Image default
Τράπεζες

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σημειώνει επίσης: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής».

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ στις 15:30 ώρα Ελλάδος, η οποία έρχεται αντιμέτωπη σήμερα με το μεγαλύτερο τεστ της ως νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι επενδυτές θα ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε λέξη και κάθε σημάδι αλλαγής πολιτικής.

«Τα μηνύματα της κας Λαγκάρντ ή η μετάφρασή τους από τις αγορές μπορεί να είναι ασταθή στην αρχή, μέχρι να μαθευτούν τα μοτίβα, δημιουργώντας κάποια επικοινωνιακή μεταβλητότητα», υποστήριξε ο Μαρκ Γουόλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Deutsche Bank.

Σχετικα αρθρα

Μειώθηκαν 2 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

admin

Τα έξι βήματα και τα μυστικά του σχεδίου «Ηρακλής»

admin

Ποταμίτης: Χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο δεν αντιμετωπίζονται τα NPLs

admin

ΕΚΤ: Την Κριστίν Λαγκάρντ περιμένουν οι αντίπαλοι του Ντράγκι

admin

Επισπεύδεται η πληρωμή εγγυήσεων Δημοσίου στις τράπεζες

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη στήριξη δράσεων του ΕΚΠΑ

admin

Πειραιώς: Υπερκάλυψη και μάχη για την τιμολόγηση του Tier II

admin

ΕΤΕ: Συνεχής η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

admin

ΕΚΤ: Τελευταία συνεδρίαση υπό τον Ντράγκι – Ποια τα πέντε βασικά ερωτήματα

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Γιατί οι τράπεζες… διώχνουν τις καταθέσεις!

admin

Ερευνα ΕΚΤ: Στο 1,1% υποβαθμίζεται η ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη

admin

Αυξημένες στα 143,1 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα

admin

Ακριβότερες οι αναλήψεις μετρητών από ATM άλλων τραπεζών

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

Τράπεζες: Ευκολότερη η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων

admin

Ντε Γκαλό: Πλήγμα στην ανάπτυξη αν έχει διάρκεια η άνοδος του αργού

admin

Deutsche Bank: Βάζει «λουκέτο» στο 20% των καταστημάτων της στη Γερμανία

admin