Image default
Διεθνή

ΕΕ: Παρουσιάζει την «Πράσινη συμφωνία» η Κομισιόν

Την Πράσινη Συμφωνία, έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει «η νέα στρατηγική ανάπτυξης» και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρουσιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «Πράσινη Συμφωνία» αποτελεί το πρώτο πολιτικό τεστ για την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επέλεξε να την ανακοινώσει εν μέσω των εργασιών της COP25, και την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Είναι η νέα μας στρατηγική ανάπτυξης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής σε μία σύντομη παρέμβασή της, πριν την πλήρη παρουσίασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν έχουμε ακόμη όλες τις απαντήσεις, σήμερα είναι η αρχή ενός ταξιδιού», είπε παραβάλλοντας αυτή τη στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αμερικανική κατάκτηση του Διαστήματος.

Η ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία» πρέπει να καταγράψει τις νομοθετικές προτάσεις, τα χρηματικά εργαλεία ή τα σχέδια δράσης στους διαφορετικούς τομείς, το σύνολο συνοδευόμενο από ένα χρονοδιάγραμμα: μείωση των εκπομπών άνθρακα, κυκλική οικονομία, πρασίνισμα των μεταφορών και της γεωργίας, πράσινες επενδύσεις , χρηματοδότηση της μετάβασης…

«Από την μία πλευρά στόχος είναι οι εκπομπές , από την άλλη η δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της καινοτομίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας

Κεντρικός άξονας ένας «κλιματικός νόμος», που θα εγγράψει την χρονολογία 2050 ως ορίζοντα για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα. Ο νόμος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Μάρτιο.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ελπίζει ότι θα πείσει τους τελευταίους αντιρρησίες κατά την διάρκεια της αυριανής συνόδου κορυφής. Τρεις χώρες, που εξαρτώνται ακόμη πολύ από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως από τον άνθρακα, υψώνουν εμπόδια: η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία.

Για να τις πείσει, η Επιτροπή προβλέπει την θέσπιση «μηχανισμού δίκαιης μετάβασης», μία ρύθμιση πολυαναμενόμενη από τις πιο καθυστερημένες χώρες, την οποία θα παρουσιάσει στις αρχές του έτους.

«Δίκαιη μετάβαση»

«Χρειάζεται ένα ταμείο επικεντρωμένο στις κοινωνικές συνέπειες και στις χώρες το ΑΕΠ των οποίων είναι μικρότερο από το μέσο ευρωπαϊκό ΑΕΠ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πασκάλ Κανφέν (Renew Europe).

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης» θα επιτρέψει την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις κατά την διάρκεια των επομένων επτά ετών,  για την υποστήριξη των «πιο ευάλωτων» περιοχών και τομέων.

Επίσης η Γερμανία υποστηρίζει φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο ου θερμοκηπίου μέχρι το 2030, στο 50%, έως και 55%. Ο στόχος βρίσκεται σήμερα στο μείον 40%.

Το σχέδιο δράσης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τα σχέδια της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα (Σύστημα Ανταλλαγής Ποσοστώσεων, SEQE ή ETS), τα οποία θέλει να επεκτείνει στον πολύ ρυπογόνο τομέα της ναυσιπλοΐας.

Με έναν «μηχανισμό προσαρμογής στα σύνορα» που θα αφορά τα εισαγόμενα στην ΕΕ προϊόντα, η Κομισιόν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που θα παράγονται στην Ευρώπη δεν θα τιμωρούνται επειδή ακολουθήθηκαν οι κανόνες παραγωγής που προβλέπονται από την συμφωνία του Παρισιού.

Η Κομισιόν θα πρέπει επίσης να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής της «από την τσουγκράνα στο πιρούνι», για μία αειφόρο γεωργία, καθώς και την στρατηγική για την βιοποικιλότητα.

Προειδοποιήσεις για το κόστος της αδράνειας

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα  φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για το «κόστος της αδράνειας», έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανάφερε, η νέα στρατηγική για την ανάπτυξη είναι από τη μια μεριά «να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» και από την άλλη «να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την καινοτομία»

«Ορισμένοι δηλώνουν ότι το κόστος αυτής της μεταρρύθμισης είναι υπερβολικά υψηλό.  Ας μην ξεχνάμε ποτέ τι θα είναι το κόστος της αδράνειας», δήλωσε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό το κόστος «αυξάνεται κάθε χρόνο». «Οι πλημμύρες κοστίζουν στους πολίτες μας περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ετησίως. Κάθε χρόνο η οικονομία μας χάνει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της ξηρασίας, και οι αγρότες πληρώνουν ακριβά», πρόσθεσε.

«Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αλλά δεν είναι κάτι αναπόφευκτο, μπορούμε να αντισταθούμε. Είναι επιτέλους ο καιρός, εντούτοις δεν είναι πάρα πολύ αργά», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικα αρθρα

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στην κόντρα με τις ΗΠΑ: Είμαστε ανεξάρτητη χώρα, θα αγοράσουμε κι άλλους S – 400

admin

ΗΠΑ : Τεράστια καραμπόλα με περισσότερα από 50 οχήματα

admin

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρουσίασε το δεκαετές φιλόδοξο πρόγραμμα του Μπόρις Τζόνσον

admin

ΗΠΑ: Γάτος που αγνοούνταν πέντε χρόνια βρέθηκε 1.900 χλμ μακριά από το σπίτι του ιδιοκτήτη του

admin

O Tραμπ απειλεί την Ευρώπη: «Θα απελευθερώσω τζιχαντιστές στα σύνορά σας»

admin

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι πάσχει από την «ασθένεια του Ωνάση»

admin

Ισημερινός: Μετά από 11 μέρες βίαιων επεισοδίων και 6 θανάτους… ξεκινά ο διάλογος

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί από έκρηξη βόμβας σε γέφυρα

admin

Τσαβούσογλου : Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις για την εισβολή στη Συρία

admin

Τρία βίντεο που σοκάρουν: Διέρρευσαν «top secret» αερομαχίες αμερικανικών μαχητικών με UFO

admin

Σοκ στη Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομίας πέφτει και μένει αναίσθητος – Δείτε βίντεο

admin

Μακελειό στη Λιβύη: Τουλάχιστον 28 νεκροί σε επιδρομή στην Τρίπολη

admin

Κουβέιτ: Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία απειλεί την ειρήνη

admin

Βούτσιτς για εκλογές Κοσόβου: Συντριπτική νίκη της «Σέρβικης Λίστας» στις σερβικές περιοχές

admin

Eκκληση για λύση στη Λιβύη απευθύνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

admin

Οι τρανσέξουαλ και η Μέγκαν Μαρκλ, στο επίκεντρο συνέντευξης των Χίλαρι και Τσέλσι Κλίντον

admin

Ιταλία: Μετέφεραν πάνω από 1 τόνο κοκαΐνης σε φορτηγό με μπανάνες

admin

Προσφυγικό: Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε σχεδόν 200 μετανάστες

admin