Image default
Πρώτο Θέμα

Το πιο ισχυρό όπλο στους πολέμους του μέλλοντος: Το ψηφιακό χρήμα

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μικρών και μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη δεν θα είναι τα πυρηνικά, αλλά κάτι που θα τους επιτρέπει να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής και να προωθούν τα γεωπολιτικά σχέδιά τους, παρακάμπτοντας τις όποιες σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Ποιο θα είναι αυτό; Τα ψηφιακά νομίσματα υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal και δεν αναφέρεται στο Bitcoin και άλλους πρωταγωνιστές της αγοράς κρυπτονομισμάτων, αλλά στην ψηφιοποίηση των παραδοσιακών νομισμάτων των μεγάλων οικονομιών. 

Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει ένα σενάριο, που όπως επισημαίνει είναι υποθετικό, αλλά όχι «επιστημονικής φαντασίας». 

το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ θα συνεδριάζει ύστερα από δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρεας Κορέας, που θα αποκαλύπτει ότι η Πιονγκγιανγκ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει το Γκουάμ με πυρηνικά σε ορίζοντα ενός έτους.  Ο Κιμ θα έχει πετύχει να αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό το οπλοστάσιό του, κόντρα στις εμπορικές κυρώσεις που σήμερα έχουν παραλύσει την οικονομία της χώρας του. Θα το έχει κάνει χρησιμοποιώντας ροές χρήματος, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να εντοπίσουν και να ελέγχξουν. Η χρηματοδότησή του θα γίνεται μέσω ενός νέου κρυπτονομίσματος, με σφραγίδα νομιμοποίησης: του ψηφιακού γιουάν. 

Η Κίνα πράγματι σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το νόμισμά της και εάν το κάνει, τότε θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα να το αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της. Μία τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε, σημειώνει η WSJ, τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο με το δολάριο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία του. Και αυτό με τη σειρά του θα εξελισσόταν σε ένα πανίσχυρο εργαλείο παρακολούθησης διεθνών κινήσεων συμμάχων και αντιπάλων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ το Bitcoin και κάθε επιτυχημένο κρυπτονόμισμα βασίζεται στην ανωνυμία των συναλλαγών, τα μελλοντικά ψηφιακά νομίσματα θα είναι το αντίθετο του ανώνυμου. Κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει ψηφιακό γιουάν θα μπορεί να εντοπίζεται και να παρακολουθείται από την Κίνα. Κάθε ψηφιακό δολάριο, που θα αλλάζει χέρια θα είναι ορατό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θα το έχει εκδώσει. 

Το χρήμα ήταν πάντα ένα σημαντικότατο εργαλείο για την επιβολή όχι μόνο της βούλησης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των αξιών τους, θυμίζει η WSJ. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το δολάριο κατέστη το θεμέλιο του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Αυτό προσέφερε στην αμερικανική κυβέρνηση ένα όπλο που κανείς άλλος δεν διαθέτει σε αυτή την ισχύ και το οποίο επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει για να ακήσει πίεση σε χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα. 

Ωστόσο καθώς το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται και εκείνο χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία επεκτείνεται, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αναζητούν και προωθούν εναλλακτικές στο δολάριο. 

Πηγή: WSJ 

Σχετικα αρθρα

Μια … επανεξέταση του JFK

admin

Exit poll: Στις 11,5 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

admin

Το επικίνδυνο trade του «σούπερ Μάριο»

admin

Η πύρρειος νίκη της Γερμανίας

admin

Αύξηση μεταναστευτικών ροών και στην Ιταλία

admin

Σε αναπτυξιακή πορεία το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

admin

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

admin

Ο Ολλάντ πιέζει για «κυβέρνηση της ευρωζώνης» – Ο χρήσιμος ρόλος της Ελλάδας

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Διχασμένος και ο στρατός στη Βενεζουέλα

admin

Μην πυροβολείτε τον πολλαπλασιαστή….

admin

Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία (Παραδείγματα)

admin

Χ.Α.: -1,14% εν μέσω διεθνής κρίσης-Απώλειες 2,10% στις τράπεζες-Κάτω και η Wall st.

admin

O “Γολγοθάς” των ελληνικων επιχειρήσεων 2008-2018

admin

Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου για έσοδα 3 δισ. ευρώ

admin