Image default
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Οι Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι

Την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μακρόπνοη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών συσχέτισε το δημογραφικό με τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. Άρα, ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα».

«Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος, όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά-σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν, ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σχετικα αρθρα

Στο υπουργικό συμβούλιο οι συμβάσεις για F-16, Mirage και υποβρύχια

admin

Μητσοτάκης: Η διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα θα έχει λυθεί μέσα στην τετραετία

admin

Joker: Με «διάλογο» Μητσοτάκη-Τσίπρα συνεχίστηκε η συζήτηση για τους ελέγχους της αστυνομίας

admin

Χρηστίδης: Η ΝΔ ακολουθεί έναν δρόμο τον οποίο χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Φωτογραφία: Το χάδι Δούρου σε Χαρδαλιά

admin

Μητσοτάκης: Τηλεφωνικές ευχές στον πρώτο επιτυχόντα στην Ιατρική Αθηνών

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με αρνητικούς οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

admin

Der Spiegel για Μητσοτάκη: Ο πρώτος πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης που πάει στο Βερολίνο χωρίς να ζητά βοήθεια

admin

Νίκος Δένδιας προς Τουρκία: Η Κύπρος δεν είναι μόνη της

admin

Ο Κυμπουρόπουλος απαντά στον Δοξιάδη για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

admin

Μητσοτάκης: Όλοι υπερήφανοι για την ομάδα πόλο

admin

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Προετοιμασία για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

admin

Κεραμέως: Το ζήτημα των σημαιοφόρων εμπεριέχει για εμάς υψηλό συμβολισμό

admin

«Ορεινές Συμφωνίες»: Ποιοι παραβρέθηκαν στην ειδική πρεμιέρα της βιογραφικής ταινίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

admin

Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της πατρίδας μας

admin

Σταϊκούρας σε Αμερικανούς επενδυτές: Σε τροχιά δυναμικής επανεκκίνησης η ελληνική οικονομία

admin

Ανακαλείται η απόφαση για την ενίσχυση των πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων

admin

Κοτζιάς κατά Δένδια: Λίγο αίσθημα ευθύνης δεν θα έβλαπτε

admin