Image default
Επιχειρήσεις

Γ. Στάσσης: Νωρίτερα το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες

Σήμερα, εκτός απρόοπτου, αργά το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει το business plan της εταιρίας που επικαιροποίησε η McKinsey & Company.

Μία από τις ειδήσεις που έχει το σχέδιο των «μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων» της εταιρείας, είναι η επίσπευση του «λουκέτου» στους λιγνιτικούς σταθμούς, και την αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ, «η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2028 δεν θα καίει… λιγνίτη και η Ελλάδα θα βρεθεί πρώτη στην Ε.Ε. στο θέμα της απολιγνιτοποίησης». Ο επικεφαλής της εταιρίας, όμως, προχώρησε την υπόθεση του κλεισίματος των λιγνιτικών ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επίσπευση της απόσυρσης των μονάδων. Όπως είπε «θα επιταχύνουμε την απόσυρση κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες έως το 2023».

Ο διοικητής της ΔΕΗ επικαλέστηκε την «ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα», πρόσθεσε και ουσιαστικά επιταχύνει το κλείσιμο των «λιγνιτικών», έναντι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που όρισε το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης στο έτος 2028.

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Στάσση η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σκοπεύει να κλείσει σε τρία χρόνια τις εγκατεστημένες μονάδες των σταθμών της Καρδυάς, του Αμυνταίου, της Μελίτης, του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης. Η προσεκτική διατύπωση του CEO για «εγκατεστημένες» μονάδες, δείχνει ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει μέχρι το 2028 την «Πτολεμαϊδα 5» που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.

Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν επίσης στο θέμα του κλεισίματος των προαναφερόμενων λιγνιτικών σταθμών είναι η τύχη του απασχολούμενου προσωπικού σε αυτές και τα ορυχεία. Υπολογίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 4.600 άτομα. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα στοχεύσουν αυτούς τους εργαζόμενους, αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι προσωπικό που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα οι δαπάνες για κίνητρα αποχώρησης θα είναι χαμηλές.

Από το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών η δημόσια εταιρία αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 200 με 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις κοστολογήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τ’ άλλα, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, και επιβεβαίωσε και ο κ. Στάσσης από τη Νέα Υόρκη οι υπόλοιποι πυλώνες του business plan της ΔΕΗ είναι η στροφή στις ΑΠΕ, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με καθαρότερες μορφές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική που θα στοχεύει σε ομάδες καταναλωτών ρεύματος.

Σχετικα αρθρα

Βράβευση της IKEA στην Ελλάδα για την καινοτομία σε e-commerce και digital επικοινωνία

admin

Τσαμάζ: Για να παραμείνουμε βιώσιμοι χρειαζόμαστε ευελιξία

admin

Πιο ακριβά κατά 20-25% τα ναυτιλιακά καύσιμα από το 2020

admin

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τη Blue Star Ferries στη Λέρο

admin

Αποσύρει τα πλαστικά μιας χρήσης η Lidl Hellas

admin

Στρατηγικός επενδυτής η Sterner Stenhus στην Pasal

admin

Δρομέας: Η Στ. Παπακωνσταντίνου νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Quest: Επιστροφή κεφαλαίου €0,14/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Επένδυση 5 εκατ. στη Μινέρβα από το fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR

admin

Εξατομικευμένα online ασφαλιστικά πακέτα για ΙΧ από Eurobank και Eurolife

admin

Αμβυξ: Αύξηση τζίρου και κερδών το 2018

admin

ΟΤΕ: Νέο έργο τεχνολογίας για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

admin

Από 2 Οκτωβρίου χωρίς το 12ο τοκομερίδιο οι ομολογίες της Housemarket

admin

Συνεργασία Lamda Hellix με την China Telecom

admin

Ποιοι ενδιαφέρονται για τη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

admin

Alpha Bank: Σήμερα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας

admin

Διάκριση για τα ΕΛΠΕ στα Bravo Sustainability Awards

admin

B&F Ενδυμάτων: Τι έγινε στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων

admin