Image default
Πολιτική

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα

Την προσφυγή Ελλάδας- Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πρότεινε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Action 24 και στην εκπομπή αντιθέσεις.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε γιατί στην εξωτερική πολιτική το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα είπε η πρώην υπουργός εξωτερικών η οποία απέδωσε εύσημα στο Νίκο Δένδια για την θητεία του στο υπουργείο εξωτερικών λέγοντας ότι το υπουργείο εξωτερικών έχει ένα πολύ άξιο υπουργό.
Η κυρία Μπακογιάννη συμφώνησε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι αυξημένος και ότι η κατάσταση δεν χρειάζεται δραματοποίηση αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Μάλιστα συμφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελλου Αποστολάκη ότι αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας ωστόσο πρόσθεσε πως σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ενώ αντίθετα η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί θα απομονωθεί διεθνώς.
Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας, διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας.
«Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας και να σκοτωθεί. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και ο μεγάλος πόλεμος είναι η επιτυχία να μην κανείς πόλεμο.
Όσοι λένε ότι είμαστε μόνοι μας διπλωματικά και επικρίνουν την ευρωπαΐκή ένωση να μας πουν την άλλη πρόταση. Τι θέλουν να βγάλουμε τον στόλο και να πυροβολούμε; Θα είναι καλό όλοι αυτοί οι περισπούδαστοι αναλυτές να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν για εξωτερική πολιτική . Περιμένω να υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης.Και να πω και κάτι άλλο για το θέμα της συναίνεσης
Εγώ δεν είχα ποτέ την αλαζονεία να πιστεύω ότι είμαστε το μόνο πατριωτικό κόμμα εμείς, πιστεύω ότι και οι 300 βουλευτές είμαστε πατριώτες.
Όταν μιλάμε για πατρίδα και Ελλάδα πρέπει να μας ενώνει ένας κοινός στόχος. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται συναίνεση. Και η Ευρώπη είναι μια συνεχής μάχη και διαπραγμάτευση. Έτσι πετυχαίνεις. Άλλοτε περισσότερα και άλλοτε λιγότερα».
Αναφερόμενη στην συμφωνία των Πρεσπών και στην πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την βόρεια  Μακεδονία η κ. Μπακογιάννη ανέφερε οτι «ο κ. Δένδιας κάνει την ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την δυνατότητα της διαπραγμάτευσης για να   ερπατήσει η συμφωνία. Και στη συνέχεια να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας.
Ορθώς και ανέλαβε ο κ. Δένδιας αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια».
Σέβομαι και αναγνωρίζω τις προσπάθειες που έκανε ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για απεμπλοκή από τη συμφωνία διότι δεν περπατάει η κ. Μπακογιάννη πήρε αποστάσεις λέγοντας πως «απεμπλοκή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διπλωματικά, ούτε πολιτικά ούτε διεθνοπολιτικά, δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν αυτό που λέγεται ότι αν δυναμώσουμε διαπραγματευτικά στην πορεία μπορούμε να ακυρώσουμε τη συμφωνία».
Δε νομίζω ότι βοηθά τη χώρα μια τέτοια συζήτηση περί ακύρωσης της συμφωνίας. Αυτό που θα βοηθήσει τη χώρα είναι να προχωρήσει η συζήτηση για τα μακεδονικά προϊόντα.
Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω για κανένα θέμα άρα ούτε και για την διπλωματία».
Μάλιστα σχολιάζοντας την φράση του πρώην πρωθυπουργού για δικαίωση της Μακεδονίας η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ήταν απλά μια φορτισμένη φράση του κ. Σαμαρά. Όμως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι του απέδωσε εύσημα για την πορεία του ως πρωθυπουργός
«Η Νέα Δημοκρατία ήταν εξαιρετικά σαφής προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα ψηφοφόρο να πιστεύει ότι όταν θα γίνει πρωθυπουργός θα ακυρώσει την συμφωνία.
Δεν υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης τον ενέπαιξε στο θέμα αυτό.
Η δικαίωση της Μακεδονίας είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη έκφραση.
Ο κ. Σαμαράς υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας επί των ημερών του ως πρωθυπουργός η Ελλάδα ακολουθούσε την ίδια εθνική γραμμή. Ο κ. Σαμαράς είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός και ξέρει πάρα πολύ καλά τι είναι εφικτό και τι δεν είναι. Εγώ τον σέβομαι για τη διαδρομή του στην πρωθυπουργία του διότι έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και του την αναγνωρίζω. Δεν θεωρώ ότι είπε τίποτα παραπάνω παρά μόνο ότι έκανε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία για ένα θέμα που τον καίει».
Πολύ καλή η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου. Είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη και για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς χαρακτήρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο ένα πετυχημένο πρόεδρο που θα μπορούσε να είναι μια επιλογή συναίνεσης.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης και πολλών ψήφων.
Ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου και είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης βεβαίως, από κει και πέρα υπάρχουν πολλά πρόσωπα ευρείας συναίνεσης σε αυτή τη χώρα.
Εγώ θεωρώ ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος σε δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα έδωσε δυο εξαιρετικά επιτυχημένες μάχες.
Την πρώτη το καλοκαίρι του 15 με το δημοψήφισμα και τη δεύτερη όταν στάθηκε και υπερασπίστηκε τους θεσμούς στο δικαστικό πραξικόπημα με τις επιλογές του ΣυΡιζΑ. Η γενική μου απόψη για την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου είναι πολύ καλή» Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φροντίσει η πρόταση του να είναι μία πρόταση που στην συνείδηση του πολίτη θα μπορεί να πετύχει μια ευρεία συναίνεση».Ο Μητσοτάκης δεν θα δεχθεί και δεν θα επιτρέψει καλάμια
Τέλος αναφερόμενη στα πρόσφατα θέματα που ταλαιπώρησαν την κυβέρνηση και που αφορούν στους διοικητές των νοσοκομείων και στην παραίτηση του υφυπουργού Διαματαρη η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι ήταν φάουλ.
«Πράγματι αυτά τα δύο φάουλ έγιναν ήταν αναμφισβήτητα άτυχη περιστατικά όμως όταν κυβερνάς κάνεις και λάθη οι αλάνθαστοι είναι στα νεκροταφεία. Μία κυβέρνηση που δουλεύει νυχθημερόν θα κάνει και λάθη το ερώτημα είναι αν είναι σε θέση να τα διορθώνει αν τα αντιλαμβάνεται, αν έχει την παρρησία να τα διορθώσει. Θέλει περισσότερο θάρρος να πεις και να αναγνωρίσεις το λάθος σου παρά να αντιμετωπίζεις την επίθεση για αυτό και να κάνεις ότι βρέχει. Η κυβέρνηση με θάρρος τα διόρθωσε και τα δύο.
Πολλά πράγματα με φοβίζουν στην πορεία της κυβέρνησης αλλά για ένα είμαι σίγουρη. Καλάμια ο Κυριάκος δεν θα δεχθεί και δεν θα επιτρέψει».

Σχετικα αρθρα

Μεταναστευτικό-προσφυγικό, Brexit και Τουρκία στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη-Μισέλ

admin

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Πομπέο: Στην Κυπριακή ΑΟΖ ζητάμε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

admin

Παναγιωτόπουλος: Σφραγίζουμε τα σύνορα στον Έβρο, η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό

admin

Άγκυρα σε Αθήνα: Σταματήστε να αγκαλιάζετε γκιουλενιστές και θα μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές

admin

Στις Καστανιές Έβρου ο Αλκιβιάδης Στεφανής

admin

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρωζώνη κατά τρόπο μη αναστρέψιμο

admin

Αλβανία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα δέχθηκε τα διαπιστευτήρια από τη νέα Πρέσβη της Ελλάδος

admin

Για ποιες ανώτατες θέσεις ψάχνει ακόμα δικαστικούς ο υπουργός Κώστας Τσιάρας

admin

Πάνος Σκουρλέτης: «Το μήνυμα του ’73 εξακολουθεί να εμπνέει τη νέα γενιά»

admin

ΚΙΝΑΛ για Πόρο: Η ανικανότητα και η αδιαφορία Σπίρτζη, στοίχισε 3 ανθρώπινες ζωές

admin

Επίθεση Φίλη σε Κεραμέως για τους σημαιοφόρους: Μετατρέπει το εθνικό σύμβολο σε έπαθλο

admin

Φίλης: Η σημαία δεν είναι έπαθλο επιδόσεων και φορέας προστριβών στα σχολεία

admin

Τασούλας για τουρκική προκλητικότητα: Θα προασπίσουμε τα σύνορά μας με όποιον τρόπο χρειαστεί

admin

Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για ΚΕΑ και επίδομα στέγασης για τον Σεπτέμβριο

admin

Συνάντηση Αυγενάκη-Σιμιτζόγλου: Σχηματίστηκε δικογραφία για τα επεισόδια στου Ρέντη, κλήση στην ΑΕΚ για Βράνιες

admin

Πλακιωτάκης: Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια μας

admin

Αλέξης Γεωργούλης: O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ… το Your Face Sounds Familiar και οι αντιδράσεις

admin