Image default
Τράπεζες

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ηρακλή, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν στα μονοπάτια των ιταλικών, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως επισημαίνει, η αρχική αντίδραση είναι ενθαρρυντική: οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εντέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, η αποτίμηση των εγγυήσεων (collateral) δείχνει δυνητική τιμή μεταφοράς στη ζώνη των 34-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην Ιταλία (28%) και σε επίπεδα περισσότερο διαχειρήσιμα για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει, η τιμή θα είναι περίπου 34% για πακέτα εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις και στο 45% για στεγαστικά.

Σημειώνει δε ότι θα επωφεληθούν περισσότερο οι τράπεζες στις οποίες οι τιτλοποιήσεις είχαν περισσότερο κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους και σε αυτές περιλαμβάνει Eurobank, Περαιώς και Alpha Bank, με την τελευταία να προηγείται με το σχέδιο τιτλοποίησης 12 δισ. ευρώ Galaxy.

Η ελκυστικότητα του Ηρακλή προέρχεται από την κρατική εγγύηση που επιτρέπει κεφαλαιακή ανακούφιση με αντάλλαγμα περιοδικές καταβολές τέλους από τις τράπεζες. Η JP Morgan περιμένει ότι εντέλει θα διευκολύνει την απόρριψη NPEs ύψους 30-36 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στα κεφάλαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η ακριβής ελάφρυνση μένει να διευκρινιστεί, αλλά το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να αποδοθεί στους senior τίτλους συνεπάγεται περίπου 40 μονάδες βάσης θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια CET1 από τον Ηρακλή στην τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα «καλοδεχούμενο όφελος».

Το σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκριση της σημαντικής μεταφοράς ρίσκου.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% αφότου εγκρίθηκε το σχέδιο Ηρακλής από την Κομισιόν, στις αρχές Οκτωβρίου, και οι μετοχές τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση με 0,5 φορές τον δείκτη τιμής προς καθαρή αξία ενεργητικού (P/NAV) έναντι 0,9 των τραπεζών στην Ευρώπη.

Όπως ξεκαθαρίζει η JP Morgan παραμένει «επικοδομητική» για το 2020, αν και πιστεύει ότι έχουν ξεκάθαρα τιμολογηθεί πολλοί από τους καταλύτες και η πορεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο 1,3 ευρώ για τη Eurobank, 1,68 ευρώ για την Αlpha Βank, 2,4 ευρώ για την Πειραιώς και 2,59 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Σχετικα αρθρα

Μικρή αύξηση δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

admin

Ισπανία: €62,7 δισ. το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα

admin

Π. Μυλωνάς στο Bloomberg: Tο σχέδιο της ΕτΕ για να αφήσει πίσω την κρίση

admin

Ταχύτερη ανάκαμψη εργασιών βλέπουν οι τραπεζίτες

admin

ΕΚΤ: Αναθεωρεί τις προσδοκίες για προβλέψεις σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

admin

Αποχωρούν 470 υπάλληλοι από την Τράπεζα Κύπρου

admin

ΕΤΕ: Στην AstroBank η θυγατρική στην Κύπρο

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

Αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση της ΕΤΕ ζητά το ΤΧΣ

admin

Εθνική: Επιστρέφει τόκους σε συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών

admin

JP Morgan: Η Εθνική επιταχύνει την εκκαθάριση των NPEs

admin

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin

Alpha Bank: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η εθελουσία έξοδος-Διπλάσιος ο αριθμός των εργαζομένων που δήλωσαν συμμετοχή

admin

Νέα δημοπρασία ακινήτων από την Πειραιώς

admin

Alpha Bank: Σύσταση «outperform» από την KBW

admin

H κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε τα επιτόκια

admin

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιούνιο

admin

Στουρνάρας: Παραμένει ισχυρή και επεκτείνεται η ελληνική ναυτιλία

admin