Image default
Οικονομία

Φραγκογιάννης : Επανέρχεται το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ για την Ελλάδα

Η ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της σειράς επαφών που είχε με αξιωματούχους του Κατάρ, στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

«Ενισχύουμε τη σχέση μας με την επιχειρηματική κοινότητα του Κατάρ που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και κάνουμε ένα βήμα προσέγγισης με την πολιτική ηγεσία της χώρας» δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του φόρουμ στην Ντόχα, ο κ. Φραγκογιάννης.

«Θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας

Αποτυπώνοντας περαιτέρω το κλίμα από τις συναντήσεις του, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας νέος άνεμος που πνέει στην Ελλάδα» και ότι έχουν «μια θετική διάθεση να επενδύσουν» στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε πως δείχνουν ενδιαφέρον για τους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, του real estate και της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τους υπουργούς Εμπορίου και Μεταφορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, εκπροσώπους από τον σύνδεσμο επιχειρηματιών του Κατάρ και τον επικεφαλής του Qatar Investment Authority που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικο εργαλείο της χώρας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία συναντήθηκε με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Silatech καθώς και με μεμονωμένους επιχειρηματίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης, επισκέφτηκε το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στην Ντόχα με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία, ενώ είχε συνάντηση και με μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζουν στο Κατάρ, τα οποία είτε εργάζονται ως στελέχη σε επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στο Καταρ για ακαδημαϊκούς λόγους.

«Σε λίγες εβδομάδες θα καταθέσουμε το εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Φραγκογιάννης ανέδειξε τη σημασία της εξωστρέφειας για τη χώρα μας και την έμφαση που δίνει στη στρατηγική αυτή το υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην οικονομική διπλωματία έχουμε μαζέψει όλες τις μονάδες της, όπως τον Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ώστε να έχουμε μια ενιαία, δυνατή φωνή» επισήμανε και έκανε γνωστό πως στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την εξωστρέφεια.

«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το ενιαίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται ένας μετασχηματισμός του μηχανισμού με τον οποίον ασκείται η οικονομική διπλωματία της χώρας. Προβλέπεται ότι το Enterprise Greece και οι υπάλληλοι των γραφείων των Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) θα έχουν μια πιο στενή συνεργασία» γνωστοποίησε.

Ταυτόχρονα σκιαγράφησε και το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ρόλο που πρέπει να έχει το Enterprise Greece, καθιστώντας σαφές πως στόχος είναι να γίνει ο βασικός άξονας της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα ενισχύει μέσα από στοχευμένες ενέργειες και εργαλεία τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός εξήγγειλε πως μέσα σε έξι μήνες θα δημιουργηθούν στο Enterprise Greece «δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης», που θα παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα σαν ένα επενδυτικό προορισμό.

Περαιτέρω, τόνισε πως η συμβουλευτική ομάδα για την αρχιτεκτονική της εικόνας της χώρας: «Repositioning Greece» θα ολοκληρώσει τις εργασίες της σε 3-4 μήνες παρουσιάζοντας το «media content».

«Η Ελλάδα έχει μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης»

Ως βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, προέταξε την ύπαρξη αγοράς, την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαίωσε πως η χώρα μας πληροί σήμερα και τις τέσσερις προαναφερόμενες προϋποθέσεις και υπογράμμισε παράλληλα πως έχει ένα μομέντουμ οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Κινέζους, Ευρωπαίους, Αμερικανούς, αλλά και από τον αραβικό κόσμο. «Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις και θα δούμε θετικές εκπλήξεις» προϊδέασε.  και αποσαφήνισε καταληκτικά: «Αυτό που θα δείτε είναι η έναρξη μεγάλων επενδύσεων».

--

Σχετικα αρθρα

Διευκρινιστική εγκύκλιος για εισφορές αναδρομικών διορισμών

admin

Βρούτσης : Σημαντικός αριθμός συνταξιούχων θα δει αυξήσεις στην τσέπη του το 2020

admin

Χρηματιστήριο: Ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών -Στις 916,75 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

admin

Κάτοικοι Σαρωνικού και Λαυρίου, ζητούν νομοθετική ρύθμιση ενάντια στην αμφισβήτηση των περιουσιών τους

admin

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Green Cola στην Anuga

admin

ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων θα γίνονται ηλεκτρονικά

admin

Δημήτρης Οικονόμου: Με δαπάνες της LAMDA οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πάνω από 200.000 αιτήσεις πήραν το «πράσινο φως»

admin

Προβληματισμός στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από τη χρήση του νέου ναυτιλιακού καυσίμου

admin

Thomas Cook : Πρόγραμμα για 4.5000 εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ

admin

Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με άνοδο

admin

Άτοκα δάνεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Thomas Cook

admin

Έτινγκερ: Μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 11,3% του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία

admin

Προτάσεις του ΣΕΒ για τη συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στην 4η βιομηχανική επανάσταση

admin

Novartis: Κοντά σε εξαγορά της Medicines Company έναντι 7 δισ. δολ.

admin

Ενοίκια: Ηλεκτρονική πληρωμή ή με μετρητά; -Τι ισχύει, ποιες οι συνέπειες

admin