Image default
Οικονομία

Κρ.Λαγκάρντ: Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες στη Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε καταρχήν και όπως αναμένετο τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που είχε χαράξει τα τελευταία χρόνια ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

«Στη βάση των τακτικών οικονομικών και νομισματικών μας αναλύσεων αποφασίσαμε να αφήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσουμε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά σε επίπεδα αρκετά κοντά στο 2% […]».

Μακριά από το στόχο ο πληθωρισμός

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης λοιπόν παραμένει σε μηδενικά επίπεδα ενώ για τις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει το αρνητικό επιτόκιο του 0,5% όταν «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην κεντρική τράπεζα. Πέραν αυτών η Ευρωτράπεζα συνεχίζει να αγοράζει από τον Νοέμβριο κάθε μήνα ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων αξίας 20 δις ευρώ με στόχο να οδηγήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο του 2%.

Μέχρι στιγμής πάντως η πολιτική αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει. Σύμφωνα με την ΕΚΤ την τρέχουσα χρονιά ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,2% και την ερχόμενη θα υποχωρήσει μάλιστα οριακά στο 1,1%. Μόλις το 2022 το γενικό επίπεδο των τιμών θα αυξηθεί κατά 1,6%, που εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Έχω το δικό μου στιλ, θα είμαι ο εαυτός μου και ίσως για αυτό πιθανότατα και διαφορετική», είπε χθες η γαλλίδα πολιτικός εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τον διαφορετικό σε σχέση με τον προκάτοχό της τρόπο επικοινωνίας.

Αναθεώρηση στρατηγικής εντός του 2020

Για να αναφερθεί όμως αμέσως μετά σε αυτό που θα διαφοροποιήσει τη θητεία της από εκείνη του Μάριο Ντράγκι: για πρώτη φορά από το 2003 η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Όπως εξήγησε, μετά από 16 συναπτά χρόνια ίδιας στρατηγικής, είναι πλέον καιρός να ελεγχθεί η καταλληλότητα κάθε εργαλείου. Αυτό δεν συνεπάγεται βέβαια καμία απολύτως αλλαγή στην αποστολή της ΕΚΤ που ήταν και παραμένει η σταθερότητα των τιμών. Στο μικροσκόπιο των αναλύσεων, αντίθετα, που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020 θα μπουν τα μέσα με τα οποία η Ευρωτράπεζα επιχειρεί να φέρνει σε πέρας αυτή της την αποστολή όπως και οι συνέπειές που έχουν οι πολιτικές της στην κοινωνία. «Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα», είπε χαρακτηριστικά η Κρ.Λαγκάρντ.

Πάντως παρά τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – το 2020 οι ρυθμοί δεν θα ξεπεράσουν το 1,1%- η επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας, διαβλέποντας σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σημείωσε δε ότι μολονότι τα γεωπολιτικά ρίσκα και κυρίως ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι συνεχίζουν να υφίστανται, έχουν στο μεταξύ περιοριστεί.

Αντρέας Μπέκερ

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα

admin

Τουρισμός: Πάνω από 17,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο 10μηνο

admin

Στο χείλος της πτώχευσης και πάλι η Αργεντινή

admin

Εθνική Τράπεζα: Πιέσεις δέχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου

admin

Ανακαίνιση ακινήτων: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φορομπόνους 40%

admin

Βουτιά 20ετίας για το βρετανικό ΑΕΠ

admin

Ασφαλιστικό : Πόσες εισφορές θα πληρώνετε, τι σύνταξη θα πάρετε

admin

Σοίμπλε: Η Ευρώπη δεν θα γίνει ισχυρότερη, αλλά πιο αδύναμη με τα ομόλογα κορονοϊού

admin

Τέλος χρόνου για τη ρύθμιση χρεών σε δήμους σε 100 δόσεις

admin

Κοροναϊός : 1,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο δίμηνο

admin

Πώς παζαρεύουν τα funds «κόκκινα δάνεια» που έχουν αγοράσει από τράπεζες

admin

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλες απώλειες 5,18%, κάτω από τις 700 μονάδες η αγορά

admin

ΕΝΦΙΑ: Την άλλη εβδομάδα τα μειωμένα εκκαθαριστικά

admin

Θεοχάρης : Αυξάνεται στα 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Ισχυρή αντίδραση, με κέρδη 7,68%

admin

Κοροναϊός : Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί – Μπρα ντε φερ κυβέρνησης με θεσμούς για την α΄ κατοικία

admin

Χ. Θεοχάρης: Ρίσκο λελογισμένο το άνοιγμα του Τουρισμού, έπρεπε να το πάρουμε

admin