Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Citi: Ηρακλής και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για περαιτέρω αναβαθμίσεις της Ελλάδας

Το Σχέδιο Ηρακλής για την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με τις θετικότερες προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική κατάταξη της Ελλάδας. Οι επενδύσεις αποτελούν κλειδί για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, υπογραμμίζει η Citi  σε έκθεσή της. Βλέπει συμφωνία με τους πιστωτές για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Ελλάδα ακοουθεί νέα πολιτική πορεία. Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας -ενός κόμματος με πολιτικές φιλικές προς το επιχειρείν- στις εκλογές του Ιουλίου συνεπάγεται σημαντική μείωση του πολιτικού ρίσκου, ενώ η στάση στη δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστική, καθώς έχει μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση, αναφέρει η Citi στην έκθεσή της. Η βελτιωμένη αξιοπιστία στο ότι θα εφαρμοσθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών για προς τα κάτω αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, έναν στόχο που έχει ορισθεί στο 3,5%. Κάτι τέτοιο θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη της ανάκαμψης από το 2021 και εφεξής, τονίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Αναφορικά με την οικονομία, η Citi επισημαίνει ότι η ανάπτυξη «τρέχει» με ρυθμούς κοντά στο 2%, σε πραγματικούς όρους. Η άνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία πυροδότησε ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης, γεγονός που σε συνδυασμό με τις καλύτερες του αναμενομένου δημοσιονομικές επιδόσεις, συνέβαλαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Αυτό, σύμφωνα με τη Citi, είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η ρευστότητα παραμένει χαμηλή, λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 2%-2,25% για τα επόμενα χρόνια.

Η Citi κάνει ειδική αναφορά στο Σχέδιο Ηρακλής: «Τα πρόσφατα σχέδια για στήριξη με κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες ώστε να “ξεφορτωθούν” τα μεγάλα αποθέματα μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλουν σταδιακά στη βελτίωση της εγχώριας ρευστότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης ενδεχομένως να πυροδοτήσει πιστοληπτικές αναβαθμίσεις», σημειώνει η Citi.

Aπό την άλλη, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών έχει έως τώρα βελτιωθεί λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. To έλλειμμα επενδύσεων παραμένει, καθώς οι πραγματικές επενδύσεις έοχυν συρρικνωθεί περίπου κατά 65% από το 2007. Ο δρόμος προς μια σταθερή πορεία ταχύτερης ανάπτυξης και σταθερούς ρυθμούς μείωσης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ παραμένει ακόμη ανοδικός, σημειώνει η Citi.

Καταλήγοντας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει τη σημασία των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών για χαλαρότερη δημοσιονομική στάση. «Η ικανότητα του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα δύσκολα εμπόδια όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις για διευκόλυνση του επιχειρείν. Ένας ακόμη γύρος μειώσεων στις συντάξεις ίσως  καταστεί αναγκαίος για την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις μεταβολές στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, που αποτελούν στην ουσία το μοναδικό κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία», καταλήγει η Citi.

Σχετικα αρθρα

Καταγγελία για «μαύρη» εργασία στο Δημόσιο μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ

admin

Η πιο μεγάλη ώρα: Η ΕΚΤ «τελείωσε» την διαπραγμάτευση πριν αυτή αρχίσει…

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στις 869,47 μονάδες, με άνοδο 1,12%

admin

Περίπου 3,2 εκατομμύρια Καναδοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2018

admin

Κοροναϊός : Κρίση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων

admin

ΒΕΠ : Ζητά μέτρα άμεσης ρευστότητας στην αγορά

admin

FAZ: Η Κύπρος τολμά και βγαίνει στις αγορές-Επόμενο βήμα το QE

admin

Γεωργιάδης: Πυλώνας ανόρθωσης της οικονομίας οι στενές ελληνογερμανικές σχέσεις

admin

Ανάλυση: Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα 750 δισ. από το «Ταμείο Ανάκαμψης;»

admin

Ετοιμαστείτε για ακόμη ένα καλοκαίρι υπερτουρισμού

admin

Ευρωκοινοβούλιο για καταστροφές στην Κρήτη: Εγκρίθηκε κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ

admin

Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιανουάριο

admin

Μια νέα προσφυγική κρίση τύπου 2015 θα διέλυε την ΕΕ – κι ο Ερντογάν το ξέρει

admin

Αγωνία στο Μαξίμου για τις τράπεζες – Συσκέψεις για την επόμενη ημέρα

admin

Forbes: Οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών

admin

Οι ΗΠΑ αγνοούν τις προειδοποιήσεις

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων, πώς θα κάνετε την αίτηση

admin

Airbnb : Ποιοι θα πιαστούν στην «τσιμπίδα»

admin