Image default
Οικονομία

Ο «Ηρακλής» αλλάζει τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν στον ίδιο δρόμο με τις ιταλικές, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Βασικό στοιχείο για νέες αναβαθμίσεις θεωρεί το σχέδιο η Citi.

Η αρχική αντίδραση είναι ενθαρρυντική: Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τιτλοποιήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εντέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, η αποτίμηση των εγγυήσεων (collateral) δείχνει δυνητική τιμή μεταφοράς στη ζώνη των 34%-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην Ιταλία (28%) και σε επίπεδα περισσότερο διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει, η τιμή θα είναι περίπου 34% για πακέτα εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις και στο 45% για στεγαστικά.

Σημειώνει δε ότι θα επωφεληθούν πιο πολύ οι τράπεζες στις οποίες οι τιτλοποιήσεις είχαν περισσότερο κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους και σε αυτές περιλαμβάνει τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, με την τελευταία να προηγείται με το σχέδιο τιτλοποίησης 12 δισ. ευρώ Galaxy. Η ελκυστικότητα του «Ηρακλή» προέρχεται από την κρατική εγγύηση που επιτρέπει κεφαλαιακή ανακούφιση με αντάλλαγμα περιοδικές καταβολές τέλους από τις τράπεζες. Η JP Morgan περιμένει ότι εντέλει θα διευκολύνει την απόρριψη NPEs ύψους 30-36 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στα κεφάλαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η ακριβής ελάφρυνση μένει να διευκρινιστεί, αλλά το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να αποδοθεί στους senior τίτλους συνεπάγεται περίπου 40 μονάδες βάσης θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια CET1 από τον «Ηρακλή» στην τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα «καλοδεχούμενο όφελος».

Το σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκριση της σημαντικής μεταφοράς ρίσκου.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% αφότου εγκρίθηκε το σχέδιο «Ηρακλής» από την Κομισιόν, στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως ξεκαθαρίζει η JP Morgan, παραμένει αισιόδοξη για το 2020, αν και πιστεύει ότι έχουν ξεκάθαρα τιμολογηθεί πολλοί από τους καταλύτες και η πορεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο 1,3 ευρώ για την Eurobank, 1,68 ευρώ για την Αlpha Βank, 2,4 ευρώ για την Πειραιώς και 2,59 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Σχετικα αρθρα

Έρχονται μειώσεις έως 65% στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

admin

ΔΝΤ – Ελλάδα : Δέκα χρόνια βοήθειας και διαφωνιών γύρω από την ελληνική οικονομία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με νέα πτώση

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 7,1% ανήλθαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο

admin

Αυτός θα είναι ο νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ

admin

H δεκαετία του 2020 και η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία

admin

Αναδρομικά : Τι φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις και τα Δώρα

admin

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Εκπτωτικά κουπόνια για συνεπείς καταναλωτές

admin

7,5 δισ. ευρώ μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια έχουν ρυθμίσει οι τράπεζες

admin

Σενάριο «μίνι» προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πότε θα εκποιείται η περιουσία -Τι είναι η «δεύτερη ευκαιρία»

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Στην Trastor το κτίριο στη Μιχαλακοπούλου που στέγαζε τον ΔΟΛ

admin

Διασφαλίζεται η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους τευτλοπαραγωγούς

admin

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται έως 12.000 ευρώ για δική τους επιχείρηση

admin

ΟΑΕΔ: Μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook

admin

Που το πάει ο Ερντογάν : Καλεί τώρα τις ισλαμικές χώρες σε συναλλαγές με εθνικά νομίσματα

admin

Η e-fresh.gr στην Anuga 2019

admin