Image default
Οικονομία

Ενστάσεις της ΚΕΔΕ για την κατάργηση του Φιλόδημου

Η πορεία υλοποίησης του Φιλόδημου, που λήγει στο τέλος του έτους και το νέο πρόγραμμα που θα τον αντικαταστήσει, η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας και οι προωθούμενες αλλαγές για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών από τους δήμους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ενημέρωσε το ΔΣ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τόνισε την ανάγκη «να διασφαλιστεί πως η μετάβαση από το ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να γίνει γρήγορα, χωρίς να ‘πειραχθούν’ έργα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις και επιπλέον γραφειοκρατία και με τρόπο δίκαιο και διαφανή».

Να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν θετικά σχόλια για τον Φιλόδημο, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ήταν πετυχημένο και από κοινού σχεδιασμένο με την ΚΕΔΕ, καθώς υπήρξε το μόνο πρόγραμμα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και είχε εξειδικευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους. Για το θέμα της υποχρεωτικής κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, το ΔΣ ζητά την κατάργηση του μέτρου, ή την αναστολή της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης έως την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΚΕΔΕ και 70 δήμοι της χώρας.

Τέλος, για τη ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών, σημειώθηκε ότι με τις τροποποιήσεις που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%, καθώς από τα 10 εκ. ευρώ, οι δαπάνες αυξάνονται στα 19,5 εκ. ευρώ. Αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι οικονομικοί παράμετροι του ζητήματος, καθώς όπως τονίστηκε, οι δήμοι αδυνατούν να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος.

Σχετικα αρθρα

Εγκύκλιος Πιτσιλή για την αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Η βιομηχανία της βρετανικής μόδας φοβάται το Brexit

admin

Αυτά είναι τα νέα αεροπλάνα και το νέο σήμα της Aegean

admin

Αποσύρονται οι ταμειακές μηχανές που δεν συνδέονται online με την ΑΑΔΕ

admin

Βρούτσης: Στόχος της κυβέρνησης η μείωση της ανεργίας στο 15% έως το τέλος του 2020

admin

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το Brexit – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις

admin

Ελληνικά μήλα στην… αγορά της Ινδίας

admin

Γιατί συμφέρει τώρα η γονική παροχή πρώτης κατοικίας

admin

Ασφαλιστικές εισφορές : Το σχέδιο μείωσης τους για μισθωτούς

admin

Χ. Σταϊκούρας: Αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις για το “μέρισμα”-και παροχές σε χρήμα

admin

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη άνω του 2% το β΄εξάμηνο του 2019

admin

Κτηματολόγιο: Σβήνουν ακίνητα από το χάρτη

admin

Πόσο ευάλωτη είναι η τουρκική οικονομία;

admin

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Λήγει τα μεσάνυχτα η διορία για την υποβολή αιτήσεων

admin

Βήμα – βήμα η ηλεκτρονική δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

admin

Σαρωτικές παρεμβάσεις για προσέλκυση επενδύσεων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,64%

admin