Image default
Πολιτική

Βουλή: Δέσμη έξι πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο δρόμος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός δεν έμεινε ο κ. Μητσοτάκης να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και όχι τυχαία εκκρεμές.
Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;
Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;
Ο δρόμος για την επίλυση του θέματος αυτός άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση.
Δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν. Όπως ακριβώς κάνατε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Και δεν το κάνατε μόνο στην οικονομία ή στο θέμα που σήμερα τείνουμε να επιλύσουμε, το θέμα των Αποδήμων.
Όπου ήσασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσατε πριν ένα χρόνο το νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να φέρει πρόταση για τη ψήφο των αποδήμων».
«Αλλά το κάνατε κατά κόρον και κυρίως θα έλεγα, και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Και επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα.
Και επειδή έλειπα, αλλά έμαθα ότι ήρθατε στη Βουλή για να μου επιτεθείτε προσωπικά, επειδή άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση για τις αντιφάσεις και την αμηχανία της στη διαχείριση της έντασης των σχέσεων με τη Τουρκία,
Και επειδή σας ακούω και σας ξανακούω να μιλάτε ξανά και ξανά για τον λαϊκισμό,
Θέλω να σας καθησυχάσω, να μην ανησυχείτε
Και να σας διαβεβαιώσω και κυρίως τον ελληνικό λαό ότι εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω ότι έκανε ο κ Μητσοτάκης .
Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική.
Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.
Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε.
Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε,
Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.
Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;
Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.
Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα.
Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγορήσατε , χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων.
Πάει πολύ να μας μιλάτε εσείς για λαϊκισμό
Στα εθνικά θέματα ;
Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας.
Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή.
Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας.
¨Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο.
Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια.
Θα έλεγα ότι είναι αυτοκαταστροφική.
Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.
Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας.
Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας.
Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη.
Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια».
«Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων.
Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν.
Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.
Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.
Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.
Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας.
Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς :
Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Θα έλεγα ότι αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.
Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3 1.»
Η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών βέβαια της Τουρκίας, στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται – ήρθαν – μετά από έναν ανίερο διακανονισμό με τις ΗΠΑ στο Συριακό και ενδεχομένως στη Λιβύη.
Αλλά έρχονται δυστυχώς KAI μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας.
Και σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής.
Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο Κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα.
Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας.
Εφαρμόσατε, το δόγμα της «λεπτής γραμμής» όπως είχε πει ο κ. Πέτσας , που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ήταν σφάλμα.
Ένα δόγμα που ούτε το προσφυγικό βοήθησε, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών.
Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού [και ενδεχομένως δεν τολμήσατε να πιέσετε τους εταίρους μας, που διστάζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα τους με την Τουρκία].
Συναντήσατε τον Τούρκο Πρόεδρο στον ΟΗΕ και ορθά κάνατε, αλλά μάλλον πρέπει να είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία.
Και όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σας μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της, διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη, σαν να ήταν αυτό το θέμα.
Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρεί λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο.
Και κυρίως, αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.
Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση.
Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη.
Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια.
Τόσα χρόνια που εμείς προτείναμε στην Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι για να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες και η Τουρκία αρνιόταν.
Τα λέω όλα αυτά κε Μητσοτάκη όχι για να σας επιτεθώ.
Άλλωστε διαπιστώσατε και χθες στη Σύνοδο του ΕΣΕΠ ότι η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει αρραγές εθνικό μέτωπο στη αντιμετώπιση της έντασης με τη γείτονα.
Τα λέω αυτά, επαναλαμβάνω, γιατί αισθάνομαι καθήκον να σας τα επισημάνω, ώστε να αφήσουμε πίσω μια ατελέσφορη στρατηγική, να αφήσουμε πίσω τη στρατηγική της λεπτής γραμμής του κ. Πέτσα.
Και να επιστρέψουμε στην ενεργητική στρατηγική.
Δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας.
Περιμένω ότι ως Πρωθυπουργός αυτό το πει όποτε αυτός κρίνει
Ή εν πάση περιπτώσει θα το συζητήσετε με τα πολιτικά κόμματα.
Αυτό που σας λέω, μιας και δε θεωρήσατε σκόπιμο να ζητήσετε δια ζώσης την άποψή μου πριν την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο ,Είναι ώρα για κυρώσεις 
Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών.
Και πρέπει να ξαναχαράξετε σαφείς γραμμές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αναβάθμισης των τουρκικών παράνομων ενεργειών και διεκδικήσεων.
Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων.
Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών.
Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση.
Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβυή.
Συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα
Είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα.
Και επειδή ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο.
Για αυτό μου είναι ακατανόητο γιατί τόσους μήνες αντί να καλείτε την Τουρκία να συμμορφωθεί, δεν αξιοποιείτε ευθέως την απειλή των κυρώσεων.Οι έξι πρωυοβουλίες
Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών.
Που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις.Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση.Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3 1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
Καλό είναι που έχουμε μαζί μας το Ισραήλ, αλλά πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.
Των εγγύτερων συμμάχων μας, που μπορεί βέβαια να μην έχουν νικήσει τον λαϊκισμό όπως η Ελλάδα – όπως υπονοήσατε πρόσφατα – αλλά τουλάχιστον μπορούν να μας στηρίξουν.
Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.
Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία.Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες.
Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».Κυβερνητικοί κύκλοι για Τσίπρα: Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες
«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος ο κ. Τσιπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται οτι δεν έφθασε σε αυτόν» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
«Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού» σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Πέτσας: Αντικοινωνική συμπεριφορά η μετακίνηση στην επαρχία

admin

Πέτσας: Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποκόμισε μόνο ευχολόγια από τη Μέρκελ

admin

Μεταναστευτικό: Τι σημαίνουν στην πράξη τα μέτρα που έλαβε το ΚΥΣΕΑ

admin

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Άμεση η εμπλοκή των τουρκικών αρχών στη μαζική παραβίαση των συνόρων

admin

Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ μας ξαναγυρίζει στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία

admin

Όλα όσα έγιναν στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα

admin

Σύνοδος Κορυφής: «Μέτωπο» των ηγετών απέναντι στην Τουρκία, τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

admin

Ο Πολάκης επιστρέφει με απειλές κατά πάντων: Η άλλη φορά θα είναι αλλιώς!

admin

Μητσοτάκης: Το χαρτοφυλάκιο Σχοινά είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τον ίδιο και τη χώρα

admin

Σούδα: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην 115 Πτέρυγα Μάχης

admin

Ομάδα Εργασίας για τη συνεπιμέλεια τέκνων προανήγγειλε ο Κώστας Τσιάρας

admin

Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους

admin

Τάρπον Σπρινγκς: Ποια είναι η αμερικανική πόλη που πλημμυρίζει από Ελλάδα και επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός

admin

ΚΚΕ: Κανένας να μη μπει σε «διάλογο» για το πού θα γίνουν τα hotspots

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν επιβεβαίωσε τη σοβαρή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

admin

Παναγιωτόπουλος: Έκτακτο επίδομα 120 ευρώ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Βουλή – Live η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα

admin