Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Η FED αναμένεται να στείλει μήνυμα σταθερότητας των επιτοκίων το 2020

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεδριάζει σήμερα για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, για τελευταία φορά το 2019, στη διάρκεια του οποίου μείωσε τρεις φορές τα επιτόκια ως αντίδραση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, εγκαταλείποντας την προηγούμενη πολιτική αύξησης του κόστους δανεισμού.

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της θα είναι το 2020 το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανέλαβε την προεδρία της ο Τζερόμ Πάουελ.

Η Fed αναμένεται να αφήσει σήμερα, που ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της σε ένα επίπεδο μεταξύ του 1,5% και του 1,75% και να επαναλάβει ότι πιθανόν να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους, αν όχι όλου, του 2020 που είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2019, που έγιναν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις με επικεφαλής τον Πάουελ, η μέση πρόβλεψη ήταν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4% στο τέλος του 2020.

Έχοντας αναθεωρήσει έκτοτε σταθερά προς τα κάτω τις προσδοκίες, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανόν να επαναλάβουν, ίσως εντονότερα, το μήνυμα που έστειλαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν μειώθηκε για τελευταία φορά το κόστος δανεισμού, ότι μόνο ένα «σημαντικό» σοκ στην οικονομία – θετικό ή αρνητικό – θα τους παρακινήσει να μεταβάλουν τα επιτόκια ξανά.

Η Fed αναμένεται να εκδώσει την ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τις οικονομικές προβλέψεις στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Είναι πιθανόν η απόφαση για τα επιτόκια να είναι ομόφωνη, κάτι που θα είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Πάουελ, καθώς η Fed ήταν κατά διαστήματα πολύ διχασμένη το 2019, με έως και τρεις από τους δέκα αξιωματούχους της να διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ θα δώσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης. Οι δηλώσεις του θα επισφραγίσουν μία περίπλοκη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του αντιμετώπισαν ένα μπαράζ προσωπικών προσβολών και αιτημάτων για μείωση των επιτοκίων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και έπρεπε να αξιολογήσουν πώς η συγκρουσιακή προσέγγιση του Τραμπ στο εμπόριο, με υψηλούς δασμούς, είχε μεταβάλει τις οικονομικές προοπτικές.

Η Fed αποφάσισε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει φθηνότερο το χρήμα για να αντισταθμιστεί η επίπτωση από τον εμπορικό πόλεμο, η επιβάρυνση στο επιχειρηματικό κλίμα από αυτόν και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης που είχαν αναδείξει οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων το καλοκαίρι.

--

Σχετικα αρθρα

Η Wall Street «προαναγγέλλει» πως ο κορονοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία

admin

Βορίδης : Ο αγρότης-επιχειρηματίας στο επίκεντρο

admin

Αποδείξεις : Διορθώνουν τα λάθη για τις δαπάνες

admin

Κοροναϊός και εργασία: Επηρεάστηκε το 70% των εργαζομένων – 1 στους 2 σκέφτεται να αλλάξει δουλειά

admin

Κλειστά τα καταστήματα την Πέμπτη – Διαφοροποιούνται κάποια πολυκαταστήματα

admin

Γιούνκερ: Ακατάλληλα για την αντιμετώπιση της κρίσης τα ομόλογα κοροναϊού

admin

Σιγκαπούρη: Αύξηση των τιμών πετρελαίου

admin

ΠΣΕ : Αισιοδοξία για την πορεία των εξαγωγών

admin

Γ. Στουρνάρας: Να μη χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης

admin

Ακίνητα: Σε ποιους ιδιοκτήτες διαγράφονται τα πρόστιμα

admin

Προς 3μηνη παράταση η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

admin

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, δεν πήρε ώθηση από το 15ετές ομόλογο

admin

Spiegel : Η Ελλάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη και στην ανάρρωση της οικονομίας

admin

Σόγια και χοιρινό εξαιρούνται από τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

admin

Μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, μετά την αποτυχία της συνόδου του ΟΠΕΚ

admin

Βγαίνουν από τον πάγο οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια

admin

ΥΠΕΝ : Αρχές Ιανουαρίου η λύση για την ΛΑΡΚΟ

admin

Πώς θα διαμορφωθούν οι νέες συντάξεις για 30ετία και πάνω

admin