Image default
Οικονομία

Ψηφιακό χρήμα : Αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο στους πολέμους του μέλλοντος

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μικρών και μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη δεν θα είναι τα πυρηνικά, αλλά το ψηφιακό χρήμα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal, τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέπουν τη χρηματοδότηση όπλων μαζικής καταστροφής και την προώθηση γεωπολιτικών σχεδίων, παρακάμπτοντας τις όποιες σκληρές οικονομικές κυρώσεις.

Η επισήμανση αυτή δεν αφορά απλά στο Bitcoin, το Libra και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αλλά στην ψηφιοποίηση των παραδοσιακών νομισμάτων των μεγάλων οικονομιών.

Ένα υποθετικό παράδειγμα με πρωταγωνιστή τη Βόρεια Κορέα

Η αμερικανική εφημερίδα παρουσιάζει ένα σενάριο, που όπως επισημαίνει είναι υποθετικό, αλλά όχι «επιστημονικής φαντασίας».

Στο σενάριο αυτό, η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα να χτυπήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Γκουάμ με πυρηνικά σε ορίζοντα ενός έτους.

Ο Κιμ θα έχει πετύχει να αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό το οπλοστάσιό του, κόντρα στις εμπορικές κυρώσεις που σήμερα έχουν παραλύσει την οικονομία της χώρας του.

Πώς; Θα το έχει κάνει χρησιμοποιώντας ροές χρήματος, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να εντοπίσουν και να ελέγχξουν. Η χρηματοδότησή του θα γίνεται μέσω ενός νέου κρυπτονομίσματος, με σφραγίδα νομιμοποίησης: του ψηφιακού γιουάν.

Η Κίνα πράγματι σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το νόμισμά της και εάν το κάνει, τότε θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα να το αξιοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της.

Μία τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε, σημειώνει η WSJ, τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο με το δολάριο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσει την παγκόσμια κυριαρχία του.

Και αυτό με τη σειρά του θα εξελισσόταν σε ένα πανίσχυρο εργαλείο παρακολούθησης διεθνών κινήσεων συμμάχων και αντιπάλων.

Ποια η διαφορά των ψηφιακών νομισμάτων με τα κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ το Bitcoin και κάθε επιτυχημένο κρυπτονόμισμα βασίζεται στην ανωνυμία των συναλλαγών, τα μελλοντικά ψηφιακά νομίσματα θα είναι το αντίθετο του ανώνυμου.

Κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει ψηφιακό γιουάν θα μπορεί να εντοπίζεται και να παρακολουθείται από την Κίνα. Κάθε ψηφιακό δολάριο που θα αλλάζει χέρια θα είναι ορατό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θα το έχει εκδώσει.

Το χρήμα ήταν πάντα ένα σημαντικότατο εργαλείο για την επιβολή όχι μόνο της βούλησης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των αξιών τους, θυμίζει η WSJ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το δολάριο κατέστη το θεμέλιο του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Αυτό προσέφερε στην αμερικανική κυβέρνηση ένα όπλο που κανείς άλλος δεν διαθέτει σε αυτή την ισχύ και το οποίο επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει για να ακήσει πίεση σε χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, καθώς το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται και εκείνο χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία επεκτείνεται, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αναζητούν και προωθούν εναλλακτικές στο δολάριο.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

admin

Οι στόχοι της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ

admin

Η κίνηση της Coca Cola HBC στην Ιταλία

admin

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι αλλάζει από το νέο έτος

admin

Ανεμος αισιοδοξίας σαρώνει τα ρεκόρ στη Wall Street

admin

ΕΚΤ: Αναζωογόνηση του διατραπεζικού δανεισμού σε χώρες της Ευρωζώνης

admin

Ράλι ανόδου στη Wall Street με νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

admin

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα ξαναβρίσκει την αξιοπιστία της

admin

X.Σταϊκούρας: Έφυγαν οι επιστολές για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

admin

Τραμπ : Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως μετατεθεί για μετά τις εκλογές του 2020

admin

Κορονοϊός: Πρόσθετα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις ζητά ο Μίχαλος

admin

ΚΤΕΟ : Προς ριζικές αλλαγές στους ελέγχους για τα παλιά αυτοκίνητα – Τα σενάρια

admin

Κάλεσμα Λεμέρ στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα

admin

Αντικειμενικές αξίες : Ποιες αλλαγές έρχονται στα ακίνητα

admin

Κορκίδης : Αδιάφορη και η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων

admin

CEO Deutsche Bank: Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία

admin

Κόκκινα δάνεια : Στόχος μας η διάθεση βιώσιμων λύσεων αναφέρουν τα funds

admin

Grant Thornton: Τι άλλαξε στο λιανικό εμπόριο η έλευση του κορονοϊού

admin