Image default
Οικονομία

ΣΕΒ : Ζητά περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών

Στις υψηλότερες προεκλογικές παροχές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί οφείλεται η αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Συγκεκριμένα, το 1ο τρίμηνο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε σε 1,4% από 1,1% προηγουμένως και το 2ο τρίμηνο σε 2,8% από 1,9% προηγουμένως ενώ συνολικά στο ενιάμηνο του 2019 η ανάπτυξη επιταχύνθηκε οριακά σε 2,2%, έναντι 2,1% στο εξάμηνο του 2019, και 2% στο ενιάμηνο του 2018.

Ο ΣΕΒ σημειώνει πάντως ότι «οι αναθεωρήσεις των τριμήνων του 2019 γίνονται στη βάση μη αναθεωρημένων στοιχείων για το 2018, που, ενώ κανονικά έπρεπε να είχαν αναθεωρηθεί τον Οκτώβριο του 2019, τελικά δεν αναθεωρήθηκαν».

Εκτιμά επίσης ότι θα χρειαστεί σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις σε πάγια και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά το τέταρτο τρίμηνο, ώστε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφωθεί άνω του 2%, όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό 2020 καθώς, πέραν των καθαρών εξαγωγών που συμβάλλουν σημαντικά με 1 π.μ. στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων σε πάγια περιορίζονται σε 0,1 π.μ. η κάθε μία.

Κατά τον ΣΕΒ η συγκράτηση των επενδύσεων αποτυπώνει τις αβεβαιότητες λόγω της προεκλογικής περιόδου, και, ενδεχομένως, την προσδοκία των επιχειρήσεων για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκότερη μεταχείριση των επενδύσεων, πριν δεσμεύσουν πόρους σε επενδύσεις. Εκτιμά πάντως ότι «στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά και το 2020, αναμένεται πλέον επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων μειώθηκε, ο βαθμός προβλεψιμότητας σε ό,τι αφορά το φορολογικό πλαίσιο αυξήθηκε και το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων αναβαθμίσθηκε σημαντικά με τον αναπτυξιακό νόμο».

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει εξάλλου ότι «θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο μέσω της παροχής εγγυήσεων του δημοσίου στο πλαίσιο τιτλοποίησης των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση (Σχέδιο Ηρακλής), αλλά και της εφαρμογής μιας συνολικής και πιο φιλόδοξης στρατηγικής αναδιάρθρωσης χρεών, που να στηρίζεται και σε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών και ρυθμίσεων στο πτωχευτικό δίκαιο, καθώς και τη σταδιακή κατάργηση σε μόνιμη βάση του ιδιότυπου καθεστώτος προστασίας στον τομέα της στεγαστικής πίστης και της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Επίσης, προσθέτει, μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο δημοσιονομικό μίγμα πολιτικής προς την κατεύθυνση όχι μόνο της επέκτασης της φορολογικής βάσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά και του εξορθολογισμού των δαπανών μέσω τόνωσης στοχευμένων κοινωνικών δαπανών και δημοσίων επενδύσεων, στο πλαίσιο συμφωνημένης με τους θεσμούς αναθεώρησης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων προς τα κάτω. Τέλος, πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν στον τομέα της απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

--

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ : Ανακοινώνονται σήμερα οι κυρώσεις προς την Τουρκία

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

admin

Wall Street: Κέρδη με ώθηση από τη FED

admin

Νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ : Πότε τίθεται σε ισχύ

admin

Νέος δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο για την Ελλάδα

admin

Ελληνας πρέσβης στην Αίγυπτο: Τετραπλασιάστηκε το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αιγύπτου τα τελευταία 11 χρόνια

admin

Τι ζητά για τα ενοίκια η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης

admin

Επίδομα παιδιού: Τα «7» βήματα για την συμπλήρωση της αίτησης

admin

Κοροναϊός : Τις συστημικές ελλείψεις των συστημάτων υγείας παραδέχθηκε η G20

admin

Η νέα πραγματικότητα στο εμπόριο: Μάσκες, απολυμάνσεις και ουρές – Πού ποντάρουν οι καταστηματάρχες

admin

Πρόταση για δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας» σε τουριστικές περιοχές προωθούν φορείς

admin

Alpha Bank : «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ισχυρή αντίδραση

admin

Επίδομα θέρμανσης : Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Manpower: Ποιοι κλάδοι προχωρούν τώρα σε προσλήψεις

admin

Τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας – Βουλγαρίας εξήρε ο Ντόναλντ Τραμπ

admin

Brexit: Σε αναζήτηση της «ανέφικτης» εμπορικής συμφωνίας

admin

Θωμάς : Προσβλέπουμε στην εκδήλωση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών

admin