Image default
Επιχειρήσεις

Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, αργά το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει το business plan της εταιρίας που επικαιροποίησε η McKinsey & Company.

Μία από τις ειδήσεις που έχει το σχέδιο των «μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων» της εταιρείας, είναι η επίσπευση του «λουκέτου» στους λιγνιτικούς σταθμούς, και την αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ, «η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2028 δεν θα καίει… λιγνίτη και η Ελλάδα θα βρεθεί πρώτη στην Ε.Ε. στο θέμα της απολιγνιτοποίησης». Ο επικεφαλής της εταιρίας, όμως, προχώρησε την υπόθεση του κλεισίματος των λιγνιτικών ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επίσπευση της απόσυρσης των μονάδων. Όπως είπε «θα επιταχύνουμε την απόσυρση κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες έως το 2023».

Ο διοικητής της ΔΕΗ επικαλέστηκε την «ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα», πρόσθεσε και ουσιαστικά επιταχύνει το κλείσιμο των «λιγνιτικών», έναντι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που όρισε το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης στο έτος 2028.

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Στάσση η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σκοπεύει να κλείσει σε τρία χρόνια τις εγκατεστημένες μονάδες των σταθμών της Καρδυάς, του Αμυνταίου, της Μελίτης, του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης. Η προσεκτική διατύπωση του CEO για «εγκατεστημένες» μονάδες, δείχνει ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει μέχρι το 2028 την «Πτολεμαϊδα 5» που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.

Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν επίσης στο θέμα του κλεισίματος των προαναφερόμενων λιγνιτικών σταθμών είναι η τύχη του απασχολούμενου προσωπικού σε αυτές και τα ορυχεία. Υπολογίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 4.600 άτομα. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα στοχεύσουν αυτούς τους εργαζόμενους, αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι προσωπικό που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα οι δαπάνες για κίνητρα αποχώρησης θα είναι χαμηλές.

Από το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών η δημόσια εταιρία αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 200 με 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις κοστολογήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τ’ άλλα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, και επιβεβαίωσε και ο κ. Στάσσης από τη Νέα Υόρκη οι υπόλοιποι πυλώνες του business plan της ΔΕΗ είναι η στροφή στις ΑΠΕ, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με καθαρότερες μορφές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική που θα στοχεύει σε ομάδες καταναλωτών ρεύματος.

Σχετικα αρθρα

Housemarket: Απόσχιση του κλάδου ακινήτων και εισφοράς του στην Trade Estates

admin

Καράτζη: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Αντ. Καράτζη

admin

ΔΕΗ: Οργανωτικές αλλαγές με φόντο… την «πράσινη» ενέργεια

admin

«Λουκέτο» σε 1200 καταστήματα Zara – Ζημιές τριμήνου άνω των €400 εκατ.

admin

Τσαμάζ: Kαλό το α’ τρίμηνο για τον ΟΤΕ, ο κορωνοϊός θέτει υπό αμφισβήτηση τα επόμενα

admin

Chivas Venture: Οι τέσσερις ελληνικές εταιρίες που διεκδικούν θέση στον τελικό

admin

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερα από 2.700 καταστήματα ΟΠΑΠ

admin

Γκουτέρες: “Τα χειρότερα έπονται”, στις εμπόλεμες χώρες

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Εκλογή του Εμ. Μουστάκα στη θέση του Β. Δεληκατερίνη στο Δ.Σ.

admin

Χατζηιωάννου: «Αχρείοι» στην easyJet, απολύουν κόσμο και πληρώνουν την Airbus

admin

Νέα εικόνα για την Apivita μετά την εξαγορά από την ισπανική Puig

admin

Grant Thornton: 10 ερωτήσεις-κλειδιά για τους CFOs για τις οικονομικές καταστάσεις

admin

Folli-Follie: Αναβολή της Γενικής Συνέλευση για τις 31 Οκτωβρίου

admin

CPI: Αύξηση 8,5% στα έσοδα της χρήσης

admin

Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης: Πρόγραμμα βοήθεια 20 δισ. δολ. για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη

admin

Αύξηση πωλήσεων και κερδών το γ’ τρίμηνο για Τιτάν

admin

Κορονοϊός: Στο τραπέζι το ζήτημα των ευθυνών των κυβερνήσεων στην διαχείριση της επιδημίας

admin

Έτοιμη για έκδοση ομολόγου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Θα ακολουθήσει η Lamda

admin