Image default
Οικονομία

Χατζηδάκης: Ύποπτοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν πράγματα στην Ελλάδα

Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν πράγματα στην Ελλάδα είναι ύποπτοι, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζει.

Μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων (που παρακολουθεί τη διακίνηση των προϊόντων από τα διϋλιστήρια μέχρι τα πρατήρια) χαρακτηρίζοντας το «βασανισμένη» υπόθεση και υπενθυμίζοντας ότι έχει δεκαετή ιστορία κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν πολλές αντιστάσεις και προσπάθειες να μην υλοποιηθεί.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι συμφέροντα που «προσπαθούν να αντισταθούν στο αυτονόητο» υπάρχουν και στον τομέα της διακίνησης αποβλήτων.

«Δεν θα συμβιβαστούμε, θα συγκρουστούμε με όσους χρειαστεί. Δεν γίνεται να είμαστε 24οι μεταξύ των 28 στη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι και θέμα πολιτισμού, όχι μόνο διαφάνειας», τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το -, ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα λειτουργήσει το συντομότερο «θα σταματήσει ο εκάστοτε υπουργός να κανονίζει την τιμή του ρεύματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις και όλα θα γίνονται με όρους αγοράς και διαφάνεια» ενώ με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος, μια υπόθεση που επίσης όπως είπε σέρνεται από το 2010, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξοικονόμηση ενώ θα αντιμετωπιστεί και η απάτη» (ρευματοκλοπές).

Γιάννης Στουρνάρας: Το blockchain μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών

Στην ίδια εκδήλωση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία στις οικονομικές συναλλαγές (ταυτοποίηση του καταναλωτή, έγκριση πληρωμής, ευκολία συναλλαγής, ασφάλεια, πρόσβαση στο ιστορικό των συναλλαγών). Σημείωσε δε ότι η τεχνολογία του blockchain μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους των συναλλαγών αφού δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη των ενδιάμεσων που υφίστανται σήμερα στις συναλλαγές.

Τόνισε ωστόσο, σύμφωνα με το -, ότι χρειάζεται ψηφιακός εγγραμματισμός όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των στελεχών των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας και λήψη μέτρων για να μειωθεί η διαδικτυακή απάτη (που δεν αφορά μόνο τις οικονομικές συναλλαγές αλλά και τις ψευδείς ειδήσεις – fake news).

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τα κρυπτονομίσματα (διαχωρίζοντάς τα από την τεχνολογία του blockchain που χρησιμοποιούν η οποία όπως είπε είναι πολλαπλά χρήσιμη) και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό διεθνών κολοσσών όπως η Google και η Amazon που ετοιμάζονται να εκδώσουν νομίσματα.

Συνέστησε εξάλλου «να τελειώνουμε με την ιστορία των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να κοιτάξουν το μέλλον αντί για το παρελθόν» ενώ για τα όρια στις συναλλαγές με μετρητά εκτίμησε ότι θα βρεθεί μια ισορροπία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πρέπει να θεοποιούμε τις τεχνολογίες, οι οποίες όπως ανέφερε μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ της διαφάνειας ή της εγκληματικότητας η οποία κινείται πάντοτε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά από το κράτος. Πρόσθεσε ότι απλά βήματα όπως η άρση τραπεζικού απορρήτου που θεσπίστηκε το 2011 με νόμο, χωρίς τεχνολογική καινοτομία μπορεί να αποδώσουν σημαντικά οφέλη για τη διαφάνεια.

Για το blockchain σημείωσε ότι ενέχει το βασικό μειονέκτημα ότι είναι ενεργοβόρο ενώ υπενθύμισε τη γήρανση του πληθυσμού που επιβάλει να εξετάσουμε τη δυνατότητα αφομοίωσης των νέων τεχνολογιών από τις μεγάλες ηλικίες. Έθεσε επίσης το θεμελιώδες όπως ανέφερε πρόβλημα που είναι η νοοτροπία της δικαιοσύνης και δεν ξεπερνιέται εύκολα με την τεχνολογία, αναφερόμενος σε αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις από διαφορετικά τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας για θέματα επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι με την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη που θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη ή επιχειρηματία να βλέπει τα χαρακτηριστικά (όρια, όρους δόμησης, γραμμές δασαρχείου, αρχαιολογίας κλπ.) κάθε γεωτεμαχίου, θα γίνουμε άλλη χώρα σε ζητήματα αδειοδοτήσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών είχε νομοθετηθεί πριν από 5 χρόνια αλλά δεν είχε υλοποιηθεί γιατί έλειπε μια υπουργική απόφαση που υπεγράφη πέρυσι και οδήγησε σε βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας στον συγκεκριμένο τομέα κατά 20 θέσεις.

Σχετικα αρθρα

Αλλάζουν τα τεκμήρια για τις κατοικίες

admin

ΑΑΔΕ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,9 δισ ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Αρχική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ιαπωνίας ανακοίνωσε ο Τραμπ

admin

Προστασία α’ κατοικίας : Στις 65.000 οι εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

admin

Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων λόγω της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ

admin

Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη φοροδιαφυγή

admin

Η Βασιλική Λαζαράκου προτείνεται για πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

admin

Συμμάχους του διορίζει στο ΔΣ της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ο Ντόναλντ Τραμπ

admin

Κόκκινα δάνεια : Πώς θα ελέγχουν οι τράπεζες τους κακοπληρωτές

admin

Φοροαπαλλαγή 25% διεκδικούν δικαστές 

admin

Αυτά είναι τα δικαιώματα όσων κάνουν πληρωμές στην Ευρώπη

admin

Στο 16,9% το ποσοστό της ανεργίας- ποιες ομάδες του πληθυσμού δοκιμάζονται περισσότερο

admin

Δικαίωμα «παύσης» διοικήσεων αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο στόχαστρο η Folli Follie

admin

Ανοιξε η πλατφόρμα για τις διορθώσεις στο Ε9 – Πώς θα μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

admin

Μητσοτάκης σε αμερικανούς επενδυτές : Νέα εποχή ευκαιριών ανατέλλει στην Ελλάδα

admin

Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια

admin

Έλεγχοι αποκάλυψαν πώληση χύμα τσίπουρου

admin

Τέλος στον βάσιμο λόγο απόλυσης – Υπεγράφη η εγκύκλιος

admin