Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ευρωβαρόμετρο: Αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι προτεραιότητες των Ελλήνων

Λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοσκόπηση «Parlemeter 2019», καταδεικνύει ότι η υποστήριξη των πολιτών υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδραιωθεί σε υψηλό επίπεδο, καθώς σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους συνεχίζουν να είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το 47% των Ελλήνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση τόνισαν πως η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό, σε αντίθεση με το 59% του ευρωπαϊκού μ.ο.

Παράλληλα, στην ερώτηση για το ζήτημα στο οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η πλειοψηφία των Ελλήνων απάντησε την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων με 46%, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας το 38% και τον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης και επενδύσεων το 27%. Αντίστοιχα οι Ευρωπαίοι πολίτες έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Όπως τονίζεται, οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του επιπέδου ικανοποίησης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 52% των Ευρωπαίων να συμμερίζεται αυτό το αίσθημα ( 3 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν συγκεκριμένα ένα ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το 58% των ερωτηθέντων ζητεί ένα Κοινοβούλιο με μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον. Πρόκειται για αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων από την άνοιξη του 2019, καθώς και για το υψηλότερο ποσοστό στο συγκεκριμένο ερώτημα από το 2007.

Η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την πλειονότητα των Ευρωπαίων. Παρά το γεγονός ότι οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται στο πλέον φλέγον ζήτημα κατά μέσον όρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπερκεράζοντας την καταπολέμηση της φτώχειας, την τρομοκρατία και την ανεργία. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, η σαφής πλειοψηφία θεωρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο, την ελευθερία του λόγου και την ισότητα των φύλων πρωταρχικές θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να διαφυλάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσκόπηση «Parlemeter 2019» εξετάζει λεπτομερέστερα το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα σήμερα, ακολουθούμενη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη θαλάσσια ρύπανση, την αποψίλωση των δασών και την αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων. Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία της νεολαίας υπέρ της δράσης για το κλίμα είχαν άμεσο αντίκτυπο τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην εγχώρια πολιτική.

Τέλος, το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκιαγραφεί μια εικόνα σχετικά με το είδος των πληροφοριών για την Ε.Ε. το οποίο ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και σχετικά με τους τρόπους που φαντάζονται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη χάραξη πολιτικής στην Ε.Ε.

Συνολικά, τα τρία τέταρτα (77 %) των Ευρωπαίων επιθυμούν να ενημερώνονται πληρέστερα σχετικά με τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ιδίως όσον αφορά τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της ενωσιακής νομοθεσίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των βουλευτών του.

Σχετικα αρθρα

Αθήνα και δανειστές ανταλλάσσουν κείμενα για τεχνική συμφωνία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανεβάζει ταχύτητα η οικονομία – Ανάπτυξη 1,9% το β’ τρίμηνο

admin

Με μικτές τάσεις και νέο ρεκόρ του Dow Jones έκλεισε η Wall Street

admin

Γεωργιάδης για πρώτη κατοικία: Θέλω να σωθεί το σπίτι εκείνου που πρέπει να προστατευτεί

admin

Deutsche Bank: Τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα

admin

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Ποιοι κλάδοι ώθησαν σε ρεκόρ τις ελληνικές εξαγωγές

admin

Επτακόσιες ελληνικές επιχειρήσεις το 2017 σε πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας

admin

Το μήνυμα της Fitch προς την Ελλάδα λίγα 24ωρα πριν την ετυμηγορία της Παρασκευής

admin

Τα μυστικά της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων

admin

Την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για τους εργαζομένους – Επίσημα ύφεση το 2020

admin

Χ.Σταϊκούρας: Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων

admin

ΥΠΟΙΚ: Στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών μέσω του νέου πτωχευτικού πλαισίου

admin

Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αλλά ισχνή η πιθανότητα συμφωνίας

admin

Κρ.Λαγκάρντ: Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα

admin

Τα μυστικά για να πάρετε το επίδομα θέρμανσης

admin

Bruegel: Πώς ο Covid19 βαθαίνει το ρήγμα Βορρά- Νότου

admin