Image default
Οικονομία

Τσακίρης : Η Ελλάδα θα μετατραπεί στην πιο φιλο-επενδυτική χώρα της ΕΕ

Μια πιο ώριμη και δυνατή Ελλάδα αναδύεται μέσα από την οικονομική κρίση, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στους αμερικανούς επενδυτές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 21o ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

«Το μήνυμα της χώρας στις παγκόσμιες αγορές είναι απόλυτα ξεκάθαρο και ηχηρό: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου και η Ελλάδα καθίσταται σίγουρα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει και νέες ευκαιρίες αναδύονται διαρκώς», τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας αφήσει πίσω της τα capital controls. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι υψηλότερος από εκείνον του 2008 και ότι Ελλάδα δανείζεται με τα χαμηλότερα από ποτέ επιτόκια. Όπως εξήγησε, στόχος είναι να μετασχηματιστεί το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με στόχο να γίνει πιο δυναμικό, παραγωγικό και εξωστρεφές.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον νέο αναπτυξιακό νόμο που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντικατοπτρίζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική προς τις επενδύσεις, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο νέος, πρόσφατα ψηφισμένος αναπτυξιακός νόμος από την ελληνική Βουλή, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ανατρέπει τα υπάρχοντα δεδομένα στον χώρο των επενδύσεων και της οικονομίας γενικότερα, και επιδιώκει μεταξύ άλλων, την εξάλειψη των εμποδίων σε επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Ο νόμος απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες σε θέματα αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά, ενώ διευκολύνει την επιτυχή μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και την ώθηση στη δημιουργία επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε ένα επιπλέον «επενδυτικό και αναπτυξιακό όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, ο υφυπουργός περιέγραψε το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως μάλιστα εξήγησε, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και σε υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα.

--

Σχετικα αρθρα

To κοινό λάθος Τραμπ και Ομπάμα στη Συρία

admin

Το Brexit έστειλε 100 εταιρείες από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία

admin

Eurogroup : Χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Πέμπτης

admin

Ηλεκτροκίνηση : Κίνητρα αγοράς και κυκλοφορίας οχημάτων

admin

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας έρχονται στην Ελλάδα

admin

Ανοικτές 160 θέσεις εργασίας σε δημόσιους φορείς και νοσοκομεία

admin

Πετρέλαιο : Άνοδος τιμών – Περιορισμένος όγκος συναλλαγών

admin

Lamda Developent για Ελληνικό: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια

admin

E-katanalotis : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές στα προϊόντα

admin

Ιράν : Στα 53 δισεκ. βαρέλια αργού τα εκτιμώμενα αποθέματα του νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος

admin

Εισφορά αλληλεγγύης : Επιταχύνεται η κατάργηση της

admin

Ομόλογο : Ιστορικό ρεκόρ κάτω από το 1%

admin

Οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 139 δισ. δολάρια σε μια ημέρα λόγω κορονοϊού

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Έρχονται ριζικές αλλαγές – Ποιες προωθούνται

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με μεγάλες απώλειες

admin

Μπήκαν οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

admin

Βρετανία: Στο στόχαστρο ο Μπόρις Τζόνσον για τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική

admin

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η δίκαιη μετάβαση Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή

admin