Image default
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι

Την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μακρόπνοη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών συσχέτισε το δημογραφικό με τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. Άρα, ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα».

«Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος, όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά-σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν, ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σχετικα αρθρα

Ο Λοβέρδος θα μηνύσει την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

admin

Χατζηδάκης: Ξεκάθαρο σχέδιο στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

admin

Κορωνοϊός – Γεννηματά: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ»

admin

Κορωνοϊός – Έκτακτα μέτρα: Αύριο για τα σχολεία, τη Δευτέρα για την οικονομία

admin

Γερουσιαστής Μενέντεζ κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα «αμφισβητούμενα» ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα

admin

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα

admin

Σε συνέδριο στο Λονδίνο μίλησε ο Κώστας Καραμανλής

admin

Τσακαλώτος προς Τόμσεν: Δεν «συμφωνήσαμε» οικειοθελώς στα πλεονάσματα

admin

Κορωνοϊός: Άδεια ειδικού σκοπού και σε γονείς που τα παιδιά τους δεν φοιτούν σε σχολείο, ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

admin

Κυβέρνηση για Σαμοθράκη: Άμεσα λύνεται το ακτοπλοϊκό πρόβλημα – Προχωρούν τα έργα υποδομών

admin

Κίνημα Αλλαγής: Δωρεά υγειονομικού υλικού στο Καρέλλειο Πρότυπο Κέντρο Alzheimer

admin

Εκτάκτως στην Αλβανία μετά τον σεισμό ο Νίκος Δένδιας

admin

Σακελλαροπούλου για τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η οδύνη παραμένει αμείωτη»

admin

Μάκης Βορίδης: «Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών»

admin

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ

admin

Δένδιας: «Κορυφαία προτεραιότητα» για την κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού

admin

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «συνακροάσεις»-υποκλοπές στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής

admin

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της Standard & Poor’s αποδεικνύει ότι η οικονομία γίνεται ισχυρότερη

admin