Image default
Οικονομία

Ρύθμιση χωρίς «σωτηρία» για 2 στους 10 δανειολήπτες

Δύο στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια έγιναν και πάλι κόκκινα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Μπορεί ο συνολικός αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν δάνεια των οποίων οι ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν αποδεικνύονται βιώσιμες, με αποτέλεσμα να επανέρχονται και πάλι στο κόκκινο προκαλώντας πονοκέφαλο στα επιτελεία των τραπεζών.

Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δάνεια παραμένει η μεγάλη πληγή του τραπεζικού συστήματος.

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα δάνεια των τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν μη εξυπηρετούμενα, με το ποσοστό των κόκκινων δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, στα οποία δεν έχει γίνει καμία ρύθμιση, να βρίσκεται στο 48,2%.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2019 σημειώθηκε βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Ομως το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτό είναι αρκετό, καθώς την ίδια στιγμή ρυθμισμένα δάνεια ξανακοκκίνισαν μειώνοντας έτσι τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Και αυτό με δεδομένο ότι ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στην Ελλάδα στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 ανήλθε σε 43,6%, ποσοστό υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιστρέφουν στο κόκκινο

Η σταδιακή μείωση των κόκκινων δανείων, η οποία οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους (2,1 δισ. ευρώ) και πωλήσεις ύψους (3,6 δισ. ευρώ), που σωρευτικά διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου 2019, επιβραδύνθηκε αφού ταυτόχρονα με τις μειώσεις συνεχίστηκε η εισροή νέων κόκκινων δανείων κυρίως λόγω της αθέτησης υποχρεώσεων από δανειολήπτες που είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις οφειλών με τις τράπεζες τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και ο μεγάλος αριθμός θνησιγενών ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ τραπεζών και οφειλετών που επέλεξαν την απευθείας διαπραγμάτευση, όμως δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουν καθώς δεν ήταν βιώσιμες ή άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα για τους οφειλέτες.

Και μπορεί να γίνονται σημαντικές προσπάθειες, προβληματίζει όμως το γεγονός ότι επιδεινώθηκε ο λόγος των δανείων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 13,7% στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2019, επίπεδο υψηλότερο από εκείνο στο τέλος του 2018 (13,4%).

Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2019 και ανήλθαν σε 19% των μη εξυπηρετουμένων, όμως σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το 61,7% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυτής της κατηγορίας έχει καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, με το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνεται σε 72,5% και για τα επιχειρηματικά σε 51,4%, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου, το ποσοστό διαμορφώνεται σε 80,6%, έναντι 70,1% στο τέλος του 2018.

Θνησιγενείς ρυθμίσεις

Το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων ανήλθε στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 σε 41,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 24,2% των συνολικών δανείων, έναντι 25,7% στο τέλος του 2018 (46,3 δισ. ευρώ). Το 17,9% των ήδη ρυθμισμένων δανείων όμως εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ταυτόχρονα, δάνεια ύψους 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 14,8% των μη εξυπηρετουμένων, αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειρηνοδικείων όλης της χώρας, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 οι εκκρεμείς υποθέσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη έφταναν τις 125.663, εκ των οποίων δάνεια ύψους 6,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί.

Συνολικά τα δάνεια υπό δικαστική προστασία αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είτε νομικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα, ενώ από τα δάνεια που βρίσκονται ήδη υπό δικαστική προστασία το 31% αφορά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 19,9% αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά δάνεια.

Και ενώ ο προβληματισμός για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων υπάρχει, περισσότερα από 60 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να διαχειριστούν οι 21 εταιρείες διαχείρισης που εποπτεύονται από την ΤτΕ. Εκπρόσωποι της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμούν ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην τραπεζική κανονικότητα, κάτι που μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες.

Σχετικα αρθρα

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Σε μια ώρα εξαντλήθηκαν οι πόροι για την Πελοπόννησο

admin

Έκδοση 15ετούς ομολόγου: Άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές

admin

Οι προτάσεις του ΣΕΒ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

admin

Πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης: Το κυβερνητικό σχέδιο

admin

Γερμανία : Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του Δημοσίου για πρώτη φορά στην ιστορία της

admin

Κοροναϊός : Τα βήματα για να λάβετε το επίδομα των 800 ευρώ

admin

Πετρέλαιο : Θα μπορούσε να φτάσει στα -100 δολάρια το βαρέλι;

admin

Σε ιστορικά χαμηλά το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο – Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές

admin

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΦΚΑ

admin

Επικουρικές συντάξεις : Τα ποσά για τα αναδρομικά αποκάλυψε ο Βρούτσης

admin

Κοροναϊός : Οι οικονομικές επιπτώσεις και η επόμενη μέρα

admin

Προαναγγελία Γεωργιάδη : Έρχονται μειώσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών

admin

Αυτά είναι τα νέα αεροπλάνα και το νέο σήμα της Aegean

admin

Πιερρακάκης : Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να διασωθούν τα ΕΛΤΑ

admin

Στο χορό του φθηνού χρέους και οι επιχειρήσεις

admin

ΕΚΤ : Ομόλογα άνω των 28 δισ. ευρώ αγόρασε το πρώτο 10ήμερο Ιουλίου

admin

Στα χέρια των Ανιέλι La Repubblica και La Stampa

admin

Πρώτη κατοικία : Απρόθυμοι οι δανειολήπτες να κάνουν ρυθμίσεις

admin