Image default
Οικονομία

Τσακίρης : Η Ελλάδα θα μετατραπεί στην πιο φιλο-επενδυτική χώρα της ΕΕ

Μια πιο ώριμη και δυνατή Ελλάδα αναδύεται μέσα από την οικονομική κρίση, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στους αμερικανούς επενδυτές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

«Το μήνυμα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές είναι απόλυτα ξεκάθαρο και ηχηρό: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου και η Ελλάδα καθίσταται σίγουρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει και νέες ευκαιρίες αναδύονται διαρκώς», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας αφήσει πίσω της τα capital controls. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι υψηλότερος από εκείνον του 2008 και ότι Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα από ποτέ επιτόκια. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να μετασχηματιστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με στόχο να γίνει πιο δυναμικό, παραγωγικό και εξωστρεφές.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον νέο αναπτυξιακό νόμο που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο νέος, πρόσφατα ψηφισμένος αναπτυξιακός νόμος από την ελληνική Βουλή, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ανατρέπει τα υπάρχοντα δεδομένα στον χώρο των επενδύσεων και της οικονομίας γενικότερα, και επιδιώκει μεταξύ άλλων, την εξάλειψη των εμποδίων σε επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Ο νόμος απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες σε θέματα αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά, ενώ διευκολύνει την επιτυχή μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ώθηση στη δημιουργία επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε ένα επιπλέον «επενδυτικό και αναπτυξιακό όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, ο υφυπουργός περιέγραψε το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως μάλιστα εξήγησε, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και σε υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα.

--

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 1,14%

admin

Ασφαλιστικό : Οι τέσσερις μεγάλες ανατροπές για συντάξεις και εισφορές

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Τα σενάρια και οι προϋποθέσεις

admin

Για πρώτη φορά μπόνους αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα

admin

Προϋπολογισμός – Αποκρατικοποίησεις: 2,4458 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ

admin

Τράπεζες: Τι ισχύει με χρεώσεις, προμήθειες και κόστος αλλαγής PIN

admin

ΔΕΗ: Ποιους προτείνει το Υπερταμείο για το ΔΣ

admin

Τράπεζα της Ελλάδος : Πάνω από 20 δισ. τα κόκκινα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης

admin

Υπουργείο Εργασίας: 12 εκατ. ευρώ σε παροχές για ανασφάλιστους υπερήλικες

admin

Τhomas Cook : Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα επαναπατριστούν οι 50.000 εγκλωβισμένοι τουρίστες

admin

Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τα κόκκινα δάνεια – Συνάντηση με Σταϊκούρα

admin

Ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία «ελληνοποίησε» παράνομα γιαούρτι

admin

Ειδικό εποχικό επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin

Αύξηση αντικειμενικών, φόρος Airbnb και ανακατανομές δαπανών τα αντί- μετρα του προυπολογισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Πριν από τα Χριστούγεννα, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

admin

Πιερρακάκης : Ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα από το 2020

admin

Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

admin