Image default
Οικονομία

Yπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. ο νέος επίτροπος Οικονομικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες της για τα δημοσιονομικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγείρει η κλιματική αλλαγή και η ασθενική ανάπτυξη, υποστήριξε ο νέος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, εκπέμποντας το ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι σκοπό έχουν την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών, είχαν δημιουργηθεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης και θα πρέπει να ανανεωθούν με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, έκρινε ο Ιταλός επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

«Έχουμε σήμερα διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε: τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και τον κίνδυνο να έχουμε πολύ άτονη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο», τόνισε στις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ορίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ των κρατών μελών.

Ορισμένα κράτη τηρούν αυτούς τους κανόνες χάρη στην καλή πορεία των οικονομιών τους ή χάρη σε πολιτικές λιτότητας, ενώ άλλα έχουν μείνει πίσω, εξαιτίας ιδίως των μεγάλων δημοσίων χρεών τους.

Εδώ και καιρό αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν περισσότερη ευελιξία, ώστε να επιτραπεί στις χώρες τους να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά για να τονωθεί η ανάπτυξη και να αποτραπεί η αντιστροφή της οικονομικής συγκυρίας.

Ο Μακρόν τον περασμένο μήνα ενωσε τη φωνή του με τους ηγέτες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων, κρίνοντας ότι ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανάγεται σε «άλλο αιώνα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό The Economist ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει «δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης» στην Ευρώπη, πρόταση που πάντως αναγνώρισε ότι παραμένει «ταμπού» για τη Γερμανία.

ΟΠάολο Τζεντιλόνι, ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρόσθεσε ότι θέλει να γίνουν «διαβουλεύσεις» στις οποίες θα εξεταστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ή οι περιορισμοί των σημερινών κανόνων, με σκοπό να υποβληθούν προτάσεις «το δεύτερο μισό του 2020».

Η Ιταλία, μια χώρα με τεράστιο δημόσιο χρέος, συγκαταλέγεται στους εντονότερους επικριτές των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. Αλλά τα επιχειρήματα που προβάλλει συναντούν πάγια αντίσταση από μέρους των χωρών που παραμένουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ορθοδοξία, οι οποίες αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε χαλάρωση τους, ώστε να αναγκαστεί η Ρώμη να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της.

Σχετικα αρθρα

Αντικειμενικές αξίες: Οι κατευθύνσεις του ΥΠΟΙΚ

admin

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Όλα τα σημεία-κλειδιά για εισφορές και συντάξεις

admin

Μηταράκης: Δεν ισχύει η εικόνα του πλεονασματικού προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ

admin

East Med : Ο αγωγός με την τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία

admin

Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα- ποια η εικόνα στην Ε.Ε.

admin

Φοροαπαλλαγή 25% διεκδικούν δικαστές 

admin

Η Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Στους Δελφούς μεταφέρονται οι συζητήσεις για μικρότερα πλεονάσματα

admin

Αυξημένο το ταμειακό πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο

admin

Φρένο στα μετρητά, POS παντού

admin

Θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

admin

Σχέδιο φοροελαφρύνσεων και αλλαγές των αντικειμενικών αξιών προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

admin

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

admin

5G: Το θρίλερ και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

admin

Συντάξεις : Πότε ξεκινά η καταβολή τους

admin

Ιταλία και Ελλάδα επιλέγουν οι Αλβανοί για δουλειά

admin

Πάτησε τις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο την Τετάρτη

admin

Πόσο θα στοιχίσει στις πολωνικές τράπεζες η απόφαση του ΔΕΚ για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin