Image default
Οικονομία

Δεν θα το πιστεύετε: Του κούρεψαν το δάνειο 92%!

Τρεις αποφάσεις-σταθμό εξέδωσαν τις τελευταίες ημέρες τα Ειρηνοδικεία Βόλου και Χανίων με κούρεμα οφειλών υπερχρεωμένων δανειοληπτών έως και 92%.

Μάλιστα, για το εναπομείναν ποσό της οφειλής προβλέπεται ρύθμιση με πολύμηνες δόσεις. Πρόκειται για δανειολήπτες που είχαν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη για την πρώτη τους κατοικία.

Στην πρώτη περίπτωση το Ειρηνοδικείο του Βόλου ρύθμισε τις οφειλές μιας 48χρονης αποφασίζοντας κούρεμα των οφειλών της σε ποσοστό 77%. Εναντι συνολικής οφειλής 391.920 ευρώ καλείται πλέον να πληρώσει στην τράπεζα 90.685 ευρώ.

Η δανειολήπτρια είναι άνεργη από το 2001 χωρίς να λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Τα εισοδήματά της σημείωσαν κατακόρυφη μείωση, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την αιτία να περιέλθει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών της που αφορούσαν στεγαστικά αλλά και επιχειρηματικά δάνεια.

Το δικαστήριο δέχθηκε την αδυναμία αυτή ως μόνιμη και διαρκή και εκτίμησε πως δεν οφείλεται σε δόλο. Η ρύθμιση που της έγινε προβλέπει καταβολή ποσού 200 ευρώ τον μήνα για 36 μήνες ενώ κατ’ εφαρμογή του νόμου περί διάσωσης της πρώτης κατοικίας της θα πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 83.485 ευρώ σε χρονικό διάστημα 20 ετών (240 δόσεις).

Η δεύτερη υπόθεση αφορά ζευγάρι οφειλετών εκ των οποίων η σύζυγος είναι άνεργη από το 2008, στο οποίο επίσης το Ειρηνοδικείο Βόλου επέβαλε κούρεμα και ρύθμισε τις οφειλές του προς την τράπεζα.

Η συνολική οφειλή τους προς την τράπεζα ήταν 103.777 ευρώ και το ζευγάρι είχε περιέλθει από το 2014 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αδυναμία που σύμφωνα με το δικαστήριο δεν οφειλόταν σε δόλο καθώς έπρεπε να πληρώνουν μηνιαία δόση 767 ευρώ, ποσό που υπερέβαινε το εισόδημά τους.

Με τη ρύθμιση του δικαστηρίου το ζευγάρι θα πρέπει να πληρώσει 2.940 ευρώ, ρύθμιση που θα συνδυαστεί και με τη ρύθμιση προστασίας της πρώτης του κατοικίας, για την οποία θα καταβάλει και το ποσό των 35.175 ευρώ για την προστασία της σε χρονικό διάστημα 20 ετών.

Στην τρίτη περίπτωση το Ειρηνοδικείο Χανίων δικαίωσε δανειολήπτη ο οποίος πέτυχε ρύθμιση του χρέους του και κούρεμα κατά 92%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για οφειλέτη με χρέος 23.191,40 ευρώ σε μια τράπεζα για το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε κούρεμα κατά 92% και αποφάσισε να ρυθμίσει το υπόλοιπο με μηνιαίες καταβολές 54 ευρώ για μία τριετία.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Η πρόταση που καταθέτουμε είναι η τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με μικρή πτώση

admin

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων μετά τις 120 δόσεις – Τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με πτώση

admin

Δείτε πόσα ένσημα έχετε μόνο με τον ΑΜΚΑ σας

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,55%

admin

Λαγκάρντ : Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση μέσω δημοσίων επενδύσεων

admin

Ιράν : Στα 53 δισεκ. βαρέλια αργού τα εκτιμώμενα αποθέματα του νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος

admin

Κονωνικό μέρισμα : Τι πρέπει να προσέξετε

admin

Χρηματιστήριο: Θετικό το κλίμα στη συνεδρίαση

admin

ΔΕΗ : Ελέγχους ξεκινάει η εφορία στα ρολόγια – «Τσουχτερά» πρόστιμα

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Νέο φορολογικό: Ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ποια είδη μειώνεται ο ΦΠΑ

admin

Με ΠΝΠ καταργούνται οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

admin

Σε χαμηλό – ρεκόρ 1,63% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Τραμπ: Η οικονομία θα έτρεχε με ρυθμούς 4% χωρίς τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed

admin

Γεωργιάδης: Δεν δικαιολογείται αύξηση τιμής στα καύσιμα σήμερα

admin

Στο «κόκκινο» η Γουόλ Στριτ μετά τις απειλές Τραμπ κατά του Πεκίνου

admin