Image default
Οικονομία

Κρ.Λαγκάρντ: Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες στη Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε καταρχήν και όπως αναμένετο τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που είχε χαράξει τα τελευταία χρόνια ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

«Στη βάση των τακτικών οικονομικών και νομισματικών μας αναλύσεων αποφασίσαμε να αφήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσουμε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά σε επίπεδα αρκετά κοντά στο 2% […]».

Μακριά από το στόχο ο πληθωρισμός

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης λοιπόν παραμένει σε μηδενικά επίπεδα ενώ για τις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει το αρνητικό επιτόκιο του 0,5% όταν «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην κεντρική τράπεζα. Πέραν αυτών η Ευρωτράπεζα συνεχίζει να αγοράζει από τον Νοέμβριο κάθε μήνα ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων αξίας 20 δις ευρώ με στόχο να οδηγήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο του 2%.

Μέχρι στιγμής πάντως η πολιτική αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει. Σύμφωνα με την ΕΚΤ την τρέχουσα χρονιά ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,2% και την ερχόμενη θα υποχωρήσει μάλιστα οριακά στο 1,1%. Μόλις το 2022 το γενικό επίπεδο των τιμών θα αυξηθεί κατά 1,6%, που εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Έχω το δικό μου στιλ, θα είμαι ο εαυτός μου και ίσως για αυτό πιθανότατα και διαφορετική», είπε χθες η γαλλίδα πολιτικός εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τον διαφορετικό σε σχέση με τον προκάτοχό της τρόπο επικοινωνίας.

Αναθεώρηση στρατηγικής εντός του 2020

Για να αναφερθεί όμως αμέσως μετά σε αυτό που θα διαφοροποιήσει τη θητεία της από εκείνη του Μάριο Ντράγκι: για πρώτη φορά από το 2003 η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Όπως εξήγησε, μετά από 16 συναπτά χρόνια ίδιας στρατηγικής, είναι πλέον καιρός να ελεγχθεί η καταλληλότητα κάθε εργαλείου. Αυτό δεν συνεπάγεται βέβαια καμία απολύτως αλλαγή στην αποστολή της ΕΚΤ που ήταν και παραμένει η σταθερότητα των τιμών. Στο μικροσκόπιο των αναλύσεων, αντίθετα, που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020 θα μπουν τα μέσα με τα οποία η Ευρωτράπεζα επιχειρεί να φέρνει σε πέρας αυτή της την αποστολή όπως και οι συνέπειές που έχουν οι πολιτικές της στην κοινωνία. «Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα», είπε χαρακτηριστικά η Κρ.Λαγκάρντ.

Πάντως παρά τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – το 2020 οι ρυθμοί δεν θα ξεπεράσουν το 1,1%- η επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας, διαβλέποντας σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σημείωσε δε ότι μολονότι τα γεωπολιτικά ρίσκα και κυρίως ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι συνεχίζουν να υφίστανται, έχουν στο μεταξύ περιοριστεί.

Αντρέας Μπέκερ

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης : Πόροι έως 4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις καταγράφοντας απώλειες 1,14%

admin

«Μέρα της Μαρμότας» για την Ε.Ε. η 1η Νοεμβρίου

admin

Βουλή: Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

admin

Audi: «Μαχαίρι» σε 9.500 θέσεις στη Γερμανία περιλαμβάνει η στροφή στην ηλεκτροκίνηση

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Συγχωνεύονται οι ΔΟΥ στο Περιστέρι – Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους

admin

Κοροναϊός: Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου καθώς ο ιός πλήττει τη ζήτηση

admin

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 4,5% του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο

admin

ΔΕΗ: Τι ισχύει με τις νέες χρεώσεις και την έκπτωση συνέπειας

admin

ICAP : Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

admin

Προσκλητήριο Μητσοτάκη: Η βιομηχανία δεν μπορεί να απουσιάζει από το νέο αναπτυξιακό πρότυπο

admin

Η ΕΕ θα δώσει επείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα πληγούν από το Brexit

admin

120 δόσεις : «Κληρώνει» σήμερα για παράταση στη ρύθμιση – Τι να προσέξετε

admin

Κορωνοϊός: Πτώση 9% στο χρηματιστήριο στη Κίνα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,5% υποχώρησε η ανεργία το Νοέμβριο

admin

Αλλάζουν όλα στη φορολοταρία

admin