin

Τι ανακάλυψε η BofA στην επίσκεψη στην Αθήνα

admin

«Καμπάνα» 110 χιλ. σε τράπεζα για παρακράτηση ποσών από ακατάσχετο λογαριασμό!

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει, πιθανότατα την Τετάρτη, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου Tier II

admin

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank στις 20 Νοεμβρίου

admin

Κλείνει άμεσα το ντιλ Eurobank-doValue

admin

Online έκδοση πιστωτικής κάρτας από την Eurobank

admin

Οριακές μεταβολές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Moody’s: Οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση της Πειραιώς

admin

Eurobank: Ικανοποιητικές οι δύο προσφορές για το mega deal

admin

ΤτΕ: Αύξηση καταθέσεων και αρνητική ροή δανείων τον Μάιο

admin

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αύριο

admin